CHP'li Akın, TOKİ’nin 2019 yılında başlattığı 100 bin sosyal konut projesinde yaşanan mağduriyetlere, Tuzla’daki toplu konut inşaatında yaptığı açıklamayla tepki gösterdi. Akın, “Milletimizin aklıyla alay ediyorlar. Tüm hesaplarını 2023 seçimlerini kazanmak üzerine kuran AKP, vatandaşımızın bir ev sahibi olma hayalinden maalesef oy devşirme peşine düşmüş. Daha 2019 yılında söz verdiği konutları bitiremeyen bu zihniyet, şimdi bunun 10 katı büyüklüğündeki konutu yapacakları hayalini anlatıyorlar” dedi.

CHP'li Akın: TOKİ’nin 2019'da duyurduğu Tuzla'daki 100 bin sosyal konut hala bitirilmedi
Fotoğraf: ANKA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ve CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal yurttaşlarla birlikte bugün İstanbul’un Tuzla ilçesine bağlı Aydınlı Mahallesi’ndeki toplu konut inşaatında açıklama yaptı.

TOKİ'nin 2019'da başlattığı "100 Bin Sosyal Konut Projesi" kapsamında Tuzla Aydınlı Mahallesi Konaşlı mevkisinde yapımına devam ettiği inşaat alanının önünde basın açıklaması yapan Akın, AKP iktidarının verdiği sözü yerine getirmediğini söyledi. Akın, projelerin 1 ila 1,5 yıl içinde biteceğinin duyurulduğunu, 3 yıldan fazla geçmesine rağmen 100 bin hak sahibinden on binlercesinin mağdur olduğunu dile getirdi.

Akın, "Milletimizin aklıyla alay ediyorlar. Bununla da yetinmiyor, verdiği sözlerin üzerinden yine farklı sözler veriyor. Matruşka oyuncağı gibi, oyuncağın içinden oyuncak çıkarır gibi AKP, söz içinden söz, müjde içinden müjde çıkartıyor. Buna karşı vatandaşımız, milletimiz ne diyor, biliyor musunuz? 'Yeter artık' diyor. 'Boş vaatlere karnımız tok' diyor. Tüm hesaplarını 2023 seçimlerini kazanmak üzerine kuran AKP, vatandaşımızın bir ev sahibi olma hayalinden maalesef oy devşirme peşine düşmüş" dedi.

"Vatandaşı önce yardıma muhtaç hâle getiriyor. Sonra da sosyal yardımları, yoklukla perişan ettikleri insanlarımızın oyuna tahvil etmek için mega proje, sözde yüzyılın projesi, sözde eksen değiştiren proje gibi algı şovlarıyla süslemeye çalışıyor" diyen Akın, "Buradan sesleniyoruz; giderayak milletimizin hayalleriyle oynamayın. Milletimize hayal satmayı da bırakın. AKP, TOKİ eliyle ev yapmak yerine, ev yapar gibi görünüp milletimizi kandırmaya çalışıyor. 20 yıldır uygulanan yanlış politikalar nedeniyle Türkiye’de derin bir barınma ve bir konut sorunu yaşanıyor. O sorun, şu anda konut ve kira krizine dönüşmüş durumda. Görüyoruz, kira fiyatlarını bütün her yerde" şeklinde konuştu.

"SEÇİM ÖNCESİ VATANDAŞLARIMIZA YİNE HAYAL SATMA PEŞİNDELER"

Akın, sözlerine şöyle devam etti:

"Konut hakkı, bir insan hakkıdır. Buna inanıyoruz. 20 yıldır da bu insan hakkı ihlal edilmiştir. 20 yıldır da insan hakkı, vatandaşımızın hayaliyle oynanarak oy devşirme ve algı siyasetine döndürülmüştür. Şimdi de Türkiye’nin kaderinin belirleneceği 14 Mayıs’taki seçim öncesi vatandaşlarımıza yine hayal satma peşindeler. Vatandaşımızın ev sahibi olma hayalini kullanarak yalanla, algıyla oya dönüştürmek peşindeler.

Bu arkamızdaki kaba inşaat, Türkiye genelinde henüz tamamlanmayan, pek çok ildeki TOKİ sosyal konut projelerinden sadece bir tanesi. 2019 yılında, ‘müjde’ diyerek, dar gelirli olan vatandaşlarımız için hatırlayın, 100 bin sosyal konut yapacaklarını duyurdular, açıkladılar. Tarih 12 Aralık 2019. Bu tarihte, sarayda büyük bir, şaşaalı bir törenle 100 bin sosyal konut projesi tanıtım toplantısı yapıldı.

