Amasra'da 42 kişinin yaşamını yitirdiği maden faciası hakkında konuşan Enerji Bakanı Fatih Dönmez, “Bilirkişi ön raporunda ortaya atılan iddialar var. Bu noktada şu suçludur, şu kusurludur diyemeyiz. Hukuk kendi içerisinde yürüyor. Biz de ona her türlü desteği vereceğiz” dedi. CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Dönmez'e "Siz bir sorumlu olarak bir bedel ödeyecek misiniz? İstifa mı edeceksiniz, yoksa her gün her gece o çocukların vebali üzerinizde olarak makamınızda durmaya devam edeceksiniz?” diyerek istifasını istedi.

CHP'li Bankoğlu'ndan Bakan Dönmez'e istifa çağrısı: Sorumlu olarak bir bedel ödeyecek misiniz?
Fotoğraf: AA

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'e Amasra maden faciasına ilişkin tepki göstererek, istifa çağrısında bulundu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bugün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Nükleer Düzenleme Kurumu, Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü 2021 yılı kesin hesapları, 2023 yılı bütçe kanun teklifleri ile Sayıştay raporları görüşüldü.

Görüşmeler sırasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 42 kişinin yaşamını yitirdiği Amasra maden faciası için açıklama yaptı.

“AMASRA'DA 7 KİŞİ GÖREVDEN ALINDI”

Bilirkişi ön raporunun Meclis Araştırma Komisyonu tarafından incelendiğini belirten Dönmez, “Henüz elimizde bir bilirkişi ön raporu var. Bilirkişi ön raporunda ortaya atılan iddialar var. Şu anda Meclis Araştırma Komisyonu’muz bu iddialar da dâhil olmak üzere tüm tarafları dinliyor. Bu noktada şu suçludur şu kusurludur diyemeyiz. Eğer ön rapora bağlı olarak suçlu ilan edip birtakım ithamları ona yöneltecek olsak o zaman mahkemelere neden ihtiyaç var. Bilirkişi raporu gelir hâkime çıkmadan herkesi içeri tıkarız. Hukuk kendi içerisinde yürüyor. Amasra Müessese Müdürlüğü’nde 7 yönetici görevden alındı. Bu belki kamuoyuna yansımadı. Diğer boyutları itibariyle incelememiz devam ediyor” diye konuştu.

“TEİAŞ'IN KONTROLÜMÜZDEN ÇIKACAK İFADESİ DOĞRU DEĞİL”

TEİAŞ'ın özelleştirilmesine ilişkin olarak azınlık hissesinin halka açılacağını söyleyen Dönmez, “Evet özelleştirme kapsamına alındı ama TEİAŞ'ı biz çoğunluğu devletin elinde kalacak şekilde, yani azınlık hissesini halka açacağız dedik. Buradaki uygulama ve programda Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülüyor. Kimsenin endişesi olmasın. Mevcut TEİAŞ'ın sistem operatörlüğü ile ilgili gerek Elektrik Piyasası Kanunu ve mevzuatından gelen EPDK'nın denetimi gözetimi altında tarifeler orayı belirliyor. Bakanlığımızla ilgili kurum devam ediyor. Dolayısıyla bakanlığımızın gözetim denetimi var. Kamu rejimi zaten devam ediyor” diyerek hisselerin büyük çoğunluğunun devlete ait olacağını kaydetti.

“AVRUPA’NIN EN UCUZ DOĞALGAZ KULLANAN ÜLKESİ DURUMDAYIZ”

Türkiye’nin Avrupa’da en ucuz doğalgaz kullanan ülke olduğunu savunan Dönmez, “Birçok komşu ülke de bize gelerek doğalgaz ve elektrik talebinde bulunmaktalar. Ekim ayı itibariyle Avrupa’daki başkentlerdeki kullanılan doğalgazın hane halkı fiyatlarını sizlerle paylaşmak isterim. Hollanda da bir metreküp gaza 81 lira 25 kuruş ödeniyor. İtalya 58 lira 24 kuruş. Almanya 41 lira 42 kuruş. Komşumuz Bulgaristan 31 lira 53 kuruş. Biz Avrupa’da AB üyesi olmayanları da dikkate aldığımızda 5 lira 72 kuruş ile her şey dahil Avrupa’nın en ucuz doğalgaz kullanan ülkesi durumdayız” dedi.

"TÜRKİYE, 24 ÜLKE İÇERİSİNDE 10'UNCU SIRADA"

Asgari ücreti Avrupa’daki alım gücü ile kıyaslayan Dönmez, Türkiye’de asgari ücretin yüzde 5,4’ünün elektriğe harcandığını ifade etti. Dönmez, “Yine diğer bir eleştiri de ‘Biz de alım gücü farklı bu mukayeseler doğru değil, orada asgari ücretler yüksek bu çok gerçekçi olmuyor’ doğru bir eleştiri. Bununla alakalı olarak da, örneğin elektrikte her ülkenin asgari ücretini dikkate alarak, brüt asgari ücreti… Bakın bizden daha düşük olanlar da var. Onları da söyleyeceğim. Lüksemburg’ta hakikaten asgari ücretin yüzde 2’sini ödüyor elektrikte. Türkiye yüzde 5,4’ünü ödüyor. Polonya yüzde 5.8’i. Almanya 7.2’i” diyerek Türkiye’nin 24 ülke içerisinde de 10’uncu sırada yer aldığını kaydetti.

