CHP  Grup Başkanvekili Engin Altay, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 75 gün boyunca Ankara’dan uzak olmasına tepki gösterdi

CHP’li Altay’dan Erdoğan’a: Ne zaman bir kriz olsa Ankara’dan kirişi kırıyorsun

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Engin Altay, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 75 gün sonra Ankara'ya dönmesini “Sayın Erdoğan ne zaman bir kriz Ankara’dan kirişi kırıyorsun kardeşim” sözleri ile eleştirdi.

Altay, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde düzenlediği basın toplantısında Erdoğan’ın 75 gün sonra Ankara’ya dönmesine tepki gösterdi. “Bir dahaki sene 2 Haziran’da Cumhurbaşkanının Ankara’ya gelişinin birinci seneyi devriyesi diye okullardaki belirli gün ve haftalara ekleriz” ifadelerini kullanan Altay, “Gel korkma. Ankara seni darbe ile mücadelede de korur kollar, Covid ile mücadelede de korur kollar. 75 gün bir ülkenin Cumhurbaşkanının başkentte olmaması çok vahim bir durumdur” diye konuştu.

Altay’ın konuşmasının ilgili bölümü şu şekilde:

"Bugün 2 Haziran. Cumhurbaşkanının Ankara’ya gelişinin yıl dönümü değil birinci başlangıcı. Bir dahaki sene 2 Haziran’da Cumhurbaşkanının Ankara’ya gelişinin birinci seneyi devriyesi diye okullardaki belirli gün ve haftalara ekleriz. Sayın Erdoğan ne zaman bir kriz Ankara’dan kirişi kırıyorsun kardeşim. 15 Temmuz’da biliyorsunuz herkes Ankara’da, darbe bitmiş, bütün liderler Ankara’da, Erdoğan yok. Bir kriz var Erdoğan, Ankara’dan kirişi kırıyor. Gel korkma. Ankara seni darbe ile mücadelede de korur kollar, Covid ile mücadelede de korur kollar. 75 gün bir ülkenin Cumhurbaşkanının başkentte olmaması çok vahim bir durumdur. Garip bir durumdur. Derebeylik desen derebeyler de yapmaz. Hiçbir diktatör de başkentini 75 gün terk etmemiştir. 75 gün terk ettiysen zaten gitmişsindir sen. Önümüzdeki sene 2 Haziran tarihinde denk gelirse Cumhurbaşkanımızın Ankara’ya gelişinin birinci yıl dönümünü hep birlikte kutlarız."

TBMM'nin 48 gün sonra açılmasının ardından gündeminde Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu'nun bulunmasını eleştiren Altay, yaklaşık 50 gündür kapalı olan Meclis gündeminde, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın gelip bilgi vermesi, çiftçi borçlarının ve sorunlarının ele alınmasının olması gerektiğini söyledi.

'TÜRKİYE'NİN HER YERİNDE BEKÇİ ŞİDDETİ YAŞANIYOR'

Türkiye'nin her yerinde bekçi şiddetlerinin yaşandığını hatırlatan Altay, "Benim endişem var. Bekçiler, daha kanunları çıkmadan terör estirmeye başladı. Toplumda bir güvenlik kaygısı var. Eskiden güvenlik kaygısını insanlar, eşkıyadan, teröristten, hırsızdan, arsızdan duyardı. Şimdi, tümünü tenzih ederim polis teşkilatımızın ve bekçilerimizin, polisten ve bekçiden kaynaklı şiddet görüntüleri ile Türkiye sarsılıyor. Amerika'daki polisin yaptığını kınayan Erdoğan'ın, Çorlu'da bir aileye polisin yaptığı şiddet ve cebiri de kınamasını isterdim" diye konuştu.

"Hastane açtım diye övünüyorsun, boş bina. Açtın güzel. Eyvallah. Atama bekleyen sağlık çalışanları var. Bunları da atayıver" diyen Altay, küçük esnafın da zor günler geçirdiğini kaydetti.

Devletin salgından bu yana hiç veren el olmadığını ifade eden eden Altay, "Devlet alan el olursa devlet olmaktan çıkar. Devlet, veren el ise devlet. 'Destek veriyoruz. 6 ay ödemeyecek, sonra şu kadar faizle bana parayı geri ödeyecek...' Adam inliyor zaten. Borçlu. Borcu borçla kapatmak diye bir mantık yok. Şimdi yapılan bu. Vatandaşlın esnaf, Kobi kredilerini saymıyorum, herhangi bir vatandaşın bankalara, kredi kartına ve tüketici kredi borcu Kovid sürecinde 50 milyar artmış. Biz şimdi Meclis'te çarşı ve mahalle bekçilerinin yasal düzenlemesini yapacağız" diye konuştu.

MECLİS 48 GÜN SONRA BUGÜN AÇILDI

Salgın gerekçesiyle 17 Nisan’da ‘tatile giren’ TBMM, bugün çalışmalarına yeniden başladı. Binlerce kişinin yaşamını yitirdiği salgına rağmen, Meclis Başkanı Mustafa Şentop’a göre "önemli bir gündemi bulunmadığı için" kapalı olan TBMM’nin baro ve meslek odalarının yapısının değiştirilmesinden, siyasi partiler yasasına dek siyasette tansiyonu yükselten pek çok konunun gündeme gelecek. Meclis’in ilk işi ise bekçilere yeni yetkiler veren düzenleme olacak.