CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kadına yönelik şiddete ilişkin soru önergesini “Elimizde istatistiki veri yok” diye yanıtlayan Adalet Bakanı Gül’e tepki gösterdi.

CHP'li Gürer'den Bakan Gül'ün 'kadına şiddete ilişkin ayrıntılı veri yok' ifadelerine tepki

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Adalet Bakanı Gül'e “2002 yılından günümüze dek mağdurun kadın, sanığın erkek olduğu, kadına yönelik şiddet içerikli davaların sayısı kaçtır?” diye sordu . Bakan Gül, bu konuyla ilgili ayrıntılı veri bulunmadığını açıkladı.

Gürer, “Doğru bilgi ve istatistiki veriler ile kadına yönelik şiddet ve cinayet olayları azaltılabilir. Ancak Bakanlığın böyle bir niyeti olmadığı için istatistiki veri toplama zahmetine bile girmemiş. Kadına yönelik şiddetin istatistiğini Devlet Demiryolları mı çıkaracak? ” diyerek tepki gösterdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Adalet Bakanı Gül'e “2002 yılından günümüze dek mağdurun kadın, sanığın erkek olduğu, kadına yönelik şiddet içerikli davaların sayısı kaçtır?” diye sordu . Bakan Gül, bu konuyla ilgili ayrıntılı veri bulunmadığını açıkladı. