CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, asgari ücretin yeniden belirlenmesi tartışmalarına ilişkin, "Bakan diyor ki ‘Asgari ücretin yeniden belirlenmesi için olağanüstü hal olması lazım’. Olağanüstü hal olması için asgari ücretlinin açlıktan ölmesi mi lazım” dedi. Asgari ücretin yılda iki kez belirlenmesi için kanun teklifi verdiğini anımsatan Ağbaba, “Eğer samimiyseniz gelin, kanun teklifimize destek verin, asgari ücret yeniden belirlensin" diye konuştu.

CHP'li Ağbaba: Asgari ücretin yeniden belirlenmesi için asgari ücretlinin açlıktan ölmesi mi lazım

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, bugün CHP Isparta İl Başkanlığı'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ağbaba, iktidarın ekonomi politikalarını eleştirdiği konuşmasında, asgari ücrete ara zam yapılmasıyla ilgili bakanlık açıklamalarını değerlendirdi. Ağbaba, "Bakan diyor ki ‘Asgari ücretin yeniden belirlenmesi için olağanüstü hal olması lazım’. Olağanüstü hal olması için asgari ücretlinin açlıktan ölmesi mi lazım” dedi.

Ağbaba, şöyle konuştu:

Kur korumalı sistem diye bir şey uydurdular. Kazanan sadece zenginler. Bu iş, üç beş zenginin kazandığı bir sistem. Bu sistemin üç aylık maliyeti 14 milyar lira olduğu ortaya çıktı. Bu da 3 milyon 200 bin asgari ücrete denk geliyor. Bir inat uğruna, birilerini dolar milyoneri yapmak uğruna faizleri indirdik. Sonuç dolar 15 TL’ye dayanmış durumda. Kur korumalı mevduatın da maliyeti hepimizin sırtına yüklenmeye devam ediyor. Bir avuç zengini daha fazla zengin yapabilmek için bu sistemin maliyeti, iş yapamayan esnafımızın, açlık sınırı altında ücret alan asgari ücretlimizin, asgari ücretin altında aylık alan 8 milyon emeklimizin, traktörü haczedilen, ürünü tarlada kalan çiftçimizin, yoksulluk sınırı altında maaş alan memurumuzun sırtına yükleniyor. Nas diyorlar ya, bu kur korumalı sistemin faizini vatandaş ödedi. 14 Aralık’ta bu sisteme 100 bin lira yatıran biri, bugün 27 bin 500 TL para kazandı. Aradaki farkı halk ödedi.

"ASGARİ ÜCRETTE ALIM GÜCÜ DÜŞMEYE DEVAM EDİYOR"

AKP’nin grup sözcüsü, ‘Gerekirse asgari ücrete yeniden zam yaparız, yılın sonunu beklemeyiz’ dedi. Daha sonra devreye Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Üyesi Nihat Zeybekci girdi ve ‘Türkiye'de yıl ortasında asgari ücrete bir daha bakılmalı’ dedi. Bu sefer parti sözcüsü ‘Konu ile ilgili gerekli değerlendirmeleri yapıyoruz, zamanı gelince açıklarız’ dedi. Salı günü ise Çalışma Bakanı, diğer üç iktidar yetkilisini boşa düşürdü, ‘Asgari ücret tartışmalarını anlamlı bulmuyorum’ dedi. Asgari ücrette alım gücü düşmeye devam ediyor. Asgari ücretin bir yıllık alım gücü kaybı, domateste 231 kilo, salatalıkta 162, biber de 105 kilo. Asgari ücretli, geçtiğimiz yıla göre 303 adet daha az yumurta ve 80 paket daha az margarin alabiliyor. Daha üç gün önce kanun teklifimizi verdik, ‘Gelin, asgari ücreti bu yıl için yeniden belirleyelim’ dedik.

Ama iktidar kanadından bir ses çıkmadı. Şimdi şunu soralım? Hani gözleri ışıldayan Bakan Nebati yabancı yatırımcılara sesleniyordu ya ‘Bürokrasiyi al aşağı ederiz. Arkamızda Cumhurbaşkanımız var, rahat olun. Mevzuatı da değiştiririz. Biz kanun falan tanımayız, kabile devletiyiz’ demişti. Sen kanun tanımazsan buraya gelen yabancılar da yarın öbür gün kanun tanımaz, malına mülküne el koyarsa ne olur? Hukuk devletinin olmadığı yere yabancı yatırımcı gelir mi, gelmez. Kabile devletinin olduğu yere yatırımcı niye gelmiyor, çünkü hukukun olmadığını biliyor. Bu mevzuatlar yabancılar için kolayca değişebiliyor da neden açlık sınırının altında ücret alan 10 milyon asgari ücretlimiz için kolayca değişmiyor?”

