Türkiye Şeker Fabrikaları'nın Tarım Kredi ve bazı marketlere ucuza sattığı şekere yüzde 67, diğerlerine ise yüzde 37 zam kararı almasına tepki gösteren CHP'li Milletvekili Gürer, “Şeker fabrikaları özelleştirilmemiş olsaydı bugün şekerde yaşanan bu oyunları seyretmeyecektik” dedi. Konuya ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren Gürer, zammın nedenlerinin kamuoyuna açıklanması gerektiğini kaydetti.

CHP'li Gürer, Bakanlığa şeker zammını sordu: "Fabrika depolarındaki şekerleri kimler stokladı?"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçen yıl başında 4,5 lira olan 1 kilogram şekerin raf satış fiyatının Türkiye Şeker Fabrikaları (TÜRKŞEKER) tarafından 17 liraya çıkarılmasının nedenlerinin, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kamuoyuna açıklanması gerektiğini söyledi.

Şekere mart ayında yüzde 31, son olarak da yüzde 67’ye varan oranda zam yapılmasını değerlendiren Gürer, “Şeker fabrikaları özelleştirilmemiş olsaydı bugün şekerde yaşanan bu oyunları seyretmeyecektik” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığının, mart ayında “şeker açığımız yok” şeklinde açıklama yapmasına rağmen, mayıs ayında 400 bin ton şeker ithalatına onay verdiğini anımsatan Gürer, ilgili Bakanlıklara çağrıda bulunarak, "Fabrika stokları ve fabrikalardan yüklü miktarda alım yapanların açıklanması gerekir. Fahiş fiyat arıyorsanız şekere bakın, fiyatlarla ilgili oyun arıyorsanız kamu fabrikalarından şekerleri stoklardan boşaltıp stoklayanları araştırın" diye konuştu.

'ÖZEL SEKTÖRDE 25 LİRAYA KADAR SATILIYOR'

Özel sektörde şekerin 25 liraya kadar satıldığına işaret eden Gürer, “Bu durumda olan vatandaşa oluyor” dedi.

Şeker fabrikalarının geçen yıl şeker pancarının tonunu 420 liradan satın aldığını anımsatan Gürer, “Fabrikalar Eylül 2021’de başlayan pancar alım kampanyasında, çiftçiden kilosu 42 kuruşa aldığı pancarı aralık ayına kadar işlendi ve pancardan elde edilen şeker stoklandı. Şekerden melas, küspe, alkol de üretildi. Fabrikanın ücretsiz besiciye verdiği küspe de halen tonu 1100 TL satılır durumdadır. Tarımda ender planlanarak üretim sağlanan, sözleşmeli tarım yapılan, şekerpancarından üretilen şekerde yaşanan sorunun yönetimin yönetememesinden kaynaklanmaktadır” diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Mart 2022’de, Türkiye’nin şeker üretiminin 2 milyon 700 bin ton olduğunu, zaten bu miktar kadar şeker üretildiğini ve yeterli stoklar bulunduğu için şeker açığının olmadığını açıkladığını aktaran Gürer, "Ancak mayıs ayında 400 bin ton şeker ithalatına izin verilmişti. Anlaşılan o ki, şeker ithalatı da kesmemiş, şu anda fiyatlara yeni zamlar geldi. İleriki aşamada özel sektörün şeker fiyatlarını 30 liraya kadar çıkaracağı konuşuluyor.21 üründe arz açığı varken şeker ithalatına gerek olmayacak üretimiz vardı. AKP iktidarı eliyle sonunda şekerde ithal edilir duruma erdik" dedi.

chp-li-gurer-bakanliga-seker-zammini-sordu-kamu-fabrikalarin-depolarindaki-sekerleri-kimler-stokladi-1033893-1.

'FABRİKALAR ÖZELLEŞTİRİLMESEYDİ BU OYUNLAR OYNANAMAZDI'

TÜRKŞEKER’e ait fabrikaların çoğunluğunun 2018 yılında özelleştirildiğini anımsatan Gürer, “Özelleştirme olmasaydı, şeker fabrikaları özelleştirilmeseydi, bugün şekerde yaşanan oyunları seyretmeyecektik. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, fabrikaları iktidar olduğumuzda yeniden kamulaştıracağız demişti. Özelleşme bugün şekeri önce karaborsaya taşıdı, ardından ithalat kapısı açıldı. Fiyatlar da durmadan zamlanıyor. Nereye gidecek belli değil” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yanıtlaması gereken sorular olduğuna da işaret eden Gürer, yanıtlanması gereken soruları da şu şekilde sıraladı:

►Bakanlık Türkiye’de 2 milyon 700 bin ton şeker üretildiğini ve depolarda geçen yıldan 2 milyon 900 bin ton şeker bulunduğunu Mart ayında açıklamış ve Ağustos ayına kadar yeterli şeker bulunduğunu belirtmişti. Bakanlık ayrıca Türkiye’de şeker sorununun bulunmadığını kaydetmişti. Bu durumda stoklarla yeterli şeker olduğu halde neden fiyat artıyor, neden ithalat yapılıyor, bu ithalatı yapanlar kimler?

►Gerek özel sektördeki gerekse kamudaki şeker fabrikalarının haraketliliklerini Ticaret Bakanlığı inceleyecekti; ne oldu? Bu incelemenin sonuçları nedir?

►Kamudaki şeker fabrikalarının depolarındaki şekerleri kimler satın aldı?

►Özel sektördeki fabrikaların depolarındaki stoklarına ne oldu? Şekerler nereye konuldu?

►Neden tüketiciye pahalı ürün kapası aralandı?”

Gürer, Ticaret Bakanlığına da çağrıda bulunarak, "Şekerde ağzımızın tadı bozuldu. Zam üstüne zam geldi. Piyasada çok sayıda ürünün fiyatları katladı. Son zam ile fahiş fiyat arıyorsanız şekere bakın, fiyatlarla ilgili oyun arıyorsanız şeker stoklayanları araştırın ve bunları kamuoyu ile paylaşın! Kamu fabrikalarında özel sektör fabrikaları ürün alıp piyasaya iki katına sattı mı? Market raflarından kamu fabrikası şeker toplanıp paket değiştirip fiyatlar zamlandığı doğru mu ? Bunun incelenmesi gerekir. Şeker üretimi sonrası stok hareketleri derhal geriye dönük incelemeye alınmalıdır. Özel sektör fabrika fabrika ne üretti? Kamu da kalan fabrikalar ne üretti? Stokta ne kadar ürün var? Şekerde piyasada oyunu kimler oynuyor? Stokları ve üretimi yerinde geriye dönük inceleyin" ifadelerini kullandı.