CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer: "Kağıt sorunu devam ederse, insanların kitap, dergi, gazete okuyamamaları ülkemizi karanlığa sürükleyecektir. Kitap, gazete, dergi okumak lüks haline gelmemelidir, bu bir ihtiyaçtır"

CHP'li Çakırözer: Kitap, gazete, dergi okumak lüks haline gelmemelidir“Kağıt krizi çözülmezse gazete ve kitap okuyamayacağız”

BirGün/Ankara

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş ile Meclis’te ortak basın açıklaması düzenleyerek, Cumhurbaşkanı ve Bakanlara acil önlemler alınması, yurttaşlara da gazete ve dergilerine sahip çıkması çağrısında bulundu. Döviz kuru karşısında artan kağıt fiyatları nedeniyle basın sektöründe yaşanan sıkıntıların had safhaya ulaştığını belirten Çakırözer, sorunların çözümüne ilişkin hazırladığı araştırma önergesini Meclis Başkanlığı’na sundu.

Kağıt krizi karşısında acil çözüm bulunmazsa gazete ve kitap okumanın lüks hale geleceğini belirten Çakırözer, “Ulusal basından, yerel basına dergilerden yayın evlerine kadar etkisini iyiden iyiye hissettiren kağıt sorunu artık memleket meselesi haline geldi. Bu sorun sadece basının sorunu değil, herkesin sorunudur. Hükümet giderek derinleşen bu krize ses vermelidir. Gazete ve kitap için kağıt üretimi stratejik öncelikli sektör olmalıdır. Ekonomik durumdan etkilenen bazı gazeteler, zam yapmak durumunda kalırken, bazı gazeteler kağıt bulunamadığı için birkaç gün basılmadı. Kitap fiyatları da arttı” diye konuştu.

chp-li-cakirozer-kitap-gazete-dergi-okumak-luks-haline-gelmemelidir-508625-1.
CHP'li Çakırözer

Kağıdın fiyatı yüzde yüz arttı

Kağıt sanayisine vurulan en büyük darbelerden birinin SEKA’nın özelleştirilmesi olduğunu hatırlatan TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş ise “ 6 ay kadar önce kağıdın tonunu 700 dolara alan gazeteler bunun karşılığında 2 bin 660 TL öderken, bugün aynı kağıdın tonunu 850 dolara yani 5 bin 525 TL’ye alabilmekteler. Hem kağıda yapılan zam hem de döviz kurlarındaki artış nedeniyle en önemli hammaddemiz olan kağıdın fiyatı 6 ay öncesine göre yüzde 100’ün üstünde artmış durumdadır. Bu rakamlar peşin ödemeler için geçerlidir. Bir de kağıdı 3-4 ay vade ile almak istiyorsanız bu rakamları yüzde 4 oranında da arttırmanız gerekmektedir. Bir ton kağıt ile sadece 14 bin adet gazete baskısı yaptığınızı düşünürseniz gazetelerin yaşadığı ekonomik sıkıntıyı anlamak daha kolay olacaktır” dedi.

Gazeteler zamlandı, sayfa sayıları azaldı

Yaşanan durumu örneklerle sıralayan Durmuş ve Çakırözer, şunları kaydetti: “Aydınlık Gazetesi yayınına 3 gün ara verdi. Sözcü Gazetesi bir ekini kapattı. Milli Gazete sayfa sayısını 16’ya düşürdü. Dünya Gazetesi 3.75 lira olan fiyatını 4.25 liraya, Sözcü Gazetesi 1.25 lira olan fiyatını 1.75 liraya, Birgün ve Cumhuriyet gazeteleri de 2 lira olan fiyatlarını 2.50 liraya çıkardı. Aktüel Arkeoloji Dergisi basımını ileri bir tarihe erteledi. Uykusuz Dergisi fiyatını 1 lira artırarak 5 liraya çıkarırken, Leman Dergisi ise dergiyi cep boyunda çıkarma kararı aldı. Aynı şekilde İzmir’de maliyet artışlarına daha fazla dayanamayan 7 yerel basın kuruluşu Pazar günleri çıkmama kararı aldı. Yeni Bakış, Ege Telgraf, Dokuz Eylül, Haber Ekspress, İlkses, Ticaret ve Yenigün gazetelerinin yönetim kademelerinde mali külfetten kurtulmak için 4 gün gazete çıkarmama yoluna gitti. Aydın’da 14 yıldır günlük yayımlanan Özgür Ses Gazetesi haftalık çıkma kararı aldı. Adana’da zaten düşük olan yerel gazete satışlarının daha da azaltıldığı dile getirilmekte.”

CHP’den öneriler

Sorunları çözümü konusunda araştırma önergesi veren Çakırözer, CHP olarak çözüm önerilerini şu şekilde sıraladı:

-SEKA yeniden devreye sokulmalı,

-Döviz kuru sabitlenmeli,

-Basın ilan kurumu, ilan fiyatlarını arttırmalıdır.