OYAK üyelerinin eleştirilerini Meclis gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, "Binlerce TSK personeli özellikle sosyal medyadan seslerini duyurmaya çalışıyor” dedi.

CHP'li Bakan'dan Hulusi Akar’a OYAK soruları: Paralar sermaye gruplarına mı gidiyor?

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) üyelerine destek sağlamak, askerlerin yaşam standartlarını ve refah seviyelerini yükseltmek amacıyla kurulan Türkiye'nin ilk emeklilik fonu Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) üyelerinin endişelerini TBMM gündemine taşıdı.

CHP'li vekil Bakan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'a "TSK emekçilerinden kesilen paralar sermaye gruplarına mı gidiyor?" sorusunu yöneltti.

Türkiye'nin ilk emeklilik fonu olarak kurulan Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK), TSK üyelerine destek sağlamak, askerlerin yaşam standartlarını ve refah seviyelerini yükseltmek amacıyla 1961 yılında kuruldu. Bu kapsamında subay ve astsubayların maaşlarının bir bölümü doğrudan OYAK'a aktarılmak üzere kesiliyor. Ancak uzman çavuşundan astsubayına, subayından emeklisine kadar yaklaşık 450 bin üyenin tamamına yakını bazı konularda endişelerini ve itirazlarını dile getiriyor.

YÜZDE 20.5’E KADAR DÜŞTÜ

Kurulduğu günden bugüne OYAK Renault, OYAK Çimento, Ereğli Demir Çelik gibi büyük şirketlere sahip olan OYAK'ın, 2018 yılında yüzde 42 olarak açıkladığı kâr payı, 2019'da yüzde 20.5 olarak duyuruldu. Bu durum üyeler tarafından eleştirilirken; diğer yandan OYAK, 2020 yılında Demirören Grubu'na ait Total ve MOil'i 450 milyon dolara satın aldı.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, konuyu Meclis'e taşıdı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'a konuyu detaylı olarak aktararak sorular yöneltti.

CHP'li Murat Bakan, Demirören Grubu'na ait Total ve MOil'in alınmasıyla birlikte OYAK üyelerinin tepkilerinin arttığını vurgulayarak, “OYAK içinde yapılan yatırımın kârlı olmadığı ve ödenen paraların çok yüksek olduğu gibi birçok eleştiri yükseldi. Vatansever subay, astsubay ve uzman çavuşların canlarını ortaya koyup, alın teriyle çok zor şartlarda kazanılmış maaşlarından kesilen paraların birtakım sermaye gruplarına sunulduğu yönündeki endişeler daha da yüksek sesle dile getirildi. Binlerce TSK personeli özellikle sosyal medyadan seslerini duyurmaya çalışıyor” dedi.

CHP'li Bakan sözlerini şu şekilde sürdürdü:

BU AYIN SONUNDA GENEL KURUL VAR

– OYAK üyelerinin yönetimdeki temsiliyeti, kâr payının günden güne azalması, 450 milyon dolara Demirören Grubu'na ait zarar eden Total ve MOil'in satın alınması gibi konularda üyelerin yaptıkları eleştirilerin yönetimde karşılık bulmaması, başta nema oranındaki düşüş ile emeklilerin maaşlarında yapılan düşüş olmak üzere yönetim tarafından alınan bazı kararlar…

– Tüm bu olanlar ömrünü Türk Silahlı Kuvvetlerine adamış dünyanın en zor mesleğini icra eden vatan evlatları tarafından haklarının yenmesi ve adalet duygularının yok edilmesi olarak yorumlanıyor. Yıllarca bu vatana canları pahasına hizmet etmiş, maaşlarının bir kısmını OYAK'a yatırmış olan personel, menfaatlerinin gözetilmediğini düşünüyor ve endişe duyuyor. Haziran'ın sonunda OYAK Genel Kurulu yapılacak. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ı TSK personelinin seslerini duymaya, eleştirilere ve endişelere kulak vermeye, şeffaflığa ve sorunların çözümü için iletişim kurmaya çağırıyorum.

– Bugün kimisi şehit, kimisi gazi, kimisi görevde, kimisi emekli olan TSK personelinin maaşlarından kesilen paralar ile kurulan OYAK üzerinden, yandaşların zarar eden şirketlerinin satın alındığı ve bu birikimlerin çarçur edilerek TSK personelinin mağdur edildiği bir durum yaşıyoruz. Buradan iktidar sahiplerini ve OYAK yöneticilerini uyarıyoruz; bu işin vebali büyük olur, hiçbiriniz altından kalkamazsınız.

GİRİŞİMDE BULUNACAK MISINIZ?

1-Uzman çavuşundan astsubayına, subayından emeklisine kadar hemen hemen tüm OYAK üyelerinin haklarının yendiğini düşünmelerine, alınan kararlara dair eleştirilerine, yönetimin seslerini duymamasına ve menfaatlerinin gözetilmediğine yönelik iddialarına dair açıklamanız nedir?

2-60 yıllık OYAK ile ilgili oluşan bu kötü ve yakışıksız durumun ortadan kaldırılması, ömrünü TSK'ye adamış bu vatan evlatlarının haklı eleştirilerine kulak verilmesi ve endişelerine cevap verilmesi amacıyla bir girişimde bulunacak mısınız?

3-OYAK'ta yolunda gitmeyen işler üyelerle şeffaf biçimde paylaşılmakta mıdır?

4-OYAK hedeflerinden neden uzaklaşmıştır?

5-OYAK'ın içinde bulunduğu duruma yönelik olarak, sürekli olarak şirket satın alıp veya ortak olup nakdini buralara aktarmaktansa bir miktarını şirket ve hisse yatırımlarına bir miktar nakiti de üyelere dağıtması gibi öneriler bulunmaktadır. Bu öneriler dikkate alınarak nema oranlarında düşüş olmaması için neden bir çözüm üretilmemektedir?