CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Saray'ın taşıt alımlarının aynı firma üzerinden yapıldığını, üç ihalede de verilen teklifin kuruşuna kadar aynı olduğunu belirtti. Araç alımlarının 21/B kapsamında pazarlık usulüyle yapıldığını kaydeden Başarır, "AKP iktidarı yandaşlarına peşkeş çekmek adına 21/B usulünden vazgeçmiyor" dedi.

CHP'li Başarır: Saray'ın araç kiralama ihalesi 21/B usulüyle yapıldı, ihaleler yandaşa gitti

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Saray'a araç kiralama ihalelerinin '21/B' kapsamında pazarlık usulüyle yapıldığını belirtti. Başarır, "AKP iktidarı yandaşlarına peşkeş çekmek adına 21/B usulünden vazgeçmiyor. Araç alımı da pazarlık usulü ile yapılıyorsa artık pes demek gerek" ifadelerini kullandı.

CHP'li Başarır, Sayıştay raporlarının Saray'ın şatafatlı yaşantısını gözler önüne serdiğini söyledi.

Başarır, “Sayıştay raporlarına göre, Saray'ın 2018 yılındaki taşıtlar harcaması 506 milyon 437 bin TL iken 2019 yılında bu rakam ne yazık ki 1 milyar 208 milyon 894 bin TL’ye çıkmış. 1 yılda 700 milyonluk artış. Görüldüğü üzere Saray lüksünden vazgeçmiyor” dedi.

"SARAY'IN ARAÇ ALIMINDA NE GİBİ BİR ACELESİ OLABİLİR"

Saray'a taşıt alımlarının 21/B kapsamında pazarlık usulüyle yapıldığını kaydeden Başarır, “Saray'ın araç alımında ne gibi bir acelesi olabilir, hangi ihtiyaçtan 21/B kapsamında bu alım yapılır, anlamak mümkün değil. AKP iktidarı yandaşlarına peşkeş çekmek adına 21/B usulünden vazgeçmiyor. Araç alımı da pazarlık usulü ile yapılıyorsa artık pes demek gerek” diye konuştu.

Yapılan incelemelerde taşıt alımlarının aynı firma üzerinden yapıldığını söyleyen Başarır, “Çoğu 21/B ile yapılan taşıt alım ihalesi sonucuna bakıyorsunuz, AKMERCAN Grubu’nun alt şirketi olan Grup Temizlik Oto Kiralama…Ltd. karşımıza çıkıyor. Aldığı üç ihalede de verilen teklife bakıyorsunuz kuruşuna kadar aynı. AKMERCAN Grubu’nun AKP ile olan yakın ilişkilerini biliyoruz” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞIN PARALARI YANDAŞ VAKIFLARA MI GİDİYOR?

Saray'ın harcama kalemlerinden olan cari transferlerinde de dikkat çekici derecede artış olduğunu belirten CHP’li Başarır, şöyle devam etti: “Sayıştay’ın 2018 raporuna göre cari transfer 40 milyon 335 bin iken 2019 yılında bu rakam 420 milyon 158 bin TL olmuştur. 2019 raporunda cari transferler adı altında, kar amacı gütmeyen kuruluşlara yapılan transfer 2018 yılına göre yaklaşık 3 milyon TL artarak 12.5 milyon TL olmuştur. Ancak bu kuruluşlar kimler? Mesela mütevelli heyet üyesi Bilal Erdoğan olan Okçular Vakfı mı? İlim Yayma Cemiyeti mi? Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un eşinin başında olduğu TÜRGEV mi? Yoksa adı çocuklara cinsel taciz davalarıyla anılan Ensar Vakfı mı? Bunların ortaya çıkarılması gerekmektedir.”

Cumhurbaşkanlığı harcamalarının, 84 milyon yurttaşın verdiği vergilerle yapıldığını dile getiren Başarır, “Milletin, kamunun parasının nereye harcandığını bilme hakkı vardır. Anayasanın 73. Maddesi, ‘Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür’ der. Bu nedenle vatandaşlar karşıladıkları bu kamu giderinin nerelere harcandığını öğrenmek hakkına sahiptir” dedi.

DAMACANA SUYA 187 BİN TL

CHP’li Başarır sözlerine şöyle tamamladı: “Çocuklarını ısıtmak için saç kurutma makinasını açıp intihar eden anneler varken, cebinde 10 TL ile atanamadığı için intihar eden öğretmenler varken, yasaklarınız yüzünden geçim sıkıntısı yaşayıp intihar eden müzisyenler varken, sağlıksız iş koşulları altında çalışmak zorunda kalan polisler intihar ederken, Saray'ın sırf damacana su masrafının 187 bin TL olması kamu vicdanını sızlatmaktadır. Herhalde Saray'ın bahçesini de damacana su ile suluyorlar.”

chp-li-basarir-saray-a-arac-alimi-21-b-usuluyle-yapildi-ihaleler-yandasa-gitti-912357-1.

chp-li-basarir-saray-a-arac-alimi-21-b-usuluyle-yapildi-ihaleler-yandasa-gitti-912358-1.

chp-li-basarir-saray-a-arac-alimi-21-b-usuluyle-yapildi-ihaleler-yandasa-gitti-912354-1.

chp-li-basarir-saray-a-arac-alimi-21-b-usuluyle-yapildi-ihaleler-yandasa-gitti-912355-1.