CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Hekimhan'da depremde zarar gördüğü gerekçesiyle yıkılan okulla ilgili "Bina yapılıyor, beton çürük çıkıyor. Sonra güçlendirme yapılıyor, güçlendirme için kullanılan beton da çürük çıkıyor. Niye çünkü bunlar çürük” dedi.

CHP'li Ağbaba: Yıkılan okulun inşaatında çürük beton kullanmışlar

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP Malatya İl Teşkilatı’nda basın toplantısı düzenledi.

Ağbaba, Hekimhan'da depremde zarar gördüğü gerekçesiyle yıkılan okulda çürük beton kullanıldığının ortaya çıktığını açıkladı.

Ağbaba, şunları söyledi:

"AKP döneminde yaşanmış bir trajikomik, adeta Karadeniz fıkrası gibi bir olay Malatya’da yaşanıyor. Hekimhan'da Sakarya Ortaokulu, 24 Ocak 2020'de depreminde zarar gördüğü gerekçesiyle yıkılıyor. Yapım işi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı TOKİ Başkanlığı tarafından 'pazarlık usulü' ile 18 Haziran 2021'de ihale ediyor. İhale için 7 teklif verilirken 6 teklif geçerli sayılıyor. İhaleyi Ankara merkezli bir firma kazanıyor. Firma ile 6 Temmuz 2021 tarihinde sözleşme imzalanıyor ve 3 Nisan 2022 tarihine kadar bitirmesi için 270 gün süre veriliyor. Yapımı hala süren okul inşaatından numune sonucunda, okulun inşaatında standart dışı beton kullanıldığı ortaya çıkıyor. Rutin olarak yapılan kontrolde alınan numuneler laboratuvara gönderiliyor. Olumsuz çıkan sonuç, Hekimhan Belediyemiz tarafından Milli Eğitim İl Müdürlüğü'ne bildiriliyor. Güçlendirme çalışmalarına başlandığı, bu güçlendirme işi için kullanılan betonun da standart dışı olduğu belirtiliyor. Yani çürük diye yıkılan okulun inşaatında çürük beton kullanılmış, bu ortaya çıkınca yapılan güçlendirme çalışması için kullanılan beton da çürük çıkmış. Bina yapılıyor, beton çürük çıkıyor sonra güçlendirme yapılıyor, güçlendirme için kullanılan betonda çürük çıkıyor. Niye çünkü bunlar çürük."

"TAM DA AKP TİPİ İŞLER"

"Bahsettiğimiz yer bir okul" diyen Ağbaba, "Bunu denetleyen kimse yok mu? Bu fi tarihinde yapılmıyor, bir yıl önce yapılıyor. Tam da AKP tipi işler. Bir yıl önce yapılan okul, beton çürük, güçlendirme betonu da çürük. Bununla ilgili kimse bir işlem yapmıyor. Bu devletin ve milletin parası, bu kadar har vurulup harman savrulur mu?" dedi.

Malatya’da 3 buçuk ay önce kayısıda zirai don hadisesinin meydana geldiğini anımsatan Ağbaba, "AK Parti milletvekilleri çıkıp, açıklama yaptılar, 'hasar tespiti yapıyoruz, zararları karşılayacağız' dediler. Ondan beri tıs çıkmıyor. Hasar tespiti yapıldı mı, yapıldı ise sorun ne, niye ödeme yapılmıyor? Kayısı tutsa da yansa da üretici aynı harcamayı yapıyor. Hala bir açıklama yapılmadı. Bir kuruş destek verilmedi" ifadelerini kullandı.

"MALATYA’DA ÇİFTÇİ KAN AĞLIYOR"

Malatya’da çiftçilerin sulama suyu probleminin devam ettiğini dile getiren Ağbaba, "Sulama suyunda anormal problemler var. Tarlanın bir kısmını 100 liraya, diğer kısmını 200 liraya suluyorsun. Anormal pahalı. Kayısı sulaması Yazıhan’da geçen yıl 85 TL iken bu sene 186 TL’ye yükseltilmiş. Elektrikle sulama yapılan yerlerdeki faturalar ortada. Çiftçi Malatya’da kan ağlıyor ama duyan ya da gören yok. Çiftçilerin sorunlarını da gündeme getireceğiz" diye konuştu. (ANKA)