Bartın'ın Amasra ilçesinde TTK maden ocağında yaşanan patlamaya ilişkin bir açıklama yapan CHP'li Akın, maden Amasra'da son 3 yılda 562 kaza yaşandığını söyledi. Bakan Dönmez'in patlamadan birkaç hafta önce Amasra'yı ziyaret ederek 'iş güvenliği' mesajı verdiğini de anımsatan Akın, "Kimse bu facianın sorumluluğunu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve TTK dışında başka yerde aramasın. Bu facianın sorumlusu doğrudan AK Parti iktidarıdır" dedi.

CHP'li Akın: Amasra'da son 3 yılda 562 maden kazası yaşanmış

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in, 41 maden işçisinin hayatını kaybettiği Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü'nü patlamadan birkaç hafta önce ziyaret ettiğini ve 'iş güvenliği' mesajı verdiğini anımsatarak, “Amasra’da 2019’da 190, 2020 yılında 164, 2021 yılında ise 208 kaza meydana gelmiş. Son üç yılda 562 kaza yaşanmış. Amasra’da neredeyse her iki günde bir kaza meydana gelirken; kazaların değil, iş güvenliğinin bıçak gibi kesildiği çok açık” dedi.

CHP'li Akın, 41 maden işçisinin hayatını kaybettiği maden ocağını patlamadan birkaç hafta önce ziyaret eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in ifadelerine ilişkin basın açıklaması yaptı. Dönmez'in ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, 'Önce güvenlik' mesajı verdiğine dikkati çeken Akın, Amasra’da son 3 yılda meydana gelen kazaların toplam sayısnın 562 olduğunu söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet AkınCHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın

"Bu facianın sorumlusu; TTK’yi kamusal bir yapıdan çıkarmak için işlevsizleştiren iktidardır" ifadelerini kullanan Akın, şunları söyledi:

"Kamunun işlettiği bir maden ocağında meydana gelen faciada 41 maden emekçisini yitirdik. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez faciadan 24 gün önce burayı ziyaret ederek kazaların ‘bıçak gibi’ kesildiğini açıkladı. Oysa resmi raporlardaki tablo Amasra’da her iki günde bir kaza yaşandığını gösteriyor. Başka bir deyişle Amasra’da kazalar değil, iş güvenliği bıçak gibi kesilmiş.

'SORUMLULUĞU BAŞKALARINA YIKMAYA KALKMAYIN'

2019’da meydana gelen 190 kazanın 72’si göçük, 81’i düşme, çarpma, yuvarlanma veya kayma, 10’u malzeme taşıma veya kullanma, 11’i nakliyat, 5’i makine elektrik nedeniyle gerçekleşti. 2020 yılında meydana gelen 164 kazanın 60’ı göçük, 72’si düşme, çarpma, yuvarlanma veya kayma, 17’si malzeme taşıma, 9’u nakliyat, 3’ü makine elektrik nedeniyle yaşandı. 2021 yılında da 208 kaza meydana geldi. Kazaların bıçak gibi kesildiği söylenen Amasra’da son 3 yılda meydana gelen kazaların toplam sayısı 562 oldu. TTK 2021 yılı faaliyet raporunda kendini aklayarak, 'Denetimler kapsamında bu faaliyet raporunda yer vermeyi gerektirecek ‘kritik’ düzeyde bulguya rastlanılmamıştır' ifadesini kullandı.

'AKP İKTİDARI ONLARCA FACİADAN SES ÇIKARMADI'

Her iki günde bir kazanın yaşandığı Amasra’da adeta facia geliyorum derken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye Taşkömürleri Kurumu ne yapıyordu? Bu sorumluluktan kimse kaçamaz. Kimse bu facianın sorumluluğunu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve TTK dışında başka yerde aramasın. Bu facianın sorumlusu iki mühendis ya da iki müfettiş değildir. Bu facianın sorumlusu doğrudan AK Parti iktidarıdır. Bu facianın sorumlusu; kazadan 24 gün önce Amasra’da kazaların bıçak gibi kesildiğini söyleyen Enerji Bakanıdır. Bu facianın sorumlusu; TTK’yi kamusal bir yapıdan çıkarmak için işlevsizleştiren iktidardır. Kimse ‘kader planı’ diyerek ocaktan madencilerimizin cansız bedenlerini çıkarılmasını marifet olarak göstermesin. Bize kıskanıyorlar dedikleri Almanya’da 20 yılda ölümlü kaza sayısı 10’u geçmiyor. AK Parti iktidarı, ne Soma’dan ne Ermenek’ten ne de onlarca faciadan ders çıkarmadı. Soma’daki facianın ardından Meclis Araştırma Komisyonunun önerileri bugüne kadar neden hiç dikkate alınmadı?"

ANKA