CHP'li Böke: Yaşanan utanç zincirinin sorumlusu AKP

CHP Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov'un öldürülmesini "yaşananlar bir utanç zinciri" diye niteleyerek, "Türkiye kendine emanet edilmiş bir diplomatı koruyamadı. Büyükelçi'nin katili bir polis. Soruşturmayı Türkiye'nin sağlıklı yürütebileceğine dair dahi bir güven oluşmuş değil. Rusya kendi ekibini gönderdi. Ortaya çıkan bu utanç zincirinin tek bir sorumlusu var AKP" dedi. Böke, "Hiç kimseye demokratik hakları kullandırılmazken cihatçı bayraklarıyla protesto yapılmasına izin verildi" ifadesini kullandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, partisinin MYK toplantısı sonrası gündemi değerlendirdi. Konuşmasında El Bab'ta hayatını kaybedeen 4 askerin yakınlarına başsağlığı dileyerek başlayan Böke, son 10 günde yaşanan terör saldırılarına değindi. Bu saldırılarda 59 kişinin yaşamını yitirdiğini belirten Böke, sözü Ankara'da öldürülen Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov'a getirerek, şunları söyledi:

'Utanç zincirinin tek sorumlusu AKP'

"Bu kayıpların acısı taptaze kalbimizdeyken bunun ağırlığı ile henüz yaşıyorken canı Türkiye Cumhuriyetine emanet olan bir Büyükelçi'nin başkentimizin göbeğinde hain bir suikast ile öldürülmesi ile yaşadığımız acı bir kez daha katlandı. Türkiye her gün yeni acılara uyanıyor. Buradan bir kez daha Sayın Büyükelçi Karlov'un ailesine Türkiye'deki Rusya Dışişleri mensuplarına ve Rus halkına başsağlığı diliyoruz. Diplomatlarını ASALA terör örgütüne kurban vermiş bir ülke olarak Rusya'nın ve Rus halkının acısını derinden hissediyor ve paylaşıyoruz. Suikaste dair yaşananlar bir utanç zinciri barındırıyorlar. Türkiye kendi ülkesinde kendine emanet edilmiş bir diplomatı koruyamadı. Büyükelçi'nin katili bir polis. Katilin canlı ele geçirilmesi mümkünken böyle yapılmadı. Soruşturmayı Türkiye'nin sağlıklı yürütebileceğine dair dahi bir güven oluşmuş değil. Rusya kendi ekibini gönderdi. Ortaya çıkan bu utanç zincirinin tek bir sorumlusu var AKP."

'Cihatçı bayraklarıyla protestoya izin verildi'

Selin Sayek Böke,"OHAL var deyip hiç kimseye demokratik hakları kullandırılmazken cihatçı bayraklarıyla protesto yapılmasına izin verildi" dedi. Böke konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bundan 3 gün önce Halep'te yaşananlarla ilgili insanları galeyana getirip Rusya'nın temsilciliklerinin önüne taşıdı. O temsilciliklerin önünde cihat bayrakları açıldı. OHAL var deyip hiç kimseye demokratik hakları kullandırılmazken cihatçı bayraklarıyla protesto yapılmasına izin verildi. Buna göz yumuldu. 15 yıl önce Türkiye'de böyle bir polis olmazdı. Türkiye'de bir ülkenin temsilcilikleri önünde cihat bayrağı açılması mümkün olmazdı. AKP'nin Suriye politikasının iflası dün resmileşti. Dün Rusya, İran, Türkiye arasında imzalanan anlaşma bölge halkları Suriye ve dünya için hayırlı olmuştur. Anlaşma AKP'nin yıkıcı mezhepçi Suriye politikasının başarısızlığa uğradığının açık tescilidir. 6 yıldır Suriye'de rejimi değiştirmeyi hedeflemiş olan AKP siyaseti bugün itibariyle Suriye rejimini ayakta tutmaya söz veren bir konuma gelmiştir. Madem bizim 6 yıl önce söylediğimiz bu değişiklik yapılacaktı neden Türkiye'nin son 6 senesini, kısıtlı kaynaklarını, uluslar arası saygınlığını, bölgedeki lider ülke olma iddiasını heba ettiniz? Ne uğruna?"

'İstatisliklerle çizdiğiniz pembe tablolar kimsenin karnını doyurmuyor'

CHP Parti Sözcüsü Böke, hükümete çağrıda bulunarak sendikaların dinlenmesi gerektiğine dikkat çekti. Böke, şöyle konuştu:

"Bir kez daha hükümete buradan bir açık çağrı yapıyoruz, sendikaları dinleyin. İnsanların ihtiyaçlarına kulaklarınızı açın. İstatisliklerle çizdiğiniz pembe tablolar kimsenin karnını doyurmuyor. İnsanlar açlığığa mahkum edilmiş. Eğer adına revizyon dediğiniz milli gelir hesaplamaları sonrasında ortaya koyduğunuz büyüme rakamlarına göre Türkiye son 4 yıl içerinde ortalama yüzde 3 değil, yüzde 6 büyüdüyse o zaman o büyümenin paydaşı olan 6 milyon asgari ücretliye o büyüme için emeğini vermiş emeklilere refah payını verin. Hemen bugün, madem Türkiye daha çok büyüdü. Madem yalnış ölçtüğünüz için insanları zorla tasarrufa itiyorsunuz, madem buna gerek yok , o zaman vatandaşı boğmaktan vazgeçin."

'Ortaya çıkmış olan tablonun sorumlusu AKP'dir'

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Böke, şunları ifade etti:

"Türkiye Cumhuriyeti'nin hak ettiği gücü, ve esasında var olan potansiyelini diplomatik masalara taşıyabildiği bir Türkiye hayal ediyoruz. Büyükelçilerin öldürülmediği, öldürüldüğü zaman telaşla açıklama yapılması gerekmeyen bir Türkiye hayal ediyoruz. Bu ortaya çıkmış olan tablodan Türkiye'nin gücünü eksik gösterecek hiç bir yorumun yapılmasını doğru bulmayız. Ortaya çıkmış olan tablonun sorumlusu AKP'dir. Bu sorumluluğu Türkiye'ye değil AKP'ye yüklemenin Türkiye'ye verdiğimiz değeri yansıtması açısından da çok önemsiyoruz. Biz Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu her aşamada Türkiye'nin yönetiminin bir parçası olarak bu gücü o diplomatik masaya taşımak için adımı atmaktan çekinmedik. Yine gerekirse bu adımı atarız. Diliyoruz ki bu adımın atılmasına gerek olan zafiyetler yaşanmıyor olsun o diplomatik masalarda."