CHP'li Antmen adliyelerdeki fiyat artışlarının yüksek olmasını Adalet Bakanı'na sordu. Antmen, "Buna kim ya da kimler izin vermektedir?" açıklamasında bulundu

CHP'li Antmen adliyelerdeki fahiş fiyatları Adalet Bakanı'na sordu

Adliyelerde avukatlara gıda satışının yüksek fiyatlarla yapılmaya başlanması sonrası İstanbul Barosu duruma tepki göstererek yüksek gıda fiyatlarına karşı boykot çağrısında bulunmuştu.

Hakim, savcı ve adliye çalışanlarından daha yüksek fiyatlarla satış yapıldığını belirten İstanbul Barosu’nun açıklaması sonrası bazı avukatlar çözümü adliye önüne çay ocağı kurarak buldu.

Konuyu Meclis Gündemine taşıyan CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen “Gıda gibi temel ve insani bir konuda nasıl oluyor da avukatlara; hakim, savcı ve adliye çalışanlarından daha yüksek fiyatlarla satış yapılabilmektedir? Buna kim ya da kimler izin vermektedir?” diye sordu.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından yazılı olarak yanıtlanması için soru önergesi veren CHP’li Vekil, İstanbul’da adliyelerde çok zor şartlarda yoğun mesai ile çalışan avukatlara getirilen gıda fiyatlarına tepki göstererek “Kartal'daki Anadolu Adliyesi'nde geçen yaz uygulanan fiyatlara göre, simit 3,5, büyük çay 7, Türk kahvesi 9, nescafe 10 ve kahvaltı tabağı 25 liradan satılmaktadır. Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde ise, yine geçen yaz paylaşılan fiyat listesine göre, simit 3, karton bardak çay 4, nescafe 6 ve karışık tost 9 liradan satışa sunulmaktadır. Bu kabul edilemez bir tablodur.” dedi.

Antmen’in önergesinde yer alan sorular şu şekilde;

  • İstanbul Adliyelerinde bulunan kafeteryalardaki bu fahiş fiyatların gerekçesi nedir?
  • Gıda gibi temel ve insani bir konuda nasıl oluyor da avukatlara hakim, savcı ve adliye çalışanlarından daha yüksek fiyatlarla satış yapılabilmektedir? Buna kim ya da kimler izin vermektedir?
  • Avukatlara uygulanan bu yüksek gıda satış fiyatlarının düşürülmesi için herhangi bir girişimde bulunacak mısınız? Böyle bir girişim veya çalışma yapılacaksa bu ne zaman uygulamaya konulacaktır?
  • Adliyelerdeki fahiş gıda fiyatları nedeniyle, adliye dışında yemek yeme ihtiyacını karşılayacak avukatların ve müvekkillerinin kaybettikleri zamanın telafisi nasıl yapılacaktır? Bu fahiş fiyatlar, avukatlara zaman kaybı yaratacağı için mahkemelerde daha çok dosya birikmesine neden olmayacak mıdır? Bunun önüne geçmek için bakanlık olarak hangi acil çalışmayı yapacaksınız?
  • Adliyelerdeki kafeteryalar, Ceza İnfaz Kurumları İle Tutukevleri İşyurtları Kurumu ile birlikte işletilse, gıda fiyatları daha makul hale geleceğinden daha uygun ve yararlı olmaz mı? Bununla ilgili herhangi bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?