CHP’li Çiğli Belediyesi sosyal tesislerinde çalışan 72 işçi Kod-46 gerekçe gösterilerek işten çıkarıldı. Dev Turizm İş İzmir Şube Başkanı Zöhre Aksüt, BirGün’e yaptığı açıklamada, “İstediğimiz sözleşme protokole bağlanmadan buradan ayrılmayacağız” dedi.

CHP'li Çiğli Belediyesi'nde bayram öncesi işçi kıyımı

AYCAN KARADAĞ

İzmir’de CHP’li Çiğli Belediyesi iştiraki Çiğli Gıda Şirketi’ne bağlı Akvaryum Kafe Restoran’da çalışan DİSK’e bağlı Devrimci Turizm İşçileri Sendikası üyesi 72 işçi, Kod-46 gerekçe gösterilerek Cuma günü işten çıkarıldı. İşten çıkarıldıklarından beri Akvaryum Kafe Restoran’da halka açık olan bölümde eylemlerini sürdürüyor. İşçiler, işveren geri adım atana kadar bekleyişlerini gece gündüz bekleyişlerini sürdüreceklerini söyledi.

Dev Turizm İş İzmir Şube Başkanı Zöhre Aksüt, bayram öncesi işten çıkarmaları insanlık dışı, vicdan yoksunu bir davranış olarak niteledi. Aksüt, “31 Aralık itibariyle sözleşmemiz bitti ama baraj altında kalan bir sendika olduğumuz için toplu sözleşme yapamadığımızı söylediler. 1 Ocak itibariyle de Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’yle görüştük bizim bir uluslararası sözleşmemiz olduğunu söyledik. Bu sözleşmeyi sendika olarak yapabiliyoruz dedik. Kendisinin de bizimle sözleşme yapabileceğini söyledi. Çalışmalar başladı ve Mayıs ayına kadar sürdü. Mayıs ayında yüzde 20 zam ve ilave haklar konusunda uzlaşı sağladık. Mayıs ayı sonunda sözleşme bozuldu geriye dönük toplu sözleşmeden kaynaklı haklarımızı veremeyeceklerini söylediler” diye konuştu.

chp-li-cigli-belediyesi-nde-bayram-oncesi-isci-kiyimi-900241-1.Aksüt sözlerine şöyle devam etti: “Belediye yetkilileri bundan sonra ödeyemeyeceğini, ödediklerini de keseceklerini söylediler. Sözleşmede tıkanıklar başladı. Kısa çalışma döneminde 1 Temmuz itibariyle 70-75 arkadaşımız başladı geri kalan arkadaşlar Mayıs ayının sonu, Haziran ayı gibi devam ettiler. Mayıs ayında ilk 6 aydan doğan 56 yevmiye hakkı vardı. 56 yevmiyenin Mayıs ayında bordroları yapıldı. Haziranın 20’sine kadar en fazla 25’ine kadar ödeme hakları vardı ama ödemediler. İşçi arkadaşlar İş Kanunun 34. Maddesine dayanarak çalışmama haklarını kullandılar. Cuma günü arkadaşlarımızın çıkışları gelmeye başladı.”

ÇİRKİN BİR MADDEYLE ARKADAŞLARIMIZ ÇIKARILDI

Aksüt sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Çirkin bir maddeyle arkadaşlarımız çıkarıldı. Bu maddenin içeriği kabul edilir bir şey değildir. Çalışanlarımızın onurunu zedeliyorlar. Bizim zaten hükümetle böyle bir mücadelemiz varken bir de sosyal demokrat yerlerden bu tepkinin gelmesi bize vurulmuş büyük bir darbedir. Bizim çalışan arkadaşlarla ilk talebimiz 46.maddenin kaldırılıp işçi arkadaşların işlerine dönmesi, yıkılan masanın tekrar kurulması, 1 Ocakta başlayan sözleşmenin devam edip protokole bağlanması. İsteğimiz emek ve emeğin karşılığıdır. Biz üç gündür buradayız, arkadaşlarımızın çıkışları iptal edilmeden ve istediğimiz sözleşme protokole bağlanmadan buradan ayrılmayacağız.”

ÇİĞLİ GIDA ŞİRKETİ’NDEN AÇIKLAMA

Öte yandan Çiğli Belediyesi iştiraki Çiğli Gıda Şirketi de işten çıkarmalar hakkında bir açıklama yaptı. Şirketin mali açıdan büyük zarara uğratıldığının savunulduğu açıklamada, yaşanan sürecin Çiğli Gıda Şirketi’nin, çalışanların iş akdini fesih etmesine mecbur kılındığı iddia edildi.

chp-li-cigli-belediyesi-nde-bayram-oncesi-isci-kiyimi-900192-1.