CHP'li Ali Mahir Başarır, İstanbul Havalimanı'nı işleten şirketlerin 2019 ile 2021 yılları arasında ödemesi gereken kira bedelinin 1 milyar 195 milyon avro olduğunu ancak bu paranın ödemesinin 2043 yılına kadar ertelendiğini bildirdi. Duruma tepki gösteren Başarır, "Bu borcu 25 yıl erteleyenleri lanetliyorum" dedi.

CHP'li Başarır belgeleri paylaştı: Vatan soyuluyor, bu borcu 25 yıl erteleyenleri lanetliyorum

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, İstanbul Havalimanı'nın 2019 ile 2021 yıllarına ait kira bedelinin 2043 yılına ertelendiğini belirterek, "Hazinenin parası kimsenin babasının malı değil" dedi.

Başarır, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin bir ekonomik kriz döneminden geçtiğini, memur maaşlarının ödenip ödenemeyeceği konusunun tartışıldığını kaydetti.

Önemli bir krizden geçildiğini ifade eden CHP’li Başarır, “Milyonlarca insan icrada, çiftçi borçları ertelenmiyor. Bu yüzden de çiftçilerin tarlaları, traktörleri icrada ama bu iktidar kamu kaynaklarını maalesef ki hunharca harcamaya devam ediyor. Birazdan belgeleriyle bizim paramızın, 84 milyonun parasının nasıl kullanıldığını göstereceğim. Bu 5 şirkete çete dediğimiz zaman bize kızıyorlar ama bir kez daha söylüyorum bu şirketlerden vergi alınmıyor, istisna getiriliyor. Bu şirketleri sigorta primlerinden muaf tutuyorlar. En büyük ihaleleri açık ihale usulüyle değil, 21/b pazarlık usulüyle veriyorlar ama bir şey daha yaptıklarını gördük. Açıklayacağım belgelerin konusu İstanbul Yeni Havalimanı’na ilişkin” sözlerini dile getirdi.

"25 YIL BU PARAYI ÖDEMEYECEKLER"

İstanbul Yeni Havalimanı İşletmesini İGA Ortak Girişin Grubu’nu oluşturan 5 şirketin aldığını daha sonra İGA’nın Cengiz ve Kalyon İnşaat şirketlerine kaldığını hatırlatan CHP’li Başarır, “Bu yeni havaalanı değerlensin, iş yapsın diye Atatürk Havaalanı’nı kapattılar. Sabiha Gökçen Havaalanı’nı Türk Hava Yolları’nın uçuşuna kapattılar. Şu anda biliyorsunuz buradan yalnızca Anadolu Jet uçuyor. Neden yapıldı bunlar? Bu beyefendiler para kazansın diye. Bir şey daha gördük ama... 25 Ocak 2018’de İGA ile DHMİ arasında bir ek protokol yapılıyor. Bu ek protokolde İGA’nın yani bu beşli çetenin 2018, 2019, 2020 yıllarında, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne ödemesi gereken 1 milyar 195 milyon avroluk kira bedelinin 2042 ve 2043 yılına kadar ertelediler. Neden? Kimin parasını hangi hakla erteliyorsunuz? Bakın şu anda Türkiye Cumhuriyeti’ni yöneten iktidar bir kuruşa bile muhtaç durumda ama 25 yıl bu parayı ödemeyecekler. O şirketler 25 yıl kalacak mı? İflas mı edecek? Bu beyefendiler yaşayacak mı? Hiçbirini bilmiyoruz ama bugün memur maaşlarının ödenip ödenmeyeceği konuşuluyor” dedi.

İstanbul Havalimanı'nı işleten şirketlerin 2019 ile 2021 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne ödemesi gereken kira bedelinin 1 milyar 195 milyon avro olduğunu ancak bu paranın ödemesinin 2043 yılına kadar ertelendiğinin belgelerine ulaştıklarını belirten Başarır, "Türkiye Cumhuriyeti hükümeti şu an bir kuruşa bile muhtaçken millete ait olan 1 milyar 195 bin avro alacağı neden erteliyorsunuz?" diye konuştu.

Başarır, taahhüt edilen tarihte o şirketlerin kalıp kalmayacağının meçhul olduğunu, iktidarı yönetenlerin hayatta olup olmayacağının bile bilinmediğini belirterek, "Bugün memur maaşlarının ödenip ödenemeyeceği konuşuluyor. Ama gelin görün ki bu şirketler para kazansın diye Atatürk Havalimanı'nı kapattık. Sabiha Gökçen Havalimanı'nı THY'nin uçuşlarına kapattık. Bir devlet hukukla yasayla yönetilir. Hazinenin parası kimsenin babasının malı değil. 84 milyon halka para yok, af yok, ekmek yok ama bu beyefendilere ekmek var. Ben bu durumdan utanç duyuyorum. Geleceğimiz bir gruba teslim edilmiş, vatan soyuluyor ve bunu gözümüzün içine baka baka yapıyorlar. Bu borcu 25 yıl erteleyenleri lanetliyorum" ifadelerini kullandı.

"HİÇ Mİ UTANMIYORSUNUZ!"

DHMİ'de çok tuhaf şeylerin olduğunu söyleyen CHP’li Başarır, “Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nde bu kirayı öteleme kararına imza atanlardan birinin oğlu şu anda İGA şirketinde üst düzey yönetici. Hem de ne garipse tam da kiranın ötelendiği tarihte İGA’da işe giriyor. Hiç mi utanmıyorsunuz, hiç mi yüzünüz kızarmıyor? Kim bu İGA, kim bu Cengiz?” sözlerini ifade etti.

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI'NA İSTİFA ÇAĞRISI

Basın mensuplarıyla kira borçlarının ötelendiği evrakları paylaşacağını ifade eden CHP’li Başarır, “Evet, bir tarafta iktidar beşli çetesini mutlu ederken vatandaşını öldürmekten beter ediyor. Çiftçinin borcunu erteliyor musun? Memurun kredi kartı borcunu erteliyor musun? İşçine bu hakkı veriyor musun? Hayır! Bizim içimiz yanıyor, bu bizim paramız. Bir devlet böyle yönetilmez, yönetilemez. Bir devlet hukukla, yasayla yönetilir. Hazinenin parası, arsası, malı kimsenin babasının malı değildir. Bunun hesabını çıkıp Ulaştırma ve Altyapı Bakanı ve DHMİ Yönetim Kurulu vermelidir. Neden 2018, 2019 ve 2020’de almamız gereken yaklaşık 1 milyar 200 milyon avroyu erteliyorsunuz? Neyin bedeli karşılığında ertelediniz bunu? Bir parça edep diyorum artık. 84 milyona para yok, 84 milyona af yok, 84 milyona ekmek yok, memura, işçiye ekmek yok ama bu beyefendilere ekmek var” dedi.

Yaşanan rezaletin sadece bununla da kalmadığını ifade eden CHP’li Başarır, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanı’nın özel kalemi aynı zamanda Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nde Kamu Özel İşbirliği Sektörü Daire Başkanı. Sayın Bakan bu şirketlerle bu kişi üzerinden mi iletişime geçiyor? Bir maddi gelir beklentisi mi var? Çıksın açıklasın bunları. Danıştay’ın iptal ettiği ihaleyi yine aynı şirketlere verdiren sensin. Nerede beşli çetenin yararına bir şey varsa orada sen varsın. Çıkıp belgeleri yalanlamayı biliyorsun, hadi çık bu ek protokolün de yalan olduğunu açıkla. Bir parça utanman varsa da kalk o koltuktan istifa et Sayın Bakan” dedi.

Başarır'ın paylaştığı belgeler şöyle:

chp-li-basarir-vatan-soyuluyor-bu-borcu-25-yil-erteleyenleri-lanetliyorum-1028779-1.

chp-li-basarir-vatan-soyuluyor-bu-borcu-25-yil-erteleyenleri-lanetliyorum-1028780-1.

chp-li-basarir-vatan-soyuluyor-bu-borcu-25-yil-erteleyenleri-lanetliyorum-1028781-1.