CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, kademeli tarife üzerinden elektrik faturalarına zam hazırlığı yapıldığını söyledi. Akın, yeni yılda uygulanacak kademeli elektrik tarifesinde, ilk kademenin 150 kilovatsaat olmasının dört kişilik hanelerin asgari 230 kilovatsaat tüketiminin altında kaldığı için 'örtülü zam' anlamına geldiği değerlendirmesini yaptı. Akın, "İlk kademenin 150 kilovatsaat olması zam kurnazlığıdır" dedi.

CHP'li Akın: İktidar kademeli tarife üzerinden elektrik faturalarına zam hazırlığı yapıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, elektrik faturalarına kademeli tarife üzerinden zam hazırlığı yapıldığını açıkladı. İktidarın kademeli elektrik tarifesini yurttaşı rahatlatmak için değili, zam yapma aracı olarak kullanacağını söyleyen Akın, "Vatandaş zaten kışın doğalgaz faturası yüksek gelmesin diye kombiyi en düşük derecede yakarak ısınmaya çalışıyor. Şimdi de elektrik faturasında kademeyi aşmamak için geceleri karanlıkta mı otursun?” diyerek tepki gösterdi.

ÖRTÜLÜ ZAM

Akın, yeni yılda uygulanacak kademeli elektrik tarifesinde, ilk kademenin 150 kilovatsaat olmasının dört kişilik hanelerin asgari 230 kilovatsaat tüketiminin altında kaldığı için 'örtülü bir zam' anlamına geleceğini belirtti. Akın, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, "İlk kademenin 150 kilovatsaat olması zam kurnazlığıdır" ifadelerini kullandı.

CHP'li Akın, 2022 yılı bütçesinin TBMM’ye sunulduğu 16 Ekim 2021 tarihinden bu yana geçen iki aylık süre içerisinde akaryakıt ürünlerine pompa fiyatlarına yansıyacak şekilde 18 defa zam yapıldığı bilgisini de verdi.

Akın'ın açıklaması şöyle:

"AKARYAKIT ÜRÜNLERİNE YENİ ZAMLARIN GELMESİ DE BEKLENİYOR"

"Son iki ayda benzine 7 defa, motorine 5 defa, LPG otogaz ise 6 defa zamlandı. Buna göre motorinin litresi 2 lira 32 kuruş; LPG’nin litresi 2 lira 25 kuruş; benzinin litresi ise 2 lira 96 kuruş arttı. Yalnızca son iki ayda bir depo benzinin maliyeti yaklaşık 150 lira, bir depo motorinin maliyeti yaklaşık 120 lira, bir depo LPG’nin maliyeti ise yaklaşık 115 lira arttı. Döviz kurundaki yükseliş nedeniyle yeni yıl gelmeden, akaryakıt ürünlerine yeni zamların gelmesi de bekleniyor.

"ELEKTRİK FATURALARINA DA ZAM HAZIRLIĞI YAPILIYOR"

Akaryakıt zamları yetmezmiş gibi şimdi kademeli tarife üzerinden elektrik faturalarına da bir zam hazırlığı yapılıyor. Türkiye’de dört kişilik bir hanenin asgari elektrik tüketimi 230 kilovatsaat olarak kabul edilirken; EPDK yetkilileri tarafından ilk kademenin 150 kilovatsaat olacağı yönünde açıklamalar yapılıyor.

"150 KİLOVATSAAT ZAM KURNAZLIĞIDIR"

İktidar kademeli elektrik tarifesini vatandaşı rahatlatmak için değil, zam yapma aracı olarak kullanacak. İlk kademenin 230 kilovatsaatin altında olması durumunda vatandaşlar ya tüketimlerini azaltacak ya da zamlı faturaları ödemek zorunda kalacak. Başka bir deyişle ilk kademeyi 150 kilovatsaat yapmak en hafif tabirle zam kurnazlığıdır. Vatandaş zaten kışın doğalgaz faturası yüksek gelmesin diye kombiyi en düşük derecede yakarak ısınmaya çalışıyor. Şimdi de elektrik faturasında kademeyi aşmamak için geceleri karanlıkta mı otursun?”