CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, “Medipol'lülerce yönetilen USHAŞ şirketi, test kitini Bioeksen'den kaça aldı, Halk Sağlığına kaça sattı? Fiyat farkı faturası kesildi mi, kesilmedi mi?” diye sordu.

CHP’li Emir’den Sağlık Bakanı Koca’ya: USHAŞ şirketi, test kitini Bioeksen'den kaça aldı?

HABER MERKEZİ

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir'in yerli Covid-19 test kitlerinin Sağlık Bakanlığı'na 4 ay arayla 6 kat fiyat farkıyla satıldığı iddiası ile ilgili soruyu yanıtlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Sağlık Bakanlığı, 9.8 TL'nin üzerinde herhangi bir yerli kit alımı yapmamıştır. İnsanları yanıltmayalım” savunması yaptı.

Bunun üzerine sosyal medya hesabından tepki gösteren CHP’li Emir, “DMO ihalesini tekrarlıyorsunuz, ısrarla USHAŞ'ı ağzınıza almıyorsunuz. Medipol'lülerce yönetilen USHAŞ şirketi, test kitini Bioeksen'den kaça aldı, Halk Sağlığına kaça sattı? Fiyat farkı faturası kesildi mi, kesilmedi mi? Sorum bu kadar net” diye sordu.

‘DEVLETİN 100 MİLYON TL’YE YAKIN ZARARI OLABİLİR’

Konuya ilişkin BİRGÜN’e değerlendirmede bulunan Emir, Sağlık Bakanı Koca’nın DMO ihalesiyle alınan kitlerin fiyatını açıkladığını fakat mart ayında USHAŞ’tan alınan aynı kitin fiyatından bahsetmediğine dikkati çekti. 9 TL’lik kitin o dönemki kurla yaklaşık 60 TL’den alındığını vurgulayan Emir, “Bu iddia doğruysa devletin 100 milyon TL’ye yakın zararı olabilir” dedi.

Türkiye'de yerli tanı kiti alımını ilk olarak Mart ayında Sağlık Bakanlığı şirketi USHAŞ üzerinden yapıldığını anımsatan Emir, şunları söyledi:

“Bioeksen'in ürettiği yerli tanı kitleri ihale yapılmadan, USHAŞ aracılığıyla Halk Sağlık Genel Müdürlüğüne satıldı. Daha sonra da Temmuz ayında Devlet Malzeme Ofisi, yeni alım için ihaleye çıktı. Bu ihalede de ayın firma Bioeksen'in ürünü alındı. Bakan, Temmuz ayında yapılan ihale fiyatını açıklıyor ama Mart ayında USHAŞ'tan aynı kitin kaça alındığını ısrarla açıklamıyor. Biz de ısrarla bunu soruyoruz.”

FİYAT FARKI FATURASI KESİLDİ Mİ?

Kitin tanesinin 9.8 TL’den alındığını belirten Emir, bu fiyatın temmuz ayında 2 milyon kit alımı için yapılan DMO’nun ihale fiyatı olduğunu anımsattı. Sağlık Bakanı Koca’nın dün akşam gerçekleşen basın toplantısında bu soruya , “Sağlık Bakanlığı, 9.8 TL'nin üzerinde herhangi bir yerli kit alımı yapmamıştır. İnsanları yanıltmayalım” yanıtı verdiğini ifade eden Emir, “DMO ihalesini tekrarlıyorsunuz, ısrarla USHAŞ'ı ağzınıza almıyorsunuz. Medipol'lülerce yönetilen USHAŞ şirketi, test kitini Bioeksen'den kaça aldı, Halk Sağlığına kaça sattı? Fiyat farkı faturası kesildi mi, kesilmedi mi? Sorum bu kadar net” ifadesini tekrarladı.