İzmir Narlıdere Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde kalan vatandaşlardan 270’i ve görev yapan personelden 60’nın testlerinin pozitif çıktığı yönündeki iddiaları Meclis gündemine taşıyan CHP'li Beko, Sağlık Bakanı Koca'ya bu iddiayı sordu

CHP’li Beko uyardı: Huzurevlerinde durum ciddi

İzmir Narlıdere Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde kalan vatandaşlardan 270’i ve görev yapan personelden 60’nın testlerinin pozitif çıktığı yönündeki iddialar Meclis gündemine taşındı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, “Huzurevlerinde durum ciddi, rehavet havası yaratılıp ileri yaş grubu riske atılmamalı” uyarısında bulundu.

KAÇ KİŞİ ETKİLENDİ?

Türkiye’de 2019 yılı itibarıyla Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı resmi ve özel toplam 33 bin 799 kapasiteli, 152’si kamu 254’ü özel olmak üzere 406 huzurevinde yaşlılara hizmet verildiği bilgisini paylaşan Beko, koronavirüs salgınından en çok etkilenecek yaş grubunun bulunduğu huzurevlerini Meclis gündemine taşıdı. Beko, İzmir Narlıdere Huzurevi’nde kalanlardan 270’i ve görev yapan personelden 60’nın testlerinin pozitif çıktığı bilgisinin doğruluğunu teyit etmek için Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Beko, Bakan Koca’ya, “Yüksek risk grubunda yer alan 60 yaş üzerindeki yurttaşların kaldığı huzurevleri Covid-19 salgınından nasıl etkilenmiştir?” diye sordu.

Huzurevinde kalan kaç yurttaşın Covid-19 tanısı aldığını soran Beko, şu soruların da yanıtlanmasını istedi:

“İzmir Narlıdere Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde kalan vatandaşlarımızdan 270’i ve görev yapan personelden 60’nın testlerinin pozitif çıktığı bilgisi doğru mudur? Doğruysa hasta olan bu vatandaşlarımızın sağlık durumları nedir? Kurumlarda kalan kişilerin ve personelin kendini fiziksel ve psikolojik olarak güvende hissetmesi ve ruhsal iyiliğinin korunması için ne gibi önlemler alınmaktadır?”

YAŞLILARA DESTEK ÖNEMLİ

Bu günlerde huzurevlerindeki psikolojik destek konusunun da hayati önem taşıdığını vurgulayan Beko, şunları söyledi:

“Covid-19 salgınından etkilenerek hastalanma riski yüksek kişilerin toplu olarak yaşadığı huzurevi ve bakımevi sakinlerinin psikolojilerine dikkat edilmesi önemlidir. Belirsizlik ve çaresizlik hisleri, hastalanma ve ölme korkusu, güvensizlik, korunma-kollanma ihtiyacı, huzursuzluk, aşırı kaygı, depresif belirtiler, uyku ve iştah değişiklikleri sıklığı bu kurumların sakinlerinde daha çok görülmektedir. Tüm iletişim ortamlarında ‘yaşlılar daha fazla ölüyor ve/veya risk taşıyor’ haberleri de yaşlılarda ciddi bir korku, tek başınalık hissi ve izolasyon ihtiyacı getirmektedir. Bununla birlikte Covid-19 şüphesi olan bir sakinin bulunması, diğer sakinler arasında kaygı ve huzursuzluk da yaratabilmektedir.”