“AĞUSTOS AYINDA 209 BİN 174 ABONENİN ELEKTRİĞİ KESİLDİ”

Ağustos ayında hane ve ticarethane dahil elektriği kesilen abone sayısının 209 bin 174 olduğunu açıklayan Dönmez, “Peki ne kadar sayaç var? 48 milyon sayacımız var. Bu oran binde 4. Doğal gazda da yine aynı tarihte 86 bin 504 abonenin gazı kesilmiş borçtan dolayı. Toplam 19,1 milyon doğal gaz abonesine oranladığımızda buradaki rakam da binde beş. 209 bini ve 86 bini ne ile kıyasladığınıza göre bunun şiddetini belirlemek lazım. Her bin kişiden dördünde ya da beşinde borcundan dolayı kesilme var. Onu da şöyle izah edeyim: Kesinti uygulanan abonelerin üçte ikisinin elektriği aynı gün içerisinde açılıyor. Belli ki vatandaş unutmuş. Yatıramamış ya da otomatik ödeme noktasında bir sorun yaşanmış” diyerek elektriğin kesik olma süresinin sınırlı olduğunu kaydetti.

CHP'Lİ BANKOĞLU: BU İHMAL ZİNCİRİNİN BAŞI SAYIN BAKANDIR

Görüşmelerde konuşan CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, TBMM’de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e, “Bilirkişi raporu bakanlığınıza bağlı MAPEG denetçilerinin ihmali olduğunu açıkça yazıyor. Siz bu ihmalleri yapanların amirisiniz, tribünden maç izler gibi olayları takip edemezsiniz. 42 kişinin canına kastedilmiş burada, bu ihmalleri yapan kurumlarınızla, denetçilerinizle ilgili ne yaptınız, bunu anlatmalısınız. Bir ay geçti, hala hiçbir işlem yapılmadı. Yapılmak da istenmedi, çünkü bu ihmal zincirinin başı sayın bakandır” diye seslendi.

“MADENE YAPILAN DENETİMLER HEP KAĞIT ÜZERİNDE”

Dönmez’in istifasını isteyen Bankoğlu şunları söyledi:

“Bilirkişi ön incelemesi, emniyet fezlekesi, uzmanlar hepsi havalandırma sorununun facianın önemli sebeplerinden biri olduğunu söylüyor. Bakanlığa bağlı Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ise Amasra’daki havalandırma sistemini tam dört senedir hala iyileştirecek. Tam 4 senedir bekliyor bu havalandırma işi. İhmal var mı, var. Bir şey yapıldı mı, hayır. Sayıştay ‘işçi sayısı az’ diyor. İşçiler de bu durumdan şikayetçi olmuşlar. Emniyet fezlekesiyse patlamanın olduğu vardiyada, işçi eksikliğinden dolayı, vardiyası olmadığı halde 5 işçinin çalıştırıldığını yazıyor. Amasra Müessesesi TTK’dan işçi talebinde bulunmuş, ama TTK bu talebi karşılamamış. İzleme merkezinde 2 görevli bulunması gerekirken bir görevli olduğunu fezleke söylüyor. Buna karşı da bir şey yapılmadığı belirtiliyor. İhmal var, ama hiçbir şey yapılmamış. Fezleke diyor ki, norm kadrolarda eksiklik var, yıllardır müessesede görev yapan ve bir kez bile madene inmeyenler idareci konumundalar. İşçilere verilen eğitimler, madene yapılan denetimler hep kağıt üzerinde.

“TAKİPTE DEĞİL TETİKTE GİBİSİNİZ”

TTK’nın başında kim var? Kozlu baş sorumlusu Kazım Eroğlu. Kimin oluruyla? 2018’de Sayın Bakanın oluruyla. Bu atamada ihmal var mı, kusur var mı, var. Bir şey yapıldı mı, hayır. İhmali olan diğer kişiler, denetçiler. Denetçilerle ilgili de hiçbir şey yapılmadı. Ve tüm bu ihmalleri yapanların üst amiri olan Bakan Dönmez faciadan bir ay önce müesseseydi. Nereye baktı, hangi işçiyle konuştu, madene girdi mi, hangi denetim raporlarını inceledi? Hiçbirini. TTK Genel Müdürüne ve diğer idarecilere ilişkin bakanlık hala bir işlem yapmadı. Bakanlık müfettişlerine denetçilerine ilişkin hala bir şey yapılmadı. Takipte değil tetikte gibisiniz. Hala o şehitlerimizin cansız bedenlerini toplamakla ve madenci yakınlarına verilen tazminatla övünmeniz, kabul edilebilecek bir savunma değil.

“İHMALLERİNİZ YÜZÜNDEN 52 ÇOCUK BABASIZ KALDI”

Gözümün içine bakın sayın bakan. 3 çocuğunuz var değil mi? Bu faciadan sonra, 52 çocuk babasız kaldı. Sizin, bakanlığınızın, bakanlığınıza bağlı kurumların ve o kurumların başındaki insanların zincirleme ihmalleri sonucunda 52 çocuk babasız kaldı. Bir şey yapacak mısınız? Siz bir sorumlu olarak bir bedel ödeyecek misiniz? İstifa mı edeceksiniz, yoksa her gün her gece o çocukların vebali üzerinizde olarak makamınızda durmaya devam edeceksiniz?”

(ANKA)