CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, ayçiçeğinde görülen çayır tırtılı zararlısının üretimin yüzde 15'ini etkileyeceğini söyleyerek yağ fiyatlarının artabileceğini ifade etti. Gaytancıoğlu, "Fiyatların fazla artmaması adına Trakya Birlik Kooperatifi'nin üreticinin yanında olması gerekir. Biz de Trakya Birlik'e bu yönde çalışmaları gerektiğini hatırlatırız" dedi.

CHP'li Gaytancıoğlu: Tırtıl istilası ayçiçek yağına zam olarak yansıyabilir

CHP Tarım Politikalarından Sorumlu Edirne Milletvekili Ziraat Mühendisi Doç.Dr. Okan Gaytancıoğlu, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da bazı ayçiçeği tarlalarında görülen çayır tırtıllarının yağ fiyatlarında artışa sebep olabileceğini söyledi.

Duvar'a konuşan Gaytancıoğlu, "Çayır tırtılı ile mücadele bitmiş değil, üreticimiz kendi imkânlarıyla ilaçlama yaparak çözüm üretmeye çalışıyor. Bunun için kesin konuşamayız herhangi bir çalışma yapılmış değil ama kanaatimce ortalama yüzde 15 gibi rekolteyi etkiler diye tahmin ediyorum. Tabi bu ayçiçeği üretiminde büyük bir rakam. Bu da ayçiçeği fiyatlarını olumsuz etkileyerek fiyatın artmasına neden olacaktır. Fiyatların fazla artmaması adına Trakya Birlik Kooperatifi'nin üreticinin yanında olması gerekir. Biz de Trakya Birlik'e bu yönde çalışmaları gerektiğini hatırlatırız. Onlar da zaten üreticilerinden yana olacağından gerekli çalışmaların yapılacağını tahmin ediyorum." ifadelerini kullandı.

Tırtılların ilk olaray bayramın ikinci günü Edirne'nin İpsala, Keşan, Uzunköprü ilçelerinde daha sonra da Tekirdağ'ın Hayrabolu, Muratlı ilçelerinde ve Düzce, Sakarya ile Balıkesir gibi güney marmara illlerinde görüldüğünü açıklayan Gaytancıoğlu, ayçiçeğinde görülen çayır tırtılı ile ilgili ürünlerde ne gibi zarar söz konusu olduğunu ve bununla ilgili ne yapılması gerektiğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Tırtılların 1989 yılında Keşan ve Malkara'da küçük bir alanda görüldüğünü söyleyen Gaytancıoğlu, "O yıldan bu yana ilk defa görülüyor. Tabi bu sefer büyük bir alanı kapsıyor ve ayçiçeği üretimine ciddi zarar verecek durumda diyebiliriz." dedi.

'DERECE FARKINDAN KAYNAKLANDIĞI TAHMİN EDİLİYOR'

Tırtılların geniş bir alana yayılmasının sebebini açıklayan Gaytancıoğlu, "Nedeni net olarak bilinmiyor ama bilimsel olarak -ben de aynı fikirdeyim-, yaz ayları sıcak ve nemli olması gerekirken, gece soğuk gündüz ise sıcak geçiyor. Aradaki derece farkından olduğu tahmin ediliyor." şeklinde konuştu.

Gaytancıoğlu'nun açıklamaları şu şekilde:

-Çayır tırtılı rekoltede ortalama ne kadar zarar verir?

"Çayır tırtılı ile mücadele bitmiş değil, üreticimiz kendi imkânlarıyla ilaçlama yaparak çözüm üretmeye çalışıyor. Bunun için kesin konuşamayız herhangi bir çalışma yapılmış değil ama kanaatimce ortalama yüzde 15 gibi rekolteyi etkiler diye tahmin ediyorum. Tabi bu ayçiçeği üretiminde büyük bir rakam. Bu da ayçiçeği fiyatlarını olumsuz etkileyerek fiyatın artmasına neden olacaktır. Fiyatların fazla artmaması adına Trakya Birlik Kooperatifi'nin üreticinin yanında olması gerekir. Biz de Trakya Birlik'e bu yönde çalışmaları gerektiğini hatırlatırız. Onlar da zaten üreticilerinden yana olacağından gerekli çalışmaların yapılacağını tahmin ediyorum.

-Bakanlık bu yıl ayçiçeği üretiminin artması için Trakya'nın dışındaki alanlarda da üretime teşvik verdi. Çayır tırtılı ürünlere zarar vererek teşviki boşa çıkardı diyebilir miyiz?

Hayır diyemeyiz. Aslında bakanlık olaylara bir bütün olarak bakmıyor, günü kurtarmanın peşindeler. Şimdi yeni bölgelerde tohumlar nasıl yetişecek? Yeni bir bölge olduğu için oralara yabancı bir ürün. Bunun çalışması yapılmadan yüksek verim almak biraz zor. Üreticinin ürünü tanıması, bilmesi gerekir. En önemlisi ise sadece kilogram başına prim desteği veriliyor. Onu da 1 yıl sonra veriyor. Bu desteğin 1-1,5 liraya çıkarılması gerekir. Bir de başta Trakya'da olmak üzere diğer bölgelerde de yapılabilir, ikinci ürün olarak yine ayçiçeği ekimi yapılması gerekir. Bunun için yine desteklerin ona göre verilmesi gerekir ki üretim daha çok olsun. Kilogram başına prim desteğine ek olarak tohum, gübre ve ilaç desteği verilmelidir. Şu an ayçiçeği üretiminde tohum, gübre ve ilaç desteği yok.

'ARI DOSTU MADDELERLE İLAÇLAMA YAPILMALI'

Çayır tırtılı ile mücadelede köklü çözüm için ne yapılması gerekir?

Tabi ki ilaçlanarak. Lokal olmuş olsaydı, geçtiğimiz gün bakanlık izni çıkan insansız hava araçları (İHA) yani drone'larla yapılabilirdi. Ama alan çok geniş olduğundan binlerce drone'un ilaçlama için kalkması gerekir. Bakanlığın üreticiler için uçakla ilaçlama yapması gerekir. Hem maliyeti çok düşürür hem de kesin çözüm olabilir diye düşünüyorum.

İlaçlama arılara zarar verebilir dediniz, bununla ilgili üreticiye ne gibi önerileriniz olabilir?

Arılar ayçiçeklerinde döllenmeye ve dolayısıyla verim artışına katkıda bulunuyorlar. O nedenle arı varlığına zarar vermemek için piyasada arı dostu olarak bilinen maddelerle ilaçlama yapmak doğanın dengesini korumak açısından son derece önemli.