Urla Belediyesi Kayyumu Murtaza Dayanç’ın ilçede yapacağı projeler için şirketlerden ve müteahhitlerden bağış istemesi tartışmalara neden oldu. Eski CHP İzmir Milletvekilli Zeynep Altıok,  Dayanç’a tepki göstererek, “Urla rant kapısı oldu” dedi.

CHP’li Altıok: Urla rant kapısı oldu
Fotoğraf: Murtaza Dayanç

BİRGÜN EGE

Urla Belediyesi Kayyumu Murtaza Dayanç, yapmak istediği projeler için müteahhitlerin kapısını çalma kararı aldı. Dayanç, yapacağı projeler için ilçe sınırlarında faaliyet gösteren şirket ve inşaat firmalarından bağış almaya başlayacak.

Kayyum Dayanç’ın bu kararı tartışmalara neden oldu. Kayyum atandığı için belediye meclisinin görev yapmadığı belediyede Dayanç’ın başkanlığında oluşan üç kişilik komisyon karar aldı. Alınan kararda, “Mülkiyeti belediyemize ait Atatürk Mahallesi ‘Park Urla’ projesinde yer alan betonarme ve çelik konstrüksiyon kitleler ile çocuk oyun grubu ve kaykay pistinin anahtar teslim olarak Normpol İnşaat tarafından yapılarak belediyemize bağışlanmasına ilişkin talebin incelenmek üzere İmar ve Hukuk Komisyonu’na havale edilmesine oy birliğiyle karar verildi” denildi.

"BAĞIŞ KARŞILIĞINDA RUHSAT İDDİASI"

Proje için Normpol İnşaat şirketten alınan bağış haberi ise tartışma yarattı. 26.Dönem İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, şirketin eski Çeşme yolundaki zeytinlikte ruhsatsız yapımına başlanan villaların ruhsatını bu bağış karşılığında aldığının iddia edildiğini ifade etti.

Altıok, "Murtaza Dayanç'ın göreve geldiği dönem içinde 6 bin inşaat ruhsatı verdiği ve Urla’nın rant kapısı yapıldığı konusu, ilçede konuşulan ve rahatsızlık duyulan gündemlerden en önemlisi. Belediye meclisini toplamayan kayyumun, kendi zevkini tatmin eden projeleri; kendi imzası ya da üç kişilik ekip tarafından ilçede yaşayanların yaşam alışkanlıkları, beğeni ve tercihleri yok sayılarak; müteahhitlerle al gülüm ver gülüm hayata geçiriliyor" dedi.

Altıok, Kayyum’un verdiği bu izinlerin sit alanlarında, tarım arazilerinde yapılaşmayı, imar planı ihlalini ve bugüne kadar hiç olmadığı şekilde 4-5 kata varan dikey yapılaşmayı beslediğini ve teşvik ettiğini vurguladı.

Altıok, şunları dile getirdi: "Sahil düzenlemesi diyerek beton saksılardaki palmiyelerle 'süslenen' kıyı bandındaki ağaçlar kurudu bile. Eski TEKEL binası bahçesinde kesilen 30 yıllık ağaçların yerine 4 bina yapılırken, beton ve alçı ağaç heykelleri dikiliyor. Eğer dur denilmez ise tarih, doğa, gastronomi turizmiyle ön plana çıkan Urla’nın, bağları, zeytinlikleri, narenciye bahçeleri, enginar tarlaları kentleşme adı altında inşaat rantına kurban edilecek. Akıl almaz bir çirkinlik ve dönüşüm var. Çok üzücü."