CHP'li Burhanettin Bulut, MHRS ve Alo 182 üzerinden yurttaşların randevu alamadığını belirterek, "Hastanelerden daha yoğun bir şekilde görünmeyen dijital kuyruklar oluştu" dedi. Yurttaşların çok yüksek farklar ödeyerek özel hastanelere gitmek zorunda kaldığını vurgulayan Bulut, "Sağlık hizmeti vatandaş için lüks hale geldi" ifadelerini kullandı.

CHP'li Bulut: Sağlığa ulaşmak lüks oldu, dijital kuyruklar oluştu

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Türkiye’nin dört bir yanındaki devlet hastanelerinde yaşanan yoğunluk nedeniyle, vatandaşın da sağlıkçıların da canından bezdiğini söyledi. Hastanın MHRS üzerinden randevu alamadığını söyleyen Bulut, “Anayasal bir hak olan sağlık hizmetine ulaşmak artık vatandaş için lüks hale geldi” dedi.

Bulut, yazılı açıklamasında, personel eksikliğinden dolayı kamu hastanelerinin, doktorların, sağlık emekçilerinin üzerindeki iş yükünün her geçen gün artmasının sağlık sisteminde aksamalara neden olduğunu kaydetti.

Anayasal bir hak olan sağlık hizmetine ulaşmanın artık yurttaşlar için lüks hale geldiğini kaydeden Bulut, şunları ifade etti:

"Türkiye’nin dört bir yanındaki devlet hastanelerinde yaşanan yoğunluk nedeniyle, vatandaş canından bezdi. Öyle bir tablo çizmişlerdi ki Sağlıkta Dönüşüm Programı’na göre, isteyen istediği hastanede muayene olabilecek, randevu kuyruklarında saatlerce beklemeyecekti. Şimdi hastanelerde görünen kuyruklar, hastanelerden daha yoğun bir şekilde de görünmeyen dijital kuyruklar oluştu. Vatandaş sırada beklerken en azından randevu alabiliyordu, şimdi telefonda karşısında muhatap bulamıyor."

"VATANDAŞ ÖZEL HASTANELERE MAHKUM EDİLİYOR"

"5 dakikada bir verecek şekilde düzenlenen MHRS ve Alo 182 üzerinden vatandaş randevu alamıyor" diyen Bulut, "Bazı bölümlerde en erken randevu 15 gün sonraya, muayene olabilen hastalara ise cerrahi operasyonların gerekli olduğu durumlarda aylar sonrasına tarih veriliyor. Hastanın tanı ve tedavisi gecikiyor, tanı konamadığından tedavi olamıyor. Vatandaşlar, randevu alamayınca çok yüksek farklar ödeyerek özel hastanelere gitmek zorunda kalıyor" ifadelerini kullandı.

"PERSONEL ATAMASI YAPILMALI"

Bulut, şunları söyledi: "1 Temmuz’da istifa yasağının kalkmasıyla Türk Tabipleri Birliği’nin raporuna göre iş yoğunluğu, mobbing ve çalışma koşullarının ağırlığından 10 bin hekim istifa etmiş ya da emekliye ayrıldı. Sağlığın ulaşılabilir olması için yeterli personel ataması yapılmalı, sağlık emekçilerine hakkı verilmeli, hekimlere ve sağlık emekçilerine tek kalemde, emekliliğe yansıyan maaş zammı yapılmalıdır."