CHP Artvin Gençlik Kolları, Ayasofya'da okuduğu Cuma hutbesinde tepki çeken sözler sarf eden Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'a suç duyurusunda bulunacağını açıkladı. Açıklamada, Erbaş'ın sözlerine açıklık getirmesi ve görevinden istifa etmesi gerektiği belirtildi.

CHP'li gençlerden Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'a istifa çağrısı

DİLAN ŞAHİNBAŞ

CHP Artvin Gençlik Kolları, Ayasofya’da Cuma hutbesinde sarf ettiği sözler nedeniyle tepki gösterdi.

CHP Artvin Merkez İlçe Gençlik Kolları Başkanı Reşat Murat Genç’in okuduğu açıklamada, Ayasofya'nın ibadete açılması kararının AKP tarafından siyasi ranta çevrilmeye çalışıldığı ifade edildi.

Ali Erbaş’ın Cuma hutbesinde Atatürk’e dil uzatma gafletine düştüğünü ve minberde; “Bizim inancımızda vakıf malı kutsaldır. Dokunanı yakar. Vakfedenin şartını çiğneyen lanete uğrar” sözlerinin Atatürk’e yönelik olduğunun düşünüldüğünü belirterek, şunları söyledi: "Bilinsin ki biz gençler, ulu önder Atatürk’ün mirasının bekçileriyiz. Bu gençlik var oldukça demokratik, sosyal bir hukuk devleti olan laik Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır."

Ali Erbaş'ın daha önce de Atatürk'e hakaret eden Kadir Mısıroğlu'na sahip çıktığını belirten Genç, Erbaş'ın sözlerine açıklık getirmesi ve görevinden istifa etmesi gerektiğini söyledi.

Genç, basın açıklamasının sonunda yarın Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş hakkında Artvin Adalet Sarayı’nda suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti.

chp-li-genclerden-diyanet-isleri-baskani-ali-erbas-a-istifa-cagrisi-761837-1.

NE OLMUŞTU?

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Diyanet’in resim sitesinde yayımlanan cuma hutbesinin dışına çıkmış, "Fatih Sultan Mehmet Han burayı kıyamete kadar cami olarak kalması için vakfetmiştir. Vakfedileni çiğneyen lanete uğrar" demişti. Ayasofya, Mustafa Kemal Atatürk'ün de imzasının bulunduğu 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye dönüştürülmüştü.

Sosyal medyada çok sayıda kullanıcı Erbaş’ı eleştirirken, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ve İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan gibi isimler de açık eleştiriler yöneltmişti. İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Erbaş hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıklamıştı.

Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), Ali Erbaş hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Suç duyurusunda Erbaş’ın sözlerinin “Mustafa Kemal Atatürk’e yönelik olduğu açık ve nettir. Bu durum Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi şahsiyetine de hakaret içermektedir” denmişti.

Adana Barosu da Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Baro Başkanı Av. Veli Küçük, "Atatürk’ün kurduğu Diyanet İşleri Başkanlığı’nı yapan ve devletin memuru olan kişinin bu sözlerle cumhuriyetimizin kurucusuna hakarette bulunması kabul edilebilir değildir" ifadelerini kullanmıştı.

Ali Erbaş tepkiler üzerine yaptığı açıklamada, "Ben görevimi yapıyorum. Atatürk 82 sene önce vefat etti. Vefat eden insanlara dua edilir, beddua değil” diyerek kendini savunmuştu.