CHP'li Emir'den Bakanlığa 3. Havalimanı önergesi

CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, 3. Havalimanı inşaatındaki iş cinayetleri için Aile, Sosyal Hizmetler ve Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı'na bir soru önergesi verdi.

Önergesinde 3. Havalimanı inşaatındaki insanlık dışı çalışma koşullarına ve iş cinayetlerine dikkat çeken Emir, isim tartışmasının bir kenara bırakılarak, acilen iş cinayetlerine önlem alınmasını talep etti.

CHP Ankara Milletvekili Emir; 3. Havalimanı inşaatının başlangıcından bu yana maliyet ve işlev tartışmasından ziyade, iş cinayetleriyle gündeme geliyor olmasının projede işçi sağlığı ve güvenliği konularında yeterli denetim mekanizmalarının bulunmadığını gösterdiğini ifade etti.

CHP’li Emir, Çalışma Bakanlığının projenin başından beri yaşanan iş cinayetlerine karşı duyarsız kaldığını, geçtiğimiz aylarda inşaattaki ölüm vakalarıyla ilgili tartışmalarda Bakanlığın “Kamuoyunda konuşulan ölümlü vaka sayısının abartıldığını, gerçek sayının 27 kişi” olduğu açıklamasının, bu duyarsızlığın net bir ifadesi olduğunu belirtti. Emir; Bakanlığın bu açıklamasıyla, iki buçuk yıllık bir projede 27 canın hayatını kaybetmesini hafife aldığını ve bu yüzden gerekli önlemlerin alınması yönünde hiçbir çaba gösterilmediğini ifade etti.

CHP’li Emir; inşaatın başlangıcından bu yana ölümlü ve yaralanmalı iş kazalarının gündemden hiç düşmemesine rağmen, Çalışma Bakanlığı'nın rutinin dışında hiçbir denetim mekanizmasını çalıştırmadığını ifade ederek; ”2012’de çıkarılan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun iş kazalarını önlemede yetersiz kaldığı açıktır. Yasa gereği işyerlerinde bulundurulması zorunlu olan iş güvenliği uzmanlarının maaşlarını, denetleyecekleri kurumdan alıyor olmasının, denetim mekanizmalarının daha ilk adımını baştan sakatladığı bir gerçektir. Dolayısıyla burada temel görev ve sorumluluğun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında olduğu açıktır” dedi.

CHP’li Emir son olarak; Bakanlığın mensubu olduğu iktidarın, 3. Havalimanı inşaatında çalışan işçilerinin, insanca çalışma koşulları talepli eylemlerine sert müdahale ederek gösterdiği “duyarlılığı”, iş cinayetlerine karşı da gösterseydi ölümlerin ve yaralanmaların yaşanmayacağını vurguladı.

CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir önergesinde şu sorulara cevap istedi:

>> Yapımı süren 3.Havalimanında bu güne kadar kaç iş kazası meydana gelmiş, bu kazalar sonucunda kaç çalışan yaralanmış, hayatını kaybetmiş ya da bir daha çalışamayacak derecede sakat kalmıştır?

>> 3. Havalimanının yapım aşamasında Bakanlığınızca iş sağlığı ve iş güvenliği konularında denetimler yapılmış mıdır? Yapılmışsa hangi eksiklikler tespit edilmiştir? Tespit edilen eksikliklerin tamamlanması takip edilmiş midir?

>> Bakanlığınız bu inşaatta meydana gelen kazalar sonucu sorumluluğunu tespit ettiği kişi veya kurumlara yönelik nasıl bir işlem yapmıştır? Yapılan işlemler sonucu kaç kişi hakkında, hangi müeyyideler uygulanmıştır?

>> 3. Havalimanı yapımında meydana gelen iş kazalarının ne kadarı mağdurlar veya aileleri tarafından yargıya taşınmıştır? Yargıya taşınmayan vakalarda nasıl bir çözüm uygulanmıştır?

>> 3. Havalimanı inşaatında özellikle ölümlü iş kazaları vakalarının basında çokça yer almasından sonra Bakanlığınızca denetim bakımından bu projeye yönelik ek önlemler alınmış mıdır?

>> Söz konusu projenin ana yüklenicisi ve taşeron şirketlerinin geçmiş projelerindeki iş sağlığı ve iş güvenliği sicili Bakanlığınızca incelenmiş midir? İncelenmişse gerekli mercilere, gerekli uyarılarda bulunulmuş mudur?

>> Bakanlığınızca meydana gelen iş kazaları ile ilgili, projenin ana yüklenicisi ve taşeronlarına yönelik herhangi bir dava açılmış mıdır? Açılmışsa nasıl sonuçlanmıştır?