CHP'li Veli Ağbaba, asgari ücretlilerin iki yıldır ekonomik krizin yükü altında ezildiğini, virüs krizinin etkisiyle açlığa ve yoksulluğa sürükleneceğini vurguladı

CHP'li Ağbaba: Asgari ücretliler virüsün etkisiyle açlık ve yoksulluğa sürüklenecek

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, "Salgın krizinin yaratacağı ekonomik durgunluk en çok ücretli çalışanların alım gücü üzerinde olumsuz etki yaratacaktır" ifadesini kullandı.

Ağbaba yazılı açıklamasında, koronavirüs salgını nedeniyle mutfak masraflarında fahiş artışların yaşandığını belirtti.

TÜİK'in şubat ayı madde sepetine göre, salgının Türkiye'de yayıldığına dair ilk açıklamanın yapıldığı 11 Mart'tan bugüne bazı besin maddelerinde artışlar meydana geldiğini aktaran Ağbaba, asgari ücretlilerin iki yıldır ekonomik krizin yükü altında ezildiğini, virüs krizinin etkisiyle açlığa ve yoksulluğa sürükleneceğini vurguladı.

"EKONOMİK KRİZİN YÜKÜNÜ EN ÇOK ASGARİ ÜCRETLİLER ÇEKİYOR"

Yaşanan artışların en çok asgari ücretle geçinen aileleri etkilediğini belirten Ağbaba, şubattan bugüne asgari ücretlinin sofrasından 541 paket makarna ve 5,9 kilogram et eksildiğini kaydetti. Ağbaba, şöyle devam etti:

"Salgın krizinin yaratacağı ekonomik durgunluk en çok da ücretli çalışanların alım gücü üzerinde olumsuz etki yaratacaktır. 2 yıldır süren ekonomik krizin yükünü ise en çok asgari ücretliler çekmektedir. Türkiye'de çalışanların yüzde 45'inin asgari ücretlilerden oluştuğunu düşündüğümüzde milyonlarca kişi asgari ücretle geçimini sürdürmektedir.

Bu bakımdan milyonlarca çalışan kriz salgınından en çok etkilenecek kesim olarak dikkat çekmektedir. Krizin besin fiyatları üzerinde yarattığı artış asgari ücretlinin sofrasındaki besinin her gün biraz daha azalmasına neden olacaktır. Bu bakımdan gıda üzerindeki KDV oranları kaldırılmalı, milyonlarca asgari ücretlinin sofrasındaki ekmeğin azalmasına engel olunmalıdır."