AKP’nin genel başkanı Erdoğan, aynen şunları söyledi o gün. ‘Yüzde 10 peşinatın ardından aylık 894 liradan başlayan taksitler ve 240 aya varan vadelerle ev sahibi olma imkanını sağlayacağız.’ Şimdi aynı toplantıda yine, hatırlayalım, o tarihte henüz affını istememiş olan damat Bakan Albayrak, -o zaman Hazine ve Maliye Bakanı’ydı, Hazine ve Maliye’yi batırdı, affını istedi- ‘100 bin konutu vatandaşlarımıza kazandıracak bu proje modelinin finansal altyapısını tamamladık’ dedi. Dedi ki ’Projeler 1 yıl ila 1,5 yıl içinde bitecek’ dedi. Tutanaklar, konuşmalar orada. Aradan 3 yıldan fazla süre geçti. 100 bin hak sahibinden 10 binlerce vatandaşımız mağdur noktada. Bugün itibarıyla Türkiye genelinde pek çok ilimizde ve ilçemizde yapılacağı açıklanan sosyal konutlar ya kaba inşaat hâlinde buradaki gibi ya da temeli atıp bırakılmış durumda.

"PROJENİN SADECE YÜZDE 35-40 SEVİYESİ TAMAMLANMIŞ"

Şu an önünde durduğumuz kaba inşaat hâlindeki bu binanın sürecini ben, çok kısa, ana hatlarıyla özetlemek istiyorum. 2020 yılında vaat edildiği gibi yapımına başlanan bin 350 konutun inşaatı, tam 2 yıl boyunca tamamen durdu. İnşaat için yüklenici firma işten çekildi. Ardından yeni yükleniciyle ihale sürecini bir şekilde tamamladılar. Sonuç, şu an projenin sadece yüzde 35-40 seviyesi tamamlanmış noktada. TOKİ’den hak sahibi olan vatandaşlarımız mağdur olmuş durumdalar. TOKİ’nin bu bölgede yaptığı inşaat nedeniyle mağdur olmuş vatandaşlarımız var etrafta.

"KONUT SORUNU OLAN VATANDAŞLARIMIZI DAHA DA MAĞDUR HALE GETİRİLDİLER"

Yani vatandaşlarımız, barınma ve konut sorununa çözüm için hayata geçirilen projeyle daha da mağdur edildiler maalesef. İktidar, hâlâ çıkıp, kendi yarattığı sorunu, seçim öncesi vatandaşın hayalleriyle oynayarak yine milletimizin üzerinden yalanla, dolanla, algıyla oy devşirme peşine düştü. TOKİ’nin yarattığı mağduriyetler yalnızca Tuzla’yla sınırlı değil. Denizli de aynı durumda. Kocaeli Körfez’de bin 500 konutun şantiyesi kurulduktan sonra neredeyse yıllarca hiçbir çalışma yapılmadı. Bursa’da İnegöl, Yenişehir, Mustafakemalpaşa, Kestel ve Osmangazi’deki sosyal konutlar hâlâ tamamlanmadı. Samsun Atakum’daki hak sahiplerinin, taahhütnameyi imzalarken konutların nereye yapılacağı konusunda bilgileri dahi yok.

Bu iller ve ilçelerimizin dışında onlarca il ve onlarca ilçemizde TOKİ’nin yarattığı mağduriyetler hâlâ açık, net ortadadır. Şimdi de yine AKP iktidarı, TOKİ marifetiyle seçim öncesi yine milletin ev sahibi olma hayalleri üzerinden 2 milyon konut yapılacağı vaadinde bulunuyor. Allah aşkına, buradan sesleniyorum; daha 2019 yılında söz verdiği konutları bitiremeyen bu zihniyet, nasıl millete utanmadan 1 milyon konutun vaadini veriyor, hayalini satıyor? Ayıptır, yazıktır, günahtır. 100 bin konutu yapamayanlar, şimdi bunun 10 katı büyüklüğündeki konutu yapacakları hayalini anlatıyorlar.

Bugün Türkiye’de, kentlerimizde sosyal konut projeleriyle ilgili 24 kanun, 11 yönetmelik ve 19 kurum bulunuyor. Bu, tam bir yetki karmaşasına neden oluyor. İşte biz, bu karmaşaya da son vereceğiz."

(ANKA)