CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, seçim kanunu değişikliğini Anayasa Mahkemesi'ne götürmek için hazırlıklarının son aşamada olduğunu bildirdi. Altay, "Bu kanun bizi korkutmadı, ürkütmedi, en ufak bir tereddüde sevk etmedi. Yüksek Mahkeme'ye yarın veya pazartesi taşıyacağız" dedi.

CHP'li Altay: Seçim kanununu Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacağız

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, seçim kanununda il ve ilçe seçim kurullarının oluşumları, kıdemli hakimler yerine birinci sınıf hakimler arasından kura çekimi ve üç ay içinde seçim kurullarının yeniden oluşturulmasına ilişkin düzenlemelerin iptali için yarın veya pazartesi günü Anayasa Mahkemesi'ne gideceklerini belirtti.

Altay, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün "Geçtiğimiz yılın son aylarında ekonomimiz döviz kurundaki rasyonel hiçbir gerekçesi olmayan yükselişin yol açtığı bir sarsıntıya maruz kaldı" dediğini anımsattı.

Dolar/TL kurundaki yükselişin önüne geçilmesi için devreye sokulan kur korumalı mevduat sisteminde yıllık bileşik faizin yüzde 95 olduğunu, tüketici kredisi faiz oranlarının yüzde 28'in altına düşmediğini ve Hazine'nin yüzde 27-28 faiz oranıyla borçlandığını anlatan Altay, "Rasyonel gerekçe var Erdoğan, sensin. Türkiye ekonomisinin içine düştüğü halin, dolardaki yükselişin, alım gücündeki düşüşün rasyonel bir tane gerekçesi var, o da sensin" diye konuştu.

Erdoğan'ın enflasyondaki yükseliş konusunda "Avrupa'daki tablo bizden vahim" dediğini de aktaran Altay, "Allahtan kork, karşındakiler milletvekili, yasama organı üyesi. Herhalde mevkidaşım Akbaşoğlu matematiğine göre Avrupa'daki tabloyu mukayese etmiş" ifadelerini kullandı.

Avrupa ülkelerinde ortalama enflasyonun yüzde 6 olduğunu belirten Altay, "Erdoğan, 'Yüzde 6, yüzde 61'den kötüdür.' diyor milletvekillerine" diye konuştu.

SEÇİM KANUNU AÇIKLAMASI

CHP Grup Başkanvekili Altay, başka bir soru üzerine, seçim kanunu değişikliğini Anayasa Mahkemesi'ne götürmek için hazırlıklarının son aşamada olduğunu belirtti. Partisinin seçim güvenliği konusunda hiç endişesi olmadığını söyleyen Altay, "İl ve ilçe seçim kurullarının oluşumları, kıdemli hakimler yerine birinci sınıf hakimler arasından kura çekimi ile üç ay içinde seçim kurullarının yeniden oluşturulması düzenlemeleri için Anayasa Mahkemesi'ne gidiyoruz. Bu kanun bizi korkutmadı, ürkütmedi, en ufak bir tereddüde sevk etmedi. Yüksek Mahkeme'ye yarın veya pazartesi taşıyacağız" açıklamasında bulundu.