CHP Aydın Milletvekili Süleyman Girgin, EYT’nin 17 Ağustos depreminden 21 gün sonra çıkarıldığını hatırlatarak, “Deprem döneminde çalışıyor olmalarına rağmen sigorta bildirgeleri yapılmadı, bu insanlar 1 gün, 1 hafta, 1 ay ile EYT kapsamı dışında kaldı.  EYT başlangıç tarihi 1999 değil 99’un sonuna kadar uzatılması lazım” dedi.

CHP’li Girgin’den EYT önerisi: Başlangıç tarihi deprem mağdurları dikkate alınarak belirlensin

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Girgin, emeklilik yasasının 17 Ağustos 1999 depreminden 21 gün sonra çıkarıldığını hatırlatarak o dönemde çalışanların sigorta bilgilerinin girişinin geç yapıldığını ve deprem döneminde sigortalı olmayla ilgilenemediklerini gerekçe göstererek, emeklilikten yararlanma tarihinin 31 Aralık 1999 olmasını, bundan sonrası için de kademe getirilmesini önerdi.

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Girgin, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesiyle ilgili “17 Ağustos 1999 depreminden tam 21 gün sonra 8 Eylül’de yasa çıkarıldı ve kademeli başlangıç geldi. Arkasından 12 Kasım’da bir deprem daha meydana geldi, insanlarımız haklı olarak can derdindeyken sigorta ile ilgilenemediler. Deprem döneminde çalışıyor olmalarına rağmen sigorta bildirgeleri yapılmadı, bu insanlar 1 gün, 1 hafta, 1 ay ile EYT kapsamı dışında kaldı” dedi.

“GENEL BAŞKANIMIZIN ISRARI, EYT’LİLERİN MÜCADELESİ SONUÇ VERDİ”

Girgin, EYT’lilerin mücadelesi ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ısrarı sonucu iktidarın geri adım atmak zorunda kaldığını belirterek, “Kazanan mücadele edenler oldu. ‘Bir de bunlar türedi’ denmişti. ‘Seçim kaybetsek dahi gündeme getirmeyeceğiz’ denmişti ama finalde Genel Başkanımızın ısrarı, EYT’lilerin mücadelesi sonuç verdi. Komisyona geldiğinde detayları hep beraber göreceğiz. Burada şuna özellikle dikkat çekmek istiyoruz. EYT düzenlemesi mutlaka staj ile birlikte değerlendirilmeli” diye konuştu.

“EMEKLİLİK TARİHİ 1999’UN SONUNA KADAR UZATILMALI”

Yurttaşların, deprem nedeniyle o dönemde sigortalılıkla ilgilenemediğini vurgulayan Girgin, EYT düzenlemesiyle ilgili şu önerilerde bulundu:

"İkincisi 8 Eylül 1999’dan sonra işe giren vatandaşlarımız ile ilgili 1 günden dolayı 5-7 yıl mağdur olmamaları için mutlaka o süreçte bir kademeli geçiş yapılmalı. Üçüncüsü ‘sadece EYT değil depreme de takıldık’ diyen insanların mağduriyetleri mutlaka önlenmeli. 17 Ağustos 1999 depreminden tam 21 gün sonra 8 Eylül’de yasa çıkarıldı ve kademeli başlangıç geldi. Arkasından 12 Kasım’da bir deprem daha meydana geldi, insanlarımız haklı olarak can derdindeyken sigorta ile ilgilenemediler. İşbaşı yapan insanlarımızın sigorta bildirgeleri bugünkü gibi dijital sistemde olmadığı için 3 ay sonra bildirildi. Deprem döneminde çalışıyor olmalarına rağmen sigorta bildirgeleri yapılmadı, bu insanlar 1 gün, 1 hafta, 1 ay ile EYT kapsamı dışında kaldı. Buradan iktidara çağrımız.

EYT düzenlemesinde mutlaka hem staj değerlendirilmeli hem de ‘sadece EYT değil depreme takıldık’ diyen insanların mağduriyetini giderecek formül aranmalı. Ne olması lazım? EYT başlangıç tarihi 1999 değil 99’un sonuna kadar uzatılması lazım.”

(ANKA)