CHP’li Aydoğan, koronavirüs ile ilgili ilerleyen süreçte hastane ve yatak kapasitesi ihtiyacının açığa çıkacağına dikkati çekerek Sağlık Bakanı Koca’ya “Uzmanların gereksinimi karşılayacağı konusunda hem fikir oldukları Atatürk Havalimanı neden bu amaçla kullanıma açılmamaktadır?” diye sordu

CHP'li Aydoğan: Atatürk Havalimanı neden hastane ihtiyacı için kullanılmıyor?

CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, koronavirüs salgını ile ilgili hastane ve yatak kapasitesi ihtiyacının önümüzdeki süreçte daha da artacağı sorununu Meclis gündemine taşıdı.

Atatürk Havalimanı’nın dış ve iç hat terminallerinin yaklaşık bir yıldır boş durduğunu anımsatan Aydoğan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Aydoğan, “Uzmanların gereksinimi karşılayacağı konusunda hem fikir oldukları Atatürk Havalimanı neden bu amaçla kullanıma açılmamaktadır? Bunun önündeki engel nedir?” sorusunun Koca tarafından yanıtlanmasını istedi.

UZMANLAR NİSAN AYI İÇİN UYARIYOR

CHP Genel Başkanı tarafından siyasi parti liderlerine gönderilen rapora değinen Aydoğan, “Türkiye’de ekonomi üzerindeki etkilerine ilişkin bilim insanlarının hazırladığı veri ve analizler içeren risk analizleri yapıldı. Olası ihtimallerin analiz edildiği bu rapor göz önüne alındığında ilerleyen süreçte hastane ve yatak kapasitesi ihtiyacı açıkça görülmektedir. Bilinmektedir ki böylesine geniş çaplı bir salgında hastane ve hastanelerin yatak kapasiteleri hayati önem taşımaktadır. Ayrıca bu salgınla başa çıkmayı başaran ülkelere bakıldığına, virüsün başka hastalara bulaşmasını önlemek için Covid-19 tanısı konulmuş hastalar ayrı hastanelerde toplanmaktadır” diye konuştu.

Nisan ayı içerisinde ciddi oranda bir artış olacağı da konunun uzmanların uyarılarda bulunduğunu belirten Aydoğan, “Bu ihtiyacın hızla ve maliyeti en düşük şekilde karşılanması için virüs salgını ülkemize ulaştıktan kısa bir süre sonra Atatürk Havalimanı’nın geçici hastaneye dönüştürülmesi gündeme getirilmiştir” dedi.

BAKANLIK YATAK KAPASİTESİNİ YETERLİ BULUYOR MU?

Atatürk Havalimanı’nın binalarının havalandırma sistemlerinin mevcut olduğunu ifade eden Aydoğan, bu bilgiler doğrultusunda Bakan Koca’ya, “Bakanlığınız hastane ve yatak kapasitesini önümüzdeki süreci ön görerek yeterli bulmakta mıdır? Hasta yatak kapasitesinin yetersiz olduğu öngörüsüne sahip iseniz bu yetersizliği telafi etmek için bir plan yapılmış mıdır? Türkiye’deki hasta yatak kapasitesi, kamu hastaneleri, özel hastaneler ve üniversite hastaneleri ayrı ayrı olmak üzere, il bazında dağılımının güncel veriler nelerdir?” diye sordu.