CHP İstanbul Milletvekili Avukat Turan Aydoğan; yargıdaki liyakatsiz kadrolaşma nedeniyle ortaya çıkan sorunlar, haciz işlemi sırasında darp edilen avukat ve benzer durumda kalan avukatların yaşadığı sorunları Meclis gündemine taşıdı. Aydoğan savunma mesleğini icra edenlerin durumunun çok vahim bir boyuta ulaştığını vurguladı.

CHP’li Aydoğan, yargıdaki liyakatsız kadrolaşma ve avukatların sorunlarını Meclis gündemine taşıdı

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) hukukçu milletvekillerinden Turan Aydoğan, İstanbul’da haciz işlemi sırasında darp edilen avukatın ve benzer durumda kalan avukatların yaşadığı sorunları Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

Savunma mesleğini icra edenlerin durumunun vahim boyutlara ulaştığını vurgulayan Aydoğan, yargıdaki liyakatsiz kadrolaşma nedeniyle savunmanın ve yurttaşların yaşadığı sorunların araştırılması için de ayrıca araştırma önergesi verdi. Aydoğan; avukat Mazlum Arslan'a saldıran kişinin hakim olan ağabeyinin, korumasıyla karakolu basarak kardeşini çıkarmaya çalışmasını ve bu sürecin nasıl ortaya çıktığını Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlamasını istedi.

'SORUNLARIN TEMELİNDE YARGI BAĞIMSIZLIĞININ OLMAMASI YATIYOR'

Aydoğan konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada bu vakalarının artışına ve gelinen noktanın vahametine dikkat çekti. Aydoğan, “Şimdi biz en çok neye tepki gösterelim? Kamu görevini yapan avukatın ve icra memurunun darp ve tehditle karşı karşıya kalmasına mı? Yoksa bu saldırıları gerçekleştiren şahsın hakim olan ağabeyinin konumunu kullanarak suçlu olan kardeşinin gerçekleşmesi gereken adli sürecini hukuksuzca baltalamasına mı? Tüm bunların kökeninde liyakatsiz atamalar ve ne yazık ki yargının iktidarın güdümünde olması yatıyor. Ülkede yaşanan sorunların çok büyük bir kısmının temelinde yargı bağımsızlığının olmaması yatıyor. Sayın Bakan’a gerekli soruları yönelttim. Ayrıca Meclis’in liyakatsiz kadrolaşmalar nedeniyle gerek vatandaşın, gerekse de savunma mesleğini icra eden avukatların yaşadığı sorunları araştırması için önerge verdim. Konunun takipçisi olacağız.” dedi.

Aydoğan’ın Adalet Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu sorular yer aldı:

► Av. Mazlum Arslan vakası özelinde; varlık sebebi adalet dağıtmak olan bir hâkimin alenen bir şüpheliyi karakoldan kaçırmaya çalışması ile ilgili Bakanlığınızın başlatmış olduğu bir süreç var mıdır?

► Söz konusu saldırgan ve yakını olan hakim hakkında herhangi idari ya da adli işlem başlatılmış mıdır?

► Vatandaşların, bulunduğu makamı kötüye kullanan bir hâkimin var olduğu bir adalet sistemine güveninin sarsıldığı ortamda, Bakanlığınız bu güvenin yeniden tesisi için nasıl bir tasarrufta bulunacaktır?

► Yukarıda belirtildiği üzere birden fazla vakanın yaşanması, haciz işlemi yapan avukatların can güvenliğinin olmadığını göstermektedir. Bu bağlamda güvenli bir ortamda çalışmalarını sağlamak amacıyla yapılan herhangi bir çalışma var mıdır?