CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2019 yılında “11’inci ayın 11’inde, saat 11’de, 11 milyon fidan dikilecek” çağrısıyla dikilen fidanların kuruduğunu söyledi. Meclis’e konuyla ilgili önerge veren Gürer, kampanya kapsamında 200 milyon TL masraf edildiğini belirtti. Öte yandan uzmanlar, o dönem yaptıkları açıklamalarla fidanların yanlış zamanda dikildiğini ve çoğunun yaşamayacağını vurgulamışlardı.

CHP’li Gürer: 2019’da şov için dikilen 11 milyon fidan kurudu

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, İzmir’de meydana gelen orman yangını sonrası, 2019 yılının kasım ayında yurt genelinde “11’inci ayın 11’inde, saat 11’de, 11 milyon fidan dikilecek” çağrısıyla gerçekleşen 11 milyon fidan etkinliğinde dikilen fidanların kuruduğunu söyledi.

Gürer, “Adeta bir şova dönüştürülen ve yaklaşık 200 milyon lira masraf edilen bu kampanyanın ülkemize ve topluma ne kazandırdığının belirlenmesi için geniş çaplı bir analiz yapılması gerek” dedi.

Konunun araştırılması için Meclis’e önerge veren CHP’li vekil, “Fidan tutturma başarısı sağlanamamıştır. ‘1 saat içinde en fazla fidan dikme’ rekoruna dönüştürülen kampanyanın ülkemize ve topluma ne kazandırdığının ortaya konulması iyi bir analiz ile mümkün olacaktır” ifadelerini kullandı.

‘FİDAN DİKİMİ YARIŞMAYLA OLMAZ’

CHP’li Gürer 1 saat içinde 11 milyon fidan dikiminin mümkün olmayacağı anlaşılınca Endonezya’nın 232 bin 647 adetlik rekorunu kırmak için Çorum’da 303 bin 150 fidan dikildiğini ifade ederek, şunları ekledi:

“Fidan dikim işini teknik olarak yarışma usulü ile yapmanız olanaksızdır. Yörenin iklim ve toprak koşullarına göre bilgi beceri ve özenle yapılması gereken bir iştir. Usulüne ve tekniğine uygun olarak yapılmaması halinde başarısız olunur yapılan masraf verilen emeğin karşılığını alamazsınız. Fidan dikim sezonu özellikle yağış rejimi düzensiz ve coğrafi koşulları bakımından çok farklılık gösteren ülkemizde kesin bir tarihle başlatılamaz. Yıldan yıla farklılık gösterebilir, ancak Kasım ayının başları dikim sezonu için birçok yörede teknik olarak erken bir tarihtir.”

UYARILAR YAPILMIŞTI

2019 yılının kasım ayında, Orman Bakanlığı’nın ‘Geleceğe Nefes’ adını verdiği ağaçlandırma kampanyası kapsamında yurt genelinde 11 milyon fidan ekimi yapılmıştı. Bu kampanya uzmanlar tarafından yanlış zaman ve anlayışla yapıldığı için eleştirilmişti

BirGün’e konuşan Prof. Dr. Doğanay Tolunay, fidanların ekilmesi için tarihin yanlış olduğunu söylemiş ve büyük çoğunluğunun yaşamayacağını ifade etmişti.

Tolunay şöyle konuşmuştu:

“Bir ağaçlandırma kampanyası için doğru bir zaman değil. Yağmurun yağması toprağın ne çok ıslak ne de kuru olmaması gerekirdi. Kasım itibariyle fidan dikimine başlar ormancılar ama artık iklim krizi var. Hava koşulları değişti, hâlâ yağış yok. Toprak uygun değil.”