CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Amasra maden faciasına ilişkin bilirkişi raporunu değerlendirdi. Akın, bilirkişi raporunun CHP’nin yaklaşık 10 gün önce yayınladığı Amasra raporundaki bulguları doğruladığını kaydederek, “Şimdi bilirkişi raporu ortaya koyuyor ki bu kazanın tek sorumlusu var, AK Parti iktidarı” dedi.

CHP'li Akın, maden faciasının bilirkişi raporunu değerlendirdi: Bu kazanın tek sorumlusu AKP iktidarı
Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, 41 maden işçisinin hayataını kaybettiği Amasra'daki maden ocağında yaşanan patlamaya ilişkin hazırlanan bilirkişi raporunu değerlendirdi.

Akın, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, bilirkişi raporunun CHP’nin yaklaşık 10 gün önce yayınladığı Amasra raporundaki bulguları doğruladığına dikkat çekerek, "Yeterli yatırım yapılmaması, havalandırmanın yetersiz olması, denetimlerdeki soru işaretleri doğrudan AK Parti’nin madenlerde yarattığı çürümüş düzeni işaret ediyor" vurgusu yaparak tek sorumlunun AKP iktidarı olduğunu ifade etti.

"İKTİDAR, SORUMLULUĞU ÜZERİNE ALMIYOR"

CHP'li Akın, İletişim Başkanlığı tarafından yayımlanan bültene de dikkat çekerek, "Havalandırma sistemi, kömür tozuyla mücadele edilmemesi, metan drenajının yapılmaması da kazanın temel nedenleri olarak sıralanıyor. Anımsayacak olursak; İletişim Başkanlığı tarafından yayınlanan sözde dezenformasyon bülteninde Sayıştay raporlarındaki bu tespitler yok sayılarak kamuoyu yanıltılmıştı. Yani iktidar sorumluluğu üzerine almamak için başta Sayıştay raporları olmak üzere, bu tespitleri görmezden geliyor. Şimdi bilirkişi raporu ortaya koyuyor ki bu kazanın tek sorumlusu var: AK Parti iktidarı" ifadelerine yer verdi.

RAPORLAR HANGİ TESPİTLER YER ALIYOR?

Bilirkişi raporunda havalandırma sisteminin yetersiz olmasının can kayıplarına neden olduğuna işaret edilerek, ‘Yetersiz ve etkisiz havalandırma sistemi olayın meydana gelmesinde en temel unsurdur. Ocak içinde yeterli miktarda ve hızda hava dolaşımı sağlanmamıştır. Havalandırma sistemi yeterli ve etkili olsaydı olayın meydana gelmesi önlenirdi’ tespiti yer almıştı.

Bilirkişi raporunda, tesiste gerekli yatırımın yapılmadığı, hem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın hem de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın denetimlerinin yetersiz olduğu ve kömür tozuyla mücadeleye önem verilmediği de vurgulanmıştı.

CHP RAPORUNDA, MADENDE KÖMÜR TOZUYLA MÜCADELE EDİLMEDİĞİNE DİKKAT ÇEKİLMİŞTİ

CHP’nin kamuoyuna duyurduğu raporda da havalandırma sisteminin yanlış ve yetersiz olmasının can kayıplarını artırdığına dikkat çekilmişti. CHP’nin raporunda ‘Havalandırma sisteminde zafiyet bulunuyordu’ başlığı altında ‘Müessesede etkin bir havalandırma sisteminin bulunmadığı, havalandırmanın yeteri kadar yapılmadığı değerlendirilmektedir. Havalandırmadaki yetersizlik faciada ölümleri artırmıştır’ tespiti yer almıştı.

CHP’nin raporunda ayrıca TTK’ya son 12 yılda iş güvenliği konusunda yetersiz yatırım yapıldığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın faciadan yalnızca 3 hafta önce denetim yapmasına karşın kazanın meydana gelmesinin araştırılması gerektiği vurgulanmıştı. Raporda, resmi kurumların uyarılarının da dikkate alınmadığına ve madende kömür tozuyla mücadele edilmediğine de dikkat çekilmişti.

ANKA