CHP'li Veli Ağbaba, İBB'den aldığı burs ile tartışılan AKP'li Ravza Kavakçı Ran'ın tezinde intihal yaptığını iddia etti. Örnekleri paylaşan Ağbaba, "Akademik etiği, fikir mülkiyetini geçtik; bu en başta 2,1 milyon TL parasını iç ettiği İstanbul halkına hakarettir" dedi.

CHP'li Ağbaba örnekleri paylaştı: "AKP'li Kavakçı'nın tezi baştan aşağı intihal dolu"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden (İBB) aldığı milyonluk burs tartışılan AKP’li Ravza Kavakçı Kan'ın tezinde intihal yaptığı iddia edildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Geçen yıl tam 155 bin 938 öğrenci parasızlıktan okulunu bırakırken, üniversite mezunu gençler işsizlikten yaşamına son verirken, Kavakçılar yedi sülalesini devlete aldırdılar; ballı maaşlarla, lüks ve şatafatla hayatını yaşadılar" dedi.

"Tekrar açıkça söyleyelim: 2,1 milyon TL'lik burs USULSÜZ olarak alındı ve harcandı!" diyen Ağbaba, "Bunun cezası belli: Paranın bugünkü kur karşılığının FAİZİYLE ödenmesi, kamu zararının karşılanması ve belgede sahtecilikten ilgililerin yargılanmasıdır!" ifadelerini kullandı.

"Kavakçı, tıpkı diğer üç isim gibi, bursun karşılığında sözleşmeye hiçbir şekilde uymadı" diyerek açıklamasına devam eden Ağbaba, şunları söyledi:

"Okulunu belirtilen sürede tamamlamadı. Tezini alakasız bir alanda yaptı. Zorunlu hizmetini yapmadı. Şimdi ise gördük ki, Kavakçı geçerli bir tez bile yazamadı!"

"TEZİ BAŞTAN AŞAĞI İNTİHAL DOLU"

Kavakçı'nın tezinin baştan aşağı intihal dolu olduğunu belirten Ağbaba, tek bir sayfa değil, tek bir bölüm değil, tezin dipnotları bile çalıntı. Akademik etiği, fikir mülkiyetini geçtik; bu en başta 2,1 milyon TL parasını iç ettiği İstanbul halkına hakarettir" ifadelerini kullandı.

Ağbaba, açıklamasında şu örneklere yer verdi:

"Kavakçı kardeşlerin... Aynı üniversitede, aynı danışmanla tez yazması başta bizde bir kuşku yarattı. Tez konuları farklı olmasına rağmen, ikisinin de aynı başlıkları yazması ise şüphemizi artırdı. Burada bir sorun yok ama içeriğe geçince işin rengi değişmeye başladı.

chp-li-agbaba-ornekleri-paylasti-akp-li-kavakci-nin-tezi-bastan-asagi-intihal-dolu-979728-1.

Ravza Kavakçı'nın tezinde, sürekli ablasının tezindeki örneklere, alıntılara ve içeriklere rastladık. Özellikle Atatürk'ün ilkelerinin anlatıldığı bölümde alıntılar, örnekler, dipnotlar, yorumlar, cümleler bile aynıydı.

chp-li-agbaba-ornekleri-paylasti-akp-li-kavakci-nin-tezi-bastan-asagi-intihal-dolu-979729-1.

Ravza Kavakçı, bazen şark kurnazlığı yaparak cümlelerin özne ve yüklemlerini değiştiriyor ama içerik tümüyle aynı kalıyordu. Sonra Merve Kavakçı'nın tezine bakınca gördük ki, Ravza Kavakçı'nın tezindeki cümleler, alıntılar, dipnotlar bile Merve Kavakçı'nınkiyle bire bir aynı!

chp-li-agbaba-ornekleri-paylasti-akp-li-kavakci-nin-tezi-bastan-asagi-intihal-dolu-979730-1.

Bakın, dipnotlar bile aynı. Yanlış anlaşılma olmasın: Bu sadece tezin bir başlığında değil, tezin onlarca sayfadan oluşan birçok bölmünde (chapter) hemen her dipnot böyle. Resmen intihal!

chp-li-agbaba-ornekleri-paylasti-akp-li-kavakci-nin-tezi-bastan-asagi-intihal-dolu-979731-1.

Ravza Kavakçı, bazı referansları -bilinçli veya bilmeden- yanlış yazarak sıralamasını değiştirmiş ama referanslar da büyük ölçüde aynı! Her satırı araklamak istememiş olacak ki, ablasının bazı referanslarını tezine koymamış.

chp-li-agbaba-ornekleri-paylasti-akp-li-kavakci-nin-tezi-bastan-asagi-intihal-dolu-979732-1.

Tezinin bazı bölümlerinde, yine şark kurnazlığı yaparak ablasının tezindeki kelimeleri eş anlamlısıyla değiştirip (paraphrasing) güya kendi fikriymiş gibi sunuyor. Tabi yine içerik, örnekler, alıntılar, dipnot aynı!"

chp-li-agbaba-ornekleri-paylasti-akp-li-kavakci-nin-tezi-bastan-asagi-intihal-dolu-979733-1.