"Cumhurbaşkanına hakaret" ve “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik” gibi iddialarla hakkında siyasi yasak ve 8 yıla kadar hapis istenen Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın yargılandığı dava, Arda’nın son savunmasını mahkeme huzurunda yapmayı talep etmesi nedeniyle 5 Ocak’a ertelendi.

CHP'li Belediye Başkanı Halil Arda hakkında 'siyasi yasak' talep edilen dava ertelendi

İzmir'de, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın sosyal medya hesaplarından 2013 yılında yaptığı öne sürülen paylaşımları nedeniyle ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ ve ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ gibi suçlardan yargılandığı davanın karar duruşması ertelendi.

AA'nın haberine göre, İzmir 34. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, taraf avukatları hazır bulunurken Belediye Başkanı Halil Arda katılmadı.

Halil Arda'nın avukatı, resmi gezi nedeniyle yurt dışında bulunan Arda'nın son savunmasını bir sonraki duruşmada yapmak istediğini belirterek, duruşmanın ertelenmesini talep etti.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Gülşen Gezici ise sanığın daha önce savunmasını yaptığını ve karar çıkacağını bildiği halde yurt dışı gezisine katıldığını öne sürerek, “Yurt dışı gezisi 22 Aralık'ta bitiyor. O zaman 23 Aralık'a duruşma günü verilmesini istiyoruz” dedi.

Cumhuriyet savcısı da Arda'nın son savunması alındıktan sonra karar verilmesini talep etti.

Hakim, Arda'nın esas hakkında savunmasını bizzat huzurda yapma isteğinin kabul ederek duruşmayı 5 Ocak'a erteledi.

NE OLMUŞTU?

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda'ya ait olduğu öne sürülen sosyal medya hesaplarından Gezi Direnişi'nin yaşandığı 2013 yılında AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik hakaret içerikli paylaşımların yapıldığı iddiasıyla İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2020 yılında soruşturma başlatılmıştı.

Arda hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret”, “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik”, “Halkın bir kesimini sosyal sınıf, din, mezhep, cinsiyet, bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama”, “Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama” ve “Suçu ve suçluyu övme” suçlarını işlediği iddiasıyla dava açılmıştı.

Davanın ilk duruşmasında Halil Arda, suçlamaları kabul etmemiş, iftiraya uğradığını belirtmişti.

Halil Arda hakkında 1 yıl 5 aydan 8 yıl 2 aya kadar hapis cezası talep edilirken Türk Ceza Kanunu'nun 53. Maddesi kapsamında siyasi yasak da istenmişti.