TSK Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurul’da görüşülerek yasalaştı. CHP’li Murat Bakan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2018 yılında astsubaylara verdiği sözlere karşın yasalaşan kanun teklifinde astsubayların yok sayıldığını söyledi.

CHP’li Bakan’dan Erdoğan’a: Anadolu insanı için söz namustur

BirGün/ANKARA

Milli Savunma Bakanlığı kadrolarında görevli personelin tecrübelerinden daha uzun süreli yararlanılması gibi düzenlemeleri içeren TSK Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda yasalaştı. CHP Milletvekili Murat Bakan, Meclis Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, askerlerin 1970’li yıllarda yaptığı protestoları anlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Haziran 2018’de Kayseri Komando Tugayı’nda astsubaylara verdiği söze karşın yasalaşan kanunda astsubayların yok sayıldığını anımsatan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, “Anadolu insanı için söz namustur” dedi.

CHP’li Bakan, Meclis’te Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının 1970 ve 1975 yıllarında özlük hakları için yaptıkları protestoları şu sözlerle anlattı:

“16 Mayıs 1970… Yine, Meclis’te Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu görüşülüyor. Ama o zaman da astsubaylarla ilgili bir ilerleme yok, hatta özlük haklarında geriye gitme var. Mevcut askeri kanunlar gereği, astsubayların eli kolu bağlı olduğu için o zamanki adı TEMAY olan derneğe üye olan astsubayların eş ve çocukları bir yürüyüş düzenliyor. Düzenlenen yürüyüşteki pankartlarda şunlar yazıyor: ‘Araba değil, mesken istiyoruz,’ ‘Albaylara havyar, astsubaylara çavdar,’ ‘Ordu bölünmez bir bütündür,’ ‘Türkiye’de imtiyazlı bir sınıf yaratılamaz.’ 1970’ten beş sene sonra, 1975’te Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra, enflasyon almış başını gitmiş, memurlara zam yapılmış. Genelkurmay bir teklifte bulunuyor, sanki Kıbrıs Barış Harekatı’nı sadece subaylar kazanmış gibi, subaylara tazminat ve yan ödeme…

ASTSUBAYLAR YİNE YOK

Bu arada, onunla da yetinmiyor, astsubaylar için de diyor ki: ‘Ordunun hiyerarşisi gereği, binbaşıya denk olan kıdemli başçavuşun maaşını yüzbaşı seviyesine düşürün.’ Böyle bir düzenleme geliyor Meclise. Bu sefer 600’ün üzerinde astsubay ve eşleri Ulus’tan Kızılay’a kadar eksi 5 derecede yürüyorlar. Kızılay’a 60 metre kala panzerler durduruyor. Bir astsubay eşi panzerin önünden kaçmayıp ‘Değil su, kurşun yağdırsanız da davamızdan vazgeçemeyeceğiz’ diyor. Bu yürüyüşten dolayı astsubaylar ordudan atıldı, hapse atıldı, kuvvet değiştirildi, sürüldü... Aradan elli yıl geçti, bu elli yılın yirmi yılında da neredeyse siz iktidarsınız, bugün yine astsubaylar bu kanunda yok.”

CHP’li Bakan sözlerini şu sürdürdü sürdürdü:

“Emekli binbaşısı, astsubayı, uzman jandarması, uzman çavuşu, sivil memuru, yüzbinlerce Türk Silahlı Kuvvetleri personeli var; eşi, çocuğu, emeklisi, onlar için konuşuyorum ve şunu söylüyorum: Cibuti’ye ‘dostluk barajı’ adı altında hibe olarak baraj yapmaya, Etiyopya’da Kral Necaşi Eshame Türbesi’nin restorasyonuna, makam arabalarına, saraylara, geçmediğimiz köprülere, uçmadığımız havalimanlarına harcadığınız parayı eksi 30 derecede Gabar’da, Cudi’de, Kato’da, Gara’da görev yapan, bir emirle ölüme giden bu vatan evlatları için harcayın.”