CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, iktidarın madencilik sektörünü “Maden Holding” adıyla tüzel kişilik altında Türkiye Varlık Fonu'na bağlamayı planladığını, bu planın da “yandaşa kaynak yaratmayı amaçladığını” söyledi.

CHP’li Ahmet Akın: Madenleri ihalesiz olarak peşkeş çekecekler

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, 23 Ocak 2020 tarihli Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinde yayınlanan ilanda Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) madencilik ve enerji alanında, “TVF Maden Ticaret Sanayi A.Ş.” ile “TVF Enerji Ticaret Sanayi A.Ş.” adında iki şirket kurulduğunu hatırlattı.

Anka haber ajansına konuşan CHP’li Akın, asıl amacın artık müşterisi olan özelleştirilecek kamuya ait olan madencilik kuruluşu kalmadığı için kamu-özel sektör işbirliği yöntemi ile yandaşa kaynak aktarmak olduğunu söyledi.

DENETİM SAĞLANAMAZ

TVF’nin kamusal denetimin dışında tutulduğu belirten Akın, kayıt dışı ve denetime tabi olmayan yerli ve yabancı yandaşlara ve sermayeye finans kaynağı oluşturması durumunda bunun denetlenemeyeceğini ifade etti. Halen madencilik ve enerji alanlarında faaliyet gösteren kamu kurumlarının ve bunların sahip olduğu ruhsatların da kısa bir zaman içinde ihalesiz ve bedelsiz olarak bu şirketlerin portföyüne geçmesi mümkün olacağını vurgulayan Akın şunları söyledi:

“Gelecekte Varlık Fonuna bağlı kurulan bu şirketler ve bunların ortaklıkları dışında madencilik ve enerji alanlarında kurumsal bir yapı kalmayabilir. Bu nedenle kamu adına faaliyet gösteren ve kamu gücünü kullanan kurumsal yapıların açık, şeffaf, hesap verebilir yapıda olması, bütün işlemlerinin mevzuat ve yargı denetimine tabii olması ve faaliyetlerinde öncelikle kamu yararını gözetmesi gerekirken bunun dışındaki arayış ve yapılanmaların hem iştigal konusu sektörlere hem de ülkemize bir yararı olmayacaktır.”