CHP'li Engin Altay, söylemediği sözleri manşetine taşıyan Türkiye gazetesini sert sözlerle kınadı

CHP'li Altay'dan Türkiye gazetesinin manşetine sert tepki

AKP'ye yakın Türkiye gazetesi, bugünkü manşetinde “Karşı Cephe Yerle Bir” başlıklı bir haberle CHP Grup Başkanvekili Engin Altay'ın “Erdoğan, Libya’da petrolün peşinde, buna izin vermeyiz” dediğini iddia etti.

Gazete, Altay'ın fotoğrafını da General Halife Hafter ve Mısır Devlet Başkanı Sisi'nin yanına ekledi.

Söz konusu iddiayı yazılı bir açıklama ile yalanlayan CHP'li Engin Altay, "İddia edilen cümleyi ne Dışişleri Komisyonu’nda ne TBMM Genel Kurulu’nda ne de herhangi bir ortamda söylemedim" dedi.

Söz konusu toplantı tutunaklarının herkesin erişimine açık olduğunun altını çizen Altay, "Söz konusu toplantılara ilişkin TBMM tutanaklarında “Engin Altay” taraması yapmak en fazla 20 dakika sürecektir. Bu taramayı yapmak yerine, “Aynı Altay’ın bu sefer ‘Dışişleri Komisyonu’nda Cumhuriyet Halk Partisi, İyi Parti ve HDP Libya ile yapılan anlaşmaya ret oyu verdik. Erdoğan Libya petrolünün peşinde buna izin vermeyeceğiz’ dediği belirtildi” şeklinde haber yazmak, gazetecilik faaliyeti olamaz." dedi.

CHP'li Altay, söz konusu iddia için haberi yapanların kendisini arayıp görüş istedikleri ancak cevap alamadıkları iddiasının da yalan olduğu söyledi.

chp-li-altay-dan-turkiye-gazetesinin-mansetine-sert-tepki-743303-1.

Altay'ın söz konusu asılsız iddia hakkındaki açıklaması şöyle:

"Türkiye Gazetesi’nde bugün (12.06.2020) yayınlanan “Karşı Cephe Yerle Bir” başlıklı manşet haberde yer alan “Erdoğan, Libya’da petrolün peşinde, buna izin vermeyiz” dediğim iddiası tamamen gerçek dışıdır.

Söz konusu haber, gazetecilik faaliyeti değil, karalama ve iftira atma çabasının ürünüdür. Son dönemde belli kesimler tarafından yaygınlaştırılan “trol” faaliyetinin gazetelere taşınmasının tipik örneklerden biridir.

“Türkiye’nin değil düşmanın yanındalar” başlığıyla bir algı operasyonu yapılmak istendiği net şekilde görülen haberde; TBMM Dışişleri Komisyonu toplantısında “Erdoğan, Libya’da petrolün peşinde, buna izin vermeyiz” dediğim iddia edilmektedir.

İddia edilen cümleyi ne Dışişleri Komisyonu’nda ne TBMM Genel Kurulu’nda ne de herhangi bir ortamda söylemedim.

TBMM’de tüm komisyonlar gibi Dışişleri Komisyonu’nun toplantıları da tutanak altındadır ve bu tutanaklar herkese açıktır. Bir gazetecinin bu tutanaklara ulaşamaması asla düşünülemez.

TBMM Dışişleri Komisyonu 27. Dönem’in ikinci yasama yılında 9, üçüncü yasama yılında 11 toplantı gerçekleştirmiştir. Söz konusu toplantılara ilişkin TBMM tutanaklarında “Engin Altay” taraması yapmak en fazla 20 dakika sürecektir. Bu taramayı yapmak yerine, “Aynı Altay’ın bu sefer ‘Dışişleri Komisyonu’nda Cumhuriyet Halk Partisi, İyi Parti ve HDP Libya ile yapılan anlaşmaya ret oyu verdik. Erdoğan Libya petrolünün peşinde buna izin vermeyeceğiz’ dediği belirtildi” şeklinde haber yazmak, gazetecilik faaliyeti olamaz.

“Altay, büyük tepki toplayan haberleri yalanlamadı” ifadesi de tamamen uydurma ve gerçek dışıdır. Konuyla ilgili Türkiye Gazetesi’nden hiç kimse beni aramadı ve trollerin yaydığı sosyal medya mesajlarının doğru olup olmadığını sormadı.

Bazı basın organlarının konuşma ve açıklamalarımızı bağlamından kopararak çarpıtmasına sıklıkla tanık olduğumuz bir dönemden, söylemediğimiz ve yazmadıklarımızın, söylemiş ve yazmışız gibi haberler yapıldığı bir döneme geldik.

Gazetecilik ile “trollük” arasındaki farkı ortadan kaldıran bu tür haberlerin, en fazla gazetecilik mesleğine zarar vereceği açıktır.

Partimizin Libya ile ilişkilerdeki tutumu nettir. CHP olarak “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Libya Devleti Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında Akdeniz’de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun”un TBMM’den hızla geçmesi için her türlü katkıyı verdik. Bu desteğimiz herkesin ulaşabileceği tutanaklarda da kayıt altındadır.

Gerçekle ilgisi olmayan, temel gazetecilik kuralları ile basın etiğini hiçe sayan ve karalama amacı taşıdığı açık olan haberle ilgili tüm hukuki haklarımı kullanacağımı kamuoyunun bilgisine sunarım."