CHP'li Emir: Acil hastaları Medipol'e yönlendiriliyor

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, kamu arazilerinin Medipol’e tahsisi konusunda bir basın toplantısı düzenledi. Emir "Her taşın altından Medipol" çıkıyor dedi.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, kamu arazilerinin Medipol’e tahsisi konusunda bir basın toplantısı düzenledi; kendisine tahsis edilen arsa ve yapılarla gündemden düşmeyen Medipol’e son olarak Ankara Etimesgut’ta bir arazinin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kurucusu olduğu TEBA Vakfı’na peşkeş çekildiğini söyledi.

Bunlara ilaveten son dönemde İstanbul’da 112 Acil servise başvuran pek çok hastanın Medipol Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edildiği, özellikle tedavi maliyeti yüksek olan koroner kalp hastalarının ambulans uçakla Medipol Hastanelerine yönlendirildiği iddialarının kendisine ulaştığını ifade eden CHP’li Emir konu ile ilgili verdiği önergeye hala yanıt beklediğini sözlerine ekledi.

Murat Emir “Sayın Bakan 112 Acil’e başvurup Medipol Hastanesi’ne yönlendirilen hasta sayısını ve son 1 yılda Medipol Hastanelerine ambulans uçakları ile kaç hasta sevki gerçekleştirildiğini paylaşmadığı sürece bu isnattan kurtulamaz” dedi.

Başkanlık sistemi geldiği zaman CHP olarak pek çok eleştiride bulunduklarını, AKP yöneticilerinin ise aynı dönemde “Türkiye’yi büyüteceğiz, CEO’lar ile yöneteceğiz” dediğini hatırlatan Emir, o CEO’lardan birinin de Sağlık Bakanı olduğunu belirtti.

“Bakanın görevi temel sağlık hizmetlerini herkes için ulaşılabilir ve nitelikli hale getirmektir, toplum sağlığını koruyucu önlemler almaktır ama Sayın Bakan kendi hastanelerini ve kurucusu olduğu TEBA Vakfı’nı büyütme noktasında enerji harcamaktadır” diyen CHP’li Emir, 55 bin sermaye ile 2014 yılında kurulan vakfın günümüze değin astronomik bir hızla büyüdüğünü söyledi.

“Öyle bir vakıf ki, İstanbul’da üniversite kurmuş ve İstanbul’da 10 ayrı hastane sahibi olmuş, Ankara’da üniversite kurmuş ve buradaki üniversiteye de hastane arazisi bulma derdine düşmüş” diyen CHP’li Emir, “Medipol’e Ankara ve İstanbul’un tarihi öneme sahip en güzel noktaları, kamu arazileri resmen peşkeş çekilmektedir.İstanbul'da Tekel binası ile Kavacık'ta bir arazi gibi hepsi ayrı bir skandal; ama en önemlilerinden biri TCDD Ankara Garı Yerleşkesi’dir” diye konuştu.

6 Temmuz 2018’de Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nde askıya çıkan imar planı değişikliğine ulaştıklarını söyleyen Emir, Plan raporları incelendiği zaman, 77 bin 792 metrekarelik alanın emsal değerinin 1,5’a çıkarıldığını, dolayısıyla Medipol’e kiralanan ve inşaat izni verilen alanın 116 bin 688 metrekareye ulaştığını ifade etti.

Daha önce bir kamu üniversitesi olan Hacı Bayram Veli Üniversitesi’ne devredileceği açıklanan bu arazinin bir değişiklik ile Medipol’e kiralandığını ve bunun hangi yolla gerçekleştiğinin bilinmediğine dikkat çeken Emir, daha önceki planda cami planı olan alanın dahi Medipol Üniversitesi’ne inşaat alanı olarak verildiğini söyledi.

“Tanımlanan inşaat alanının ne kadarı üzerinden emsal verilmiştir? Kentsel tasarım projesi yapılmış mıdır; alana başka bina yapılması planlanmakta mıdır? Mevcut binaların akıbeti ne olacaktır, koruma altına alınan ve tescil edilen TCDD bünyesindeki bu binalar imar planı değişikliği sonrası ne şekilde korunacaktır? Bu soruların yanıtını bekliyoruz” diye konuşan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, AOÇ’deki 555 bin metrekarelik alanın ardından Medipol’ün Ankara Etimesgut'ta Aşağıyurtçu Mahallesi'nde bir araziye el koyduğunu söyledi.

Emir sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“10 Mayıs 2017’de 175 bin dönümlük arazi 14 Milyon TL bedelle Polart Yapı Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’ne devrediliyor. Polart araziyi ne şekilde almış bilmiyoruz. 83 Milyon 575 bin TL değer biçilen bir arazi nasıl olup da 6’da 1 fiyatına 14 Milyon TL bedelle veriliyor bilmiyoruz. Polart da 5 ay sonra 20 Eylül 2017’de bu arsayı TEBA’ya bağışlıyor. TEBA da aynı gün daha kendilerine tam olarak devredilmemiş ve değeri 200 Milyon TL’den fazla olan araziyi henüz kurulmamış ve 8 ay sonra kurulacak olan Medipol’e bağışlıyor. Devir sarmalında adı geçen Polart Yapı Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi 2012’de kurulmuş ve internetten de kolaylıkla ulaşılabileceği üzere bugüne değin Medipol‘e hizmet veren ve Fahrettin Koca’ya ait Medipolitan isimli firmanın işlerini yapmış; para ve mal transferlerinin mutlaka mercek altına alınması gereken belli ki bir paravan şirket. Gördüğünüz gibi bütün yollar Medipol’e çıkıyor. Ankara’nın da, Türkiye’nin de tek bir çakıl taşını bile bu vakfa bırakmayacağız.” dedi.

Tüm bu ilişkilerin temelinde organize bir yolsuzluk olduğunu, vakıf görüntüsü altında ticaret yapıldığını ve kamu mallarına çöküldüğünü söyleyen Emir, Bakan Koca’nın derhal istifa etmesi gerektiğini ve hesap vermesi gerektiğini belirtti.

Bunlara ilaveten son dönemde İstanbul’da 112 Acil servise başvuran pek çok hastanın Medipol Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edildiği, özellikle tedavi maliyeti yüksek olan koroner kalp hastalarının ambulans uçakla Medipol Hastanelerine yönlendirildiği iddialarının kendisine ulaştığını ifade eden CHP’li Emir konu ile ilgili verdiği önergeye hala yanıt beklediğini sözlerine ekledi.

Murat Emir son olarak “ Sayın Bakan 112 Acil’e başvurup Medipol Hastanesi’ne yönlendirilen hasta sayısını ve son 1 yılda Medipol Hastanelerine ambulans uçakları ile kaç hasta sevki gerçekleştirildiğini paylaşmadığı sürece bu isnattan kurtulamaz” dedi.