"SAMİMİYSENİZ KANUN TEKLİFİMİZE DESTEK VERİN ASGARİ ÜCRET YENİDEN BELİRLENSİN"

Asgari ücrete bu yıl için yüzde 50 oranında zam yapıldı. Sadece ekmeğin fiyatı bir yılda yüzde 62 oranında zamlandı. Son bir yılda ekmeğe gelen zam, asgari ücrete gelen zamdan yüzde 12 daha fazla. Türkiye’de resmi enflasyon yüzde 54,4, vatandaşın hissettiği enflasyon yüzde 128. ‘Müjde’ diye sunulan, ‘tarihi zam’ diye sunulan asgari ücret, şu an için açlık sınırının en az 300 TL altında. Birleşik Kamu İş’in açıklamasına göre; 2021'de 100 liraya dolan sepet, 2022 Mart’ta 218 liraya doluyor. Bakan diyor ki ‘Asgari ücretin yeniden belirlenmesi için olağanüstü hâl olması lazım’. Olağanüstü hâl olması için asgari ücretlinin açlıktan ölmesi mi lazım? Eğer samimiyseniz gelin, kanun teklifimize destek verin, asgari ücret yeniden belirlensin.”

"ET VE SÜT KURUMU BAŞKANI AKP’NİN YENİ SÖZCÜSÜ OLSUN"

Et ve Süt Kurumu, et fiyatlarında yüzde 48 zam yaptı. Yapılan zamla bir kilo kıyma 56 liradan 83 liraya, bir kilo kuşbaşının fiyatı da 62,50 liradan 92 liraya kadar arttı. Dar gelirli vatandaşlar ayda yılda bir sofrasına et koyuyordu, bu zamlarla o da yalan oldu. Türkiye, yüzde 37 ile Avrupa ülkeleri arasında en az et, balık ve tavuk tüketen ülke. AB üyesi ülkelerde bu oranın ortalaması yüzde 8,6. 31 milyon vatandaşımız ete, balığa veya tavuk etine hasret kalmış. Önümüz Ramazan ve vatandaşlarımıza iftar sofrasında bir kap et yemeğini çok gördüler.

Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü ne diyor, ‘Fiyatlar düşüktü, uzun kuyruklar oluyordu bu nedenle zam yaptık’. Allah bunlara akıl fikir versin. Aslında AKP kendisine yeni bir sözcü bulmuş durumda. Bu kişiyi derhal hükümet sözcüsü yapmaları lazım. Neymiş; kuyruklar azalsın diye zam yapmış. Maalesef ülkenin geldiği nokta bu. Liyakatsizliğin hâkim olduğu ülkede, Et ve Süt Kurumu Genel müdürü parti sözcüsü olmaya aday bir isimdir. Bunlar ne diyordu fiyat artışlarına; ‘güncelleme’ diyorlardı. Elektriğe zam geliyor, ‘Elektriğimiz değerlendi’ diyorlar. Ne diyorlar; ‘Elektrik bizden önce yoktu’. Bunlar, kendini ampulü icat eden Edison sanıyorlar. Bunlar, yakında der; ‘Bizden önce Isparta’dan Antalya’ya kağnı ile gidiliyordu, arabayı da biz icat ettik.

"NEBATİ’NİN YERİNE YERLİKAYA YA DA YELİZ GELSİN"

Nebati ne diyor? ‘Türk lirasına bir şey olmaz. Niye? Daha düşemez’ diyor. Bakın, bir örnek verelim; Güney Afrika para birimi rand ile sık sık kıyaslanan Türk lirası, rand ile bire bir konumuna geriledi. 2010 yılında 5 rand 1 lira ediyordu, 2022 yılında 1 rand, 1 lira oldu. Hayırlı olsun diyoruz. Şimdi de bir söylenti var; ‘Maliye Bakanı değişecek’ deniyor. Isparta’dan Recep Tayyip Erdoğan’a bir öneride bulunalım. Kim olsun Hazine ve Maliye Bakanı, pehlivan ve güreşçi Hamza Yerlikaya olsun. Futbolcu Alpay olabilir ya da Yeliz olabilir."

(ANKA)