Türk Şeker’in iflasa sürüklendiğini söyleyen CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, “Toplam zarar 1 milyar 913 milyon lira. Bu akıl almaz zararın hesabını kim verecek? Bir yıldaki işletme zararını iki katına çıkarmışlar” dedi.

CHP’li Ahmet Kaya: Türk Şeker’in işletme zararını bir yılda iki katına çıkardılar

CHP Trabzon Milletvekili ve TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu üyesi Ahmet Kaya , Türk Şeker A.Ş.’nin mali durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu. “Türk Şeker’i iflasa sürüklüyorlar” diye Kaya, şirketin işletme zararının bir yıl içerisinde ikiye katlandığını söyledi.

Kaya, 2017 yılında Türkiye Varlık Fonu’nda devredilen Türk Şeker’e ilişkin “Türkiye Varlık Fonu’na devredildiği günden beri milli değerimiz olan Türk Şeker AŞ’nin son dört yılda işletme faaliyet zararı 851,5 milyon liraya tekabül ediyor. Oysa sadece 2021 yılında 1 milyar 62 milyon liralık bir zarar oluştu. Toplam zarar 1 milyar 913 milyon lira. Bu akıl almaz zararın hesabını kim verecek? Bir yıldaki işletme zararını iki katına çıkarmışlar. Adeta Türk Şeker’i iflasa sürüklüyorlar.

“VARLIK FONU, ÇAYKUR’LA TÜRK ŞEKER’İN KABUSU OLDU”

AKP döneminde yapılan özelleştirmelere dikkat çeken Kaya, “Şeker vatandır satılamaz’ diye haykırdık, duymadılar. ‘Şeker stratejik bir üründür’ dedik, dinlemediler. Cumhuriyetimizin kuruluş döneminden beri milletimizin dişinden tırnağından alınan vergilerle kurduğumuz şeker fabrikalarımız üzerinden rant devşirenler, piyasadaki şeker fiyatlarını yönetemez duruma getirdiler. Bu da yetmedi, şeker ithalatının önünü açarak hem üreticimizi zor durumda bıraktılar, hem de fabrikalarımızı iflasa sürüklediler. Çay şekerden, şeker de çaydan ayrılamaz. Şekerimizi erittiler, çayımızı depolarda çürüttüler. Varlık Fonu, Çaykur’la Türk Şeker’in kabusu oldu. Stratejik ürün üreten iki milli değerimizi de milyarlarca lira zarara uğrattılar. Bu akıl almaz zararın sorumlularının vicdanları rahat mı” diye sordu.

“YETİŞMİŞ TEKNİK PERSONEL ŞİRKETTEN AYRILIYOR”

2021’e kadar 462 teknik personelin bulunduğu kurumda bu sayının 123’e düştüğünü belirten Kaya, “Türk Şeker dönem zararları nedeniyle iflasa sürüklenmektedir. Şirketin öz kaynakları eksi bakiyeye düşmüştür. Basiretsiz ve liyakatsiz yöneticileri ballı kaymaklı maaşlar alırken, yetişmiş teknik personel iş güvencesi olmamaları nedeniyle ilk fırsatta kurumu terk etmektedir. 2014-2021 yılları arasında ziraat, makine ve kimya mühendisleri gibi 462 teknik personeli bulunan Türk Şeker’de 2021 yılı sonu itibariyle teknik personel sayısı 339’a düşmüş, 123 teknik personel şirketten ayrılmıştır. Yetişmiş teknik personelin görevine devam etmesi için bir an önce iş güvencesi sağlanmalı, özlük haklarında iyileştirmeler yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.

“ÖZELLEŞTİRMELERE SEYİRCİ KALMAYACAĞIZ”

Türk Şeker’in görevini yerine getiremediğini ve özelleştirilme endişesi taşıdıklarını şu açıklamayı yaptı:

“Özelleştirilen 15 şeker fabrikamız yok pahasına elden çıkarılırken; bunun bedeli şekerdeki önlenemeyen fiyat artışlarıyla 85 milyon vatandaşımıza ve pancar üreticilerimize ödetildi. Türk Şeker’in görevi fiyatlardaki oynaklığa hem üretici hem de tüketici lehine müdahale etmekti. Türk Şeker fiyatları frenlemek istedikçe, özelleştirilen fabrikalar şeker fiyatlarını yükselterek piyasada iki farklı fiyat oluşmasına neden oldu ve stokçulara gün doğdu. Yanlışı yanlışla düzeltmek isteyenler son olarak geçen ay 400 bin tonluk şeker ithalatına onay verdiler.

Buradan yetkililere sesleniyorum: Asıl amaç milli değerlerimiz olan fabrikalarımızı ve kurumlarımızı ‘zarar ediyor’ bahanesiyle özelleştirmekse, şunu bilin ki bu yanlışa asla seyirci kalmayacağız!”