İBB Meclisi Haziran ayı birinci birleşiminde konuşan CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, iptal edilen Silahtarağa Arıtma Tesisi ile ilgili bilgiler verdi. Balyalı, “Günde 4 ton azot ve en az 400 kilo fosfor Haliç’e boşaltılacaktı. Haliç’i öldüreceklerdi, biz önledik” dedi.

CHP’li Balyalı: Haliç’i yok edeceklerdi, biz kurtardık

HABER MERKEZİ

İBB Meclisi haziran ayı birinci birleşimi dün Yenikapı Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri Merkezi’nde gerçekleştirildi. CHP Grubu adına konuşan İBB Meclisi CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorununun ilk olarak 2009 yılında görüldüğünü ifade eden Balyalı, “CHP’li Milletvekillerimiz 2009 yılında Marmara Denizi’nde oluşan bu kirliliğin ardından konuyu Meclis’e getirmiş, araştırma komisyonları kurulmasını istemiş, maalesef AKP’li vekiller tarafından bu talep reddedilmiştir. Bugün Marmara Denizi’nde her tarafı müsilaj kaplamasının en büyük sebebi AKP’nin bizzat kendisidir” dedi.

HALİÇ YOK EDİLECEKTİ

Silahtarağa İleri Biyolojik Arıtma Tesisi projesinin yüksek maliyeti ve Haliç’e olumsuz etkileri sebebiyle iptal edildiğine vurgu yapan CHP’li Balyalı, “Silahtarağa’da arıtılmış dahi olsa günde 2 ton atık madde, 4 ton azot ve en az 400 kg fosfor Haliç’e bırakılacaktı. Bu proje işte bu kadar plansız ve özensiz bir projedir. 4 ton azot, 500 bin kişinin atık sularının arıtma uygulanmaksızın Haliç’e deşarj edilmesi demektir. 400 kilo fosfor, 225 bin kişinin atıklarını arıtma uygulanmaksızın Haliç’e bırakılması demektir. Yani siz bu tesisle Haliç’i öldürüyordunuz, biz kurtardık. Silahtarağa İleri Biyolojik Arıtma Tesisi iyi ki iptal edildi” diye konuştu.

"ÇEVRE KATLİAMLARINA ONAY VERDİLER"

5 Haziran Dünya Çevre Günü’ne atıfta bulunarak konuşmasının büyük bir bölümünü Türkiye ve İstanbul’daki çevre sorunlarına ayıran Balyalı, 1993-2019 yılları arasında Çevre Bakanlığı’na Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) için 69 bin 970 adet başvuru yapıldığını, Bakanlığın ise sadece 54 projeye “ÇED uygun değildir” raporu verdiğini söyledi. Ülkenin dört bir yanında dağlarda, ormanlarda, meralarda ve kentlerin talan edilecek şekilde doğa katliamlarına yol açıldığını buna karşın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu projelere onay verdiğini ifade eden Balyalı, yaşanan çevre felaketlerinin AKP’nin ‘ustalık eseri’ olduğunu söyledi.

METRO ÇALIŞMASINI UYSAL DURDURDU

AKP’nin “İBB, Sancaktepe-Yenidoğan Metro hattının yapımını durdurdu” ithamına cevap veren Balyalı, metro inşaatının dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal tarafından durdurulduğunu belgelerle ortaya koydu.