CHP İzmir Milletvekilli Tacettin Bayır, İzmir'de kontrol altına alınamayan orman yangınları için Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye tepki göstererek, “Yangın söndürme uçakları neden kiralanmadı?” diye sordu

CHP'li Bayır: Yangın söndürme uçakları neden kiralanmadı?

BİRGÜN İZMİR

İzmir’de pazar günü başlayan ve hala kontrol altına orman yangınları, Türk Hava Kurumu’nda (THK) ve özel firmalarda bulunan yangın uçaklarının neden kiralanmadığı sorusunu akıllara getirdi. İlk belirlemelere göre yaklaşık 550 hektarlık alan kül olmuş, tarım arazileri, evler ve doğada yaşayan canlılar zarar görmüştü. CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır ise, bu duruma sert tepki göstererek, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yi eleştirdi.

Bayır, yaşanan orman yangınlarının neden uçak kullanılmadığının altını çizerek, “Bu olay bize bir kez daha hazırlıksız ve öngörüsüz olduğumuzu gösterdi. Böylesine önemli bir yangına, müdahale aşamasında problemler yaşanmıştır. Türk Hava Kurumu’nun 20 uçağı, Orman Genel Müdürlüğü beğenmediği için hangarlarda yatıyor. Daha önce bu uçaklar kullanılırken, bu sene başka bir firmadan 34 helikopter kiralandı. Şimdi soruyorum, niçin İzmir’deki yangınlarda uçak kiralanmamıştır? Yanacak yer kalmayınca mı kiralama işlemini gerçekleştireceksiniz” diye belirtti.

SİZ BİZİM AKLIMIZLA ALAY MI EDİYORSUNUZ?

Bayır, yangınların sıradan bir olay olmamakla birlikte, rüzgârın da etkisiyle birlikte ağır sonuçlara sebebiyet verdiğini belirterek, “Yangınlara müdahale eden Büyükşehir ve Belediyelerimiz başta olmak üzere, yangının söndürülmesi için cansiperane bir biçimde çalışan herkese minnettarız. Ancak, ‘Orman yangınlarıyla mücadelede dünyanın en iyi ülkesiyiz’ açıklamasını yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, durumun ciddiyetinin farkında değil herhalde. İzmir hala yanıyor. Niçin yangın söndürme uçaklarını kiralamıyorsunuz? Devletin bu yangına, ek olarak müdahale edecek, yangın uçağı kiralayacak parası mı kalmadı? Günde 1,8 milyon TL para harcanan saraya para var da, İzmir’in ciğerlerine ayıracak para yok mu? Nedir bu İzmir ile probleminiz? Yanacak yer kalmayınca mı yangın söndürme uçağı kiralamayı düşünüyorsunuz? Nedir sizi bu düşünceye iten şey? Bakanlık yetkilileri, ‘Uçak ve helikopter aynı anda uçamaz’ yanıtını vermişler. Siz bizim aklımızla alay mı ediyorsunuz? Uçaklar çalışırken, helikopterleri piste, helikopterler çalışırken de, uçakları piste çekersiniz. Aynı anda uçmalarını gerektirecek bir şey kalmaz. Böylelikle pilotların daha sağlıklı bir biçimde çalışmalarının önünü açarsınız’’ şeklinde açıklamalarda bulundu.

THK YANGIN SÖNDÜRME FİLOSU HANGARLARDA BEKLETİLİYOR

İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekilli Müsavat Dervişoğlu konu hakkında sosyal medya hesabından önemli bir iddia ortaya attı. Dervişoğlu da THK Yangın Söndürme Filosunun hangarlarda bekletildiğini söyledi.

Dervişoğlu’nun paylaşımı şu şekilde:

"İzmir’de devam eden orman yangınları yerleşim alanlarını tehdit ediyor ve THK Yangın Söndürme Filosu maalesef hangarlarda bekletiliyor. Hükümet mevzuattan kaynaklı engelleri kaldırırsa, yerel yönetimler, STK’lar ve iş dünyası bu uçakları kiralamaya hazırdır. İzmir hepimizindir."