CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, orman yangınlarında büyük bir rant olduğunu iddia etti. Alban, Marmaris’te çıkan yangının doğal bir yangın olmadığını düşündüğünü belirterek, “Geçen yaz Muğla’da 70 bin hektar alanlık orman yandı. Yangın söndürme uçak kiralama şirketlerine milyonlarca dolar ödendi. Ardından yanan ağaçları birileri Türk Lirası’ndan alıp, avro üzerinden Avrupa’ya sattı. Burada büyük bir organize işler var. Büyük bir rant var. Bizim ciğerlerimiz yanarken, birileri cebini dolduruyor” diye konuştu.

CHP'li Alban orman yangınlarındaki rant zincirini anlattı: Büyük bir 'organize işler' var
Fotoğraf: AA

Aycan KARADAĞ

Muğla'nın Marmaris ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın üçüncü günde devam ediyor. Geçen yıl yaşanan orman yangınlarından iktidarın ders çıkarmadığı Marmaris’te çıkan yangınlarda bir kez daha görüldü. Geçen yıl 139 bin 503 hektarlık alan kül olurken Marmaris’te çıkan yangına yapılan müdahalelerin yetersizliği yine tartışma konusu oldu. CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, orman yangınlarında büyük bir rant olduğunu, Marmaris’te çıkan yangının doğal bir yangın olmadığını düşündüğünü belirtti.

Alban, “Geçen yaz Muğla’da 70 bin hektar alanlık orman yandı. Yangın söndürme uçak kiralama şirketlerine milyonlarca dolar ödendi” dedi ve ekledi: Ardından yanan ağaçlar birileri Türk Lirası’ndan alıp, avro üzerinden Avrupa’ya sattı. Burada büyük bir organize işler var. Büyük bir rant var. Bizim ciğerlerimiz yanarken, birileri cebini dolduruyor.”

CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, orman yangınlarındaki rant zincirini ise şöyle anlattı: “Geçen yıl orman yangınları çıktığında envanterde yangın söndürme uçağı olmadığı için, şirketlerden uçak kiralamak zorunda kaldılar. Milyonlarca dolar bu şirketlere verildi. Soru önergeleriyle bakanlığa sorduk, ‘Yangın söndürme helikopter ve uçak kiralamalarına ne kadar ödendi 2021 yılında?’ diye ama hiçbir yanıt alamadık.”

BİRİLERİ MİLYARCA LİRALIK BİR RANT ÇETESİ KURMUŞ

Alban sözlerine şunları ekledi: “Birileri yaktı, söndürmeye uçağımız olmadığı için kiralama yaptık. Orman yangın çetesi birinci rantı buradan yiyor. Yangınlardan etkilenen orman alanlarındaki zarar görmüş ağaçların kesim işi, anayasaya göre orman köylüleri ve onların kurduğu kooperatiflerce yapılması gerekirken özel şirketlere verildi. Kesimden elde edilen odun, ucuz fiyatlarla çok uluslu şirketlere satıldı. Çok uluslu bir firma, dikili satış fiyatıyla metreküpü 155 TL’den aldığı tomrukları, sadece kabuklarını soyarak yurtdışına 1 metreküpü 730 avrodan sattı. Milyarca avro vurgun yapıldı. Tüm bunlar bize gösteriyor ki, orman yangınlarından birileri milyarca liralık bir rant çetesi kurmuş. Bunları ortaya çıkarmak için Cumhuriyet Savcılarını göreve çağırıyorum.”