CHP'li Murat Emir, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. Emir, “Her gün Bakanlığınızca açıklanan günlük test, vaka, vefat ve iyileşen hasta sayılarının yaş, cinsiyet, meslek grubu, coğrafi bölge, il ve ilçe olarak açıklanmamasının gerekçesi nedir?” diye sordu

CHP'li Emir, Bakan Koca'ya sordu: Hasta bilgileri neden detaylı açıklanmıyor?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Murat Emir, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yanıtlaması üzere yazılı soru önergesi verdi.

Salgına ait verilerin detaylı ve şeffaf bir şekilde açıklanmadığı belirtilen önergede Emir, "Sağlık Bakanlığı tarafından her gün açıklanan salgın hastalık verilerinin çok daha detaylı ve şeffaf olması gerektiği, sadece toplumsal farkındalık açısından değil, kişisel korucu tedbirlerin alınması açısından da önemlidir. Bu doğrultuda; günlük açıklanan verilerin yaş, cinsiyet, meslek grubu, şehir ve hatta mahalle dağılımına göre açıklanması gerekmektedir. Açıklanan rakamlardaki azalma ile birlikte normalleşme yolunda adım atılmasını takip eden süreç umut vericidir. Ancak bu salgının yayılma hızı, bulaşıcılığı göz önüne alındığında birey ve dolayısıyla toplum sağlığı açısından daha çok bilgi ile alınan tedbirlerin ne denli önemli olduğu ortaya çıkacaktır" ifadelerini kullandı.

chp-li-emir-bakan-koca-ya-sordu-hasta-bilgileri-neden-detayli-aciklanmiyor-730396-1.

SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN DAĞILIMI AÇIKLANMIYOR

Enfekte olan sağlık çalışanlarına da değinen Emir, 7 bin 428 sağlık çalışanına Covid-19 teşhisi konduğunu, enfekte olan sağlık emekçilerimizin branşlara, yaşa, cinsiyete ve illere göre dağılımı açıklanmadığı gibi, aynı şekilde yaşamını yitiren ve iyileşenlerin de açıklanmadığını belirtti.

CHP'li Emir, Sağlık Bakanı Koca'nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu soruları yöneltti:

>> "Her gün Bakanlığınızca açıklanan günlük test, vaka, vefat ve iyileşen hasta sayılarının yaş, cinsiyet, meslek grubu, coğrafi bölge, il ve ilçe olarak açıklanmamasının gerekçesi nedir?

>> Pek çok ülkede koronavirüs verileri çok daha ayrıntılı kamuoyuna duyurulurken, örneğin İtalyan Ulusal Sağlık Servisi’nin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin yaş, cinsiyet dağılımlarına ve hangi hastalıklara sahip olanların daha çok etkilendiğine ilişkin yayımladığı gibi ülkemizde de bir rapor yayımlanması düşünülmekte midir?

>> 11 Mayıs 2020 itibariyle enfekte olan, yaşamını yitiren ve iyileşen sağlık çalışanı sayısı kaçtır? Aynı şekilde branş ve unvanlarına, cinsiyetlerine, yaş gruplarına ve illere göre dağılımı nedir?"