Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülen Cumhurbaşkanlığı bütçesine tepki gösteren CHP'li Ali Mahir Başarır, Sarayın harcamalarına dikkat çekerek "Çiftçi gübre alamazken sarayın zirai giderleri 700 bin TL’den 9 milyon TL’ye çıkmış. Bu kadar lüksün içerisinde tek bir şey yetiştirebilirsiniz bence, lale yetiştirebilirsiniz çünkü lale devrinde yaşıyorsunuz" dedi.

CHP’li Başarır'dan sarayın bütçesine tepki: Lale devrinde yaşıyorsunuz

HABER MERKEZİ

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, dün Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülen Cumhurbaşkanlığı bütçesi üzerine konuşma yaptı.

CHP’li Başarır konuşması esnasında “Bu kadar lüksün içerisinde tek bir şey yetiştirebilirsiniz, bence lale yetiştirebilirsiniz çünkü lale devrinde yaşıyorsunuz” dedi.

SARAYIN AMORTİSMAN GİDERİNDE YÜZDE 300 ARTIŞ VAR

Cumhurbaşkanlığı bütçesinin geçen sene Sayıştay tarafından tespit edilmiş 4 harcamasına örnek vermek istediğini belirten CHP’li Başarır, “Gerçekten sokakta bir sefalet var ve bunu herhalde hepimiz kabul ediyoruz. Çöpten ekmek toplayan insanlar var, bayat ekmek kuyruğunda insanlar var, bardakla yağ alan insanlar var, kuyrukta insanlar var. Yani bunu bir yere koyalım mutlaka. Bu sorun herkesin sorunu ve böyle bir sorun var. Ben bazı giderleri gerçekten sormak istiyorum. Bu sene de böyle olacak mı? Kısıntıya gidecek miyiz? Mesela amortisman giderleri, yani eşyaların, sarayın yıpranma paylarına biz 2019’da 51 milyon TL ödemişiz şimdi ise 205 milyon TL ödemişiz. Ya bu saray yeni bir saray, eşyaları yeni dizayn edildi, fazla fazla para verildi. Sayın başkanım, çok mu hor kullanıyorsunuz bilmiyorum. Niye 4 kat arttı bu giderler?” sözlerini dile getirdi.

YAZLIK SARAYA YAT ALINDI MI?

Konuşmasına sarayın araç giderleriyle devam eden CHP’li Başarır; “Bakın, sarayın taşıtlar hesabı 1 milyar 300 milyon olmuş uçak hariç. Bunun içerisinde ne var? Nasıl araçlar var? Burada bir kısıtlamaya gidilemez mi? Mesela hangi marka arabaya biniyorsunuz? Fahrettin Altun hangi marka arabaya biniyor? Bunlara ne kadar para veriliyor? Böyle bir harcama bütçesi gerçekten var mı? Yazlık saraya bir yat alındı mı?” sözlerini ifade etti.

EĞER GERÇEKTEN BU ÜLKEDE SAVAŞ VARSA KURU SOĞAN YERİZ

Çiftçi gübre alamazken sarayın zirai giderlerinde 12 kat artış gözlendiğini belirten CHP’li Başarır, “ Sarayın zirai giderleri 700 bin TL’den 9 milyon TL’ye çıkmış. Şimdi bunu sorduğum zaman kızıyorsunuz ama siz ne yetiştiriyorsunuz? Ne besliyorsunuz? Bu kadar lüksün içerisinde tek bir şey yetiştirebilirsiniz bence, lale yetiştirebilirsiniz çünkü lale devrinde yaşıyorsunuz. Bazı arkadaşlarımız şunu dediği zaman “Kuru soğan ekmek yiyebiliriz” rahatsız oluyoruz. Eğer gerçekten bu ülkede bir savaş varsa, yiyelim hep beraber. Kurtuluş Savaşı’nda yedik, bu vatanı kurtardık. Bazı arkadaşlarımız diyor ki: “domatesi, salatalığı tane tane alın.” Ya zaten tane tane alıyoruz. Eti yarım kilo alın diyorlar, vallahi de billahi de bu ülkenin %80’i et alamıyor… İnsanlar vicdanen rahatsız, bari lütfen soğandan, lütfen yarım kilo etten bahsetmeyin” dedi.

SARAY ARAÇLARINI VAKIFLARA MI VERİYOR?

Sarayın bakım-onarım giderinin 32 milyon TL’ye çıktığını ifade eden CHP’li Başarır konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:

“İnanılmaz kalemler bunlar. Sayın başkanım bir şey daha sormak istiyorum, bu önemli. Sarayın bünyesinde bulunan araçlar ile yakıt giderleri orantılı değil. 1 milyar 300 bin TL’lik bir araç filosu var sarayın. Bu araç filosu ortadayken yakıt giderleri çok düşük ve aralarında bir orantısızlık var. Gerçekten saray, bu araçların bazılarını vakıflara mı veriyor, değişik kurumlara mı veriyor? Yani, araç miktarıyla, araçların değeriyle yakıt giderleri orantılı değil. Bunu da bilmek zorundayız. En önemlisi ve daha da garip olan yem giderleri vardı, diğer giderler vardı. Sayıştay raporlarında bunu görebiliyorduk ancak maalesef bu sene birçoğu sansürlenmiş ama sansürlenmesine rağmen bunları gördük. Biz bu giderlerin gerçekten kısıtlanmasını istiyoruz. Evet, daha az arabaya binin, daha ucuz arabaya binin ve bu giderleri kısın. En azından vicdanen rahat edersiniz”