CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutladı

CHP'li Alban: Gazeteci özgür değilse tüm ülke tutsaktır

BİRGÜN İZMİR

CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutladı. Bir ülkenin yurttaşlarının hak ve özgürlüklerini nasıl ve hangi oranda kullanabildiğini anlamak için gazetecilerin durumuna bakılmasının gerektiğini belirten Alban, “Bir ülkenin özgür olup olmadığını anlamak için gazetecilerin durumuna bakmak yeterlidir. Bir ülkede gazeteciler özgürce haber yapamıyorsa o ülke toptan tutsak demektir. AKP iktidarı döneminde boğulmak istenen özgür medya, her türlü zorluğa ve baskıya direndi. CHP iktidarıyla birlikte basın için kara günler bitecek, gazeteciler rahat bir nefes alacak” dedi.

Yaptığı yazılı açıklamada, 4 Ocak 1961'de kabul edilen ve basın çalışanlarının bazı haklar ve yasal güvence sağlayan “212 sayılı kanun” adlı düzenlemenin Resmi gazetede yayınlanışı nedeniyle 10 Ocak gününün kutlama günü olduğunu hatırlatan Alban, gazetecilerin yasal haklarının 17 yıllık AKP iktidarlarında “darmadağın” edildiğini söyledi.

'YARGI SOPASIYLA SİNDİRMEK İSTİYORLAR'

Ulusal ve yerel medyayı, yargıyı sopa gibi kullanarak baskı altına almak için hür türlü çabanın gösterildiği, hiçbir hak ve özgürlük tanımayan bu dönemden CHP iktidarının çıkaracağını ifade eden Alban, “ Hayatı bölücü ve gerici terörizmle mücadele edenlere, ‘terör örgütüne yardım etmekten’ ceza veriliyor. Muhalif basının resmi ilan gelirlerini kesiyorlar. ‘Yasakları kaldıracağız’ diyenler her türlü baskı ve yasağı kendileri uyguluyor. AKP iktidarı artık gidici. Giderken de her yeri yakıp gidiyor” dedi.

'GAZETECİLİK SAYGIN BİR MESLEKTİR'

19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak basan, sonrasında Amasya, Sivas, Erzurum ve son olarak Ankara’ya kadar uzanan Kurtuluş Mücadelesi ’nin yol haritasında Mustafa Kemal Atatürk’ün, bağımsızlık mücadelesine destek olunması için birçok gazeteci ile iletişime geçtiğini belirten Alban, gazetecilerin dünyanın her yerinde yapılmış demokratik devrimlerin öncesinde ve sonrasında etkin birer aktör ve saygın bir meslek grubunun üyeleri olduğunu ifade etti.

Gazetecilerin sosyo-ekonomik statülerinin, demokrasiyle doğrudan bağlantılı olduğunu vurgulayan Alban, “özlük haklarını almış, yasal güvence içinde, ekonomik olarak rahat bir hayat yaşayan ve haber yapan gazeteciler, hep gerçek anlamda demokrasinin var olduğu ülkelerde bulunmaktadır. Fakat ne yazık ki, ülkemiz için şu an böyle bir durum söz konusu değildir. CHP olarak, bunun olumlu anlamda gerçekleşmesi için çalışıyoruz” dedi.