CHP'li Ayhan Barut, Türkiye'nin yıllık ayçiçeği ithalatına 500 milyon doların üzerinde para ödediğini belirterek, "Bu ekonomik kriz döneminde ithalata verilen para, yerli çiftçimize destek olarak sunulsun" çağrısında bulundu.

CHP'li Ayhan Barut: Ayçiçeği üreticisine destek verilsin

YAKUP DURMUŞ / ADANA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, iktidara çağrıda bulunarak ithalatın yasaklanması çağrısında bulundu.

Doların 7.40 liraya yükseldiğini anımsatarak Türkiye'nin yıllık ayçiçeği ithalatına 500 milyon doların üzerinde para ödediğini vurgulayan Barut, "Türkiye'de yıllık 2 milyon ton civarında ayçiçeği üretimi var. Ülke ihtiyacı ise 3.5 milyon ve 4 milyon ton arasında değişiyor. Yılda 1 milyon tonun üzerinde ayçiçeği ithalatı yapılıyor ve bunun için 500 milyon doların üzerinde para dışarıya ödeniyor. Bu ekonomik kriz döneminde ithalata verilen para, yerli çiftçimize destek olarak sunulsun" dedi.

Türkiye'de yıllık ortalama 600 bin hektar alanda ayçiçeği üretimi yapıldığını kaydeden Barut, şunları kaydetti:

"Ayçiçeğinde yıllık 2 milyon ton üretimimiz var. Ülke ihtiyacı ise 3.5 milyon ve 4 milyon ton arasında değişiyor. Hemen hemen her yıl 1 milyon tonun üzerinde ayçiçeği ithalatı yapılıyor ve bunun için 500 milyon doların üzerinde para dışarıya ödeniyor. Ülkemiz ihtiyacı olan 4 milyon ton ayçiçeğini üretebilecek kapasiteye sahip. Yeter ki ithalata harcanan para yerli üreticiye destek olarak verilsin. Verilecek desteklerle, çiftçilerimiz 2 milyon tonluk ayçiçeği üretimini ihtiyaç olan 4 milyon tona çıkaracak. Örneğin bir kez sulamayla bile verim 2 kat artar. İktidara sesleniyoruz. Gelin ithalat yoluyla yabancı üreticilere verilecek desteği kendi çiftçimize sağlayalım. Bu sayede ayçiçeğinde kendi kendimize yeterliliğimizi sağlayalım. Yerli tarımı, ihracatı destekleyip ithalatı yasaklayalım."