CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Meclis kürsüsünden yaptığı konuşmada, 1999 Gölcük depreminde ablasını ve eniştesini enkazdan kendi elleriyle çıkarttığını anlattı.

CHP’li Bakan, Meclis'te anlattı: Enkazdan ellerimle çıkarttım

BİRGÜN/ ANKARA

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, 1999 Gölcük depreminde ablasını ve eniştesini enkazdan kendi elleriyle çıkardığını anlattı. Genel Kurul’da duygusal anlar yaşandı.

“İzmir’de bir deprem yaşadık. Bir ay geçmedi daha ama biz konuşmuyoruz. Türkiye’nin gündeminde her şey var ama deprem yok” diyen CHP’li Bakan, “Dünya çok afetler yaşadı; volkanik patlamalar yaşadı, heyelanlar yaşadı, seller yaşadı, tayfunlar yaşadı, depremler yaşadı… Ama depremdeki ölümler doğal afetten ölüm değil. Bu rant düzeninden, yağma düzeninden, bu yozlaşan düzenden dolayı insanlar öldü” dedi.

AYNI ACIYI İKİ KEZ YAŞADIM

Bakan, Meclis kürsüsünde şöyle seslendi:

“Ben yirmi bir sene önce bu depremi Yalova’da yaşadım. Ablamı, eniştemi kendi ellerimle götürdüm, canıyla kanıyla sohbet ederek… İki gün sonra enkazdan kendi ellerimle çıkardım. Yalova’da, Düzce’de, Sakarya’da, orada yaşanan deprem başka bir şeydi. Bugün, İzmir depremiyle mukayese edilmeyecek bir şey yaşadık. Deprem oldu, devlet yok, karakol yok, polis yok, belediye yok, itfaiye yok, hiçbir şey yok. Gayriresmî rakamlara göre 130 bin bina yıkılmış, 50 bin insan hayatını kaybetmiş. İki binadan birisi yıkılmış. İnsanlar cenazelerini kaldıramadılar. Biz şanslıydık, cenazemizi aldık. Cenazelerimizi koyacak morg yoktu. O cenazeleri Yalova’da top sahasına serdik. Gece, yüzlerce insan, yüzlerce canının cenazesinin başında bekledi. Sabah cenazelerimizi götürecek araç yoktu, ambulans yoktu. Biz bunları yaşadık. Aradan yirmi bir sene geçti... Bunu niye anlatıyorum? Ben yirmi bir sene sonra İzmir’de aynı şeyi tekrar yaşadım. Doğanlar Apartmanı’nda, Rıza Bey Apartmanı’nda, Emrah Apartmanı’nda o insanlarla sabaha kadar nöbet tuttuk. Annemin babamın çaresizliğini o insanlarda gördüm, tekrar yaşadım. Bu işin sorumlusu sizsiniz. 18 sene bu ülkeyi yönettiniz, 18 sene. İstanbul’u 25 sene siz yönettiniz. Çevre ve Şehircilik Bakanı çıktı, televizyonda konuştu ‘Belediye Kanunu var, İmar Kanunu var. Belediyeler yetkili, binanın etrafını çevirip yıkabilir’ dedi. Kendisine de söyledim; hiçbir belediye, Deprem Yönetmeliği’nden önce yapılmış tüm binaların etrafını çevirip yıkacak güce sahip değil. Bu, devletin yapacağı bir şey, devlet yapacak.”