Sağlık Bakanlığının Türki cumhuriyetlere hibe ettiği Favipiravir ilacına ilişkin açıklamalarda bulunan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, "İşe yaramadığını bile bile aldılar, sonra da elde kalan ilaçları envanterden düşebilmek için hibe yoluna gittiler" dedi.

CHP'li Emir’den Favipiravir iddiası: Elde kalınca Türki cumhuriyetlere hibe ettiler

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Murat Emir, Sağlık Bakanlığının Türki cumhuriyetlere hibe ettiği Favipiravir ilacının kutu sayısının 1 milyona yaklaştığını açıkladı. Emir, “İşe yaramadığını bile bile aldılar, sonra da elde kalan ilaçları envanterden düşebilmek için hibe yoluna gittiler” iddiasında bulundu.

Emir, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Türki cumhuriyetlere hibe edilen Favipiravir ilacının miktarını paylaştı. Bugüne kadar Türki cumhuriyetlere 740 bin kutu ilacın hibe edildiğini belirten Emir, “Hiçbir yararı olmadığını bile bile millete 1 yıl fazladan Favipravir yutturdular Türkiye’de kullanımından vazgeçince depodaki 740 bin ilacı envanterden düşebilmek için Türki Cumhuriyetlere hibe ettiler” dedi.

chp-li-emir-den-favipiravir-iddiasi-elde-kalinca-turki-cumhuriyetlere-hibe-ettiler-986479-1.
Murat Emir

'KİM, NE KADAR KAZANDI?'

Milyonlarca kutunun yararsız olduğunu ve bile bile kullandırıldığını söyleyen ve “Covid tedavisinde yararsız olduğu 1.5 yıl önce anlaşılan Favipiravir’i milyonlarca kutu aldılar ve şimdi kurtulmaya çalışıyorlar” ifadesini kullanan Emir, “Kim kazandı? Ne kadar kazandı?” diye sordu.

Emir’in paylaştığı rakamlara göre, 100 bin kutu Azerbaycan’a 600 bin kutu Endonezya’ya 20 bin kutu Türkmenistan’a 20 bin kutu da Özbekistan’a hibe edildi.

Japonya’da üretilen Favipiravir ilacı Japonya dahil, dünyanın hiçbir ülkesinde Covid-19 tedavisi amacıyla kullanılmamıştı. Türkiye’de Covid-19 tedavi rehberine alınan ilaç geçtiğimiz yıl mayıs ayına kadar Türkiye’de kullanılmış, daha sonra Sağlık Bakanlığı, bu ilacı tedavi rehberinden çıkarmıştı.