CHP’li Emre eşitsizliklere değindi

BirGün / Ankara

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emre, 2020 Yılı Bütçe Teklifi görüşmeleri kapsamında Genel Kurul’da yaptığı konuşmasında AKP döneminde yaşanan “eşitsizliklere” değindi.

CHP’nin başta gelen temel ilkeleri arasında “eşitlik” kavramının yer aldığını ifade eden Emre, “Siyasal tarih bize eşitlik fikrinin çok güçlü bir fikir olduğunu, dünyada yaşanan birçok önemli dönüşümün arkasında aslında bu fikrin bulunduğunu gösteriyor. Genel oy hakkından tutun, emekliliğe kadar, çok temel, bugün için olağan karşılanan gelişmelerin arkasında bu eşitlik fikri var ve ülkemizde aslında çok yaygın eşitsizliklerle karşı karşıyayız” dedi.

OECD ülkelerine göre kıyaslamada eşitsizlikler alanında Türkiye’nin sondan üçüncü sırada yer aldığını bildiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Emre, konuşmasında şunları söyledi:

“Türkiye'deki en varlıklı yüzde 20'lik nüfus ile en yoksul yüzde 20'lik nüfusun yıllık gelirlerini karşılaştırdığımızda şöyle bir manzara görüyoruz. En zengin yüzde 20, millî gelirden yüzde 47,6 oranında pay alırken en yoksul yüzde 20, yüzde 6,1 pay alıyor. TÜİK verilerine göre en yoksul ile en zengin yüzde 20'lik dilim arasında 7,8 kat fark var. Avrupa Birliğinin istatistik kuruluşu EUROSTAT'ın verilerine göre ise bu fark daha fazla. 8,7 kat fark var. Demokratik ülkelerde böyle büyük farklar görmüyoruz. Örneğin Fransa'da bu fark 4,2 kat, Almanya'da 5 kat, İngiltere'de 5,4 kat.

"TÜRKİYE'DE NÜFUSUN YÜZDE 90'I SERVETİN YÜZDE 18'İ İLE YETİNİYOR"

Türkiye'deki eşitsizlikler sadece gelir eşitsizliğiyle sınırlı değil, bunun yanında, belki bundan daha önemli bir sorunumuz ise servet eşitsizliği. Türkiye ne yazık ki servet eşitsizliğinin çok acı şekilde yaşandığı bir ülke ama daha önemlisi, iktidarınızda bu eşitsizlik çok kötüye gidiyor. Dünyada bugün servet eşitsizlikleri ölçülüyor; kimin ne kadar bankada hesabı var, mevduatı var, kimler hisse senetlerini ellerinde tutuyorlar, gayrimenkuller kimlerin elinde, bunlara bakılıyor, bunlar ölçülüyor, dünyanın her tarafında bu yapılıyor. Ülkemizde AKP iktidara geldiğinizde, 2002 yılında en zengin yüzde 10, Türkiye'deki servetin yüzde 67'sine sahipti, bugün ise en zengin yüzde 10, Türkiye'deki servetin yüzde 82'sine sahip. Yani Türkiye'de nüfusun yüzde 90'ı servetin yüzde 18'iyle yetiniyor. Özetle, bu manzara, bir yandan çok dramatik, çok acı bir manzara, diğer taraftan da sizin döneminizde çok daha kötüye gidiyor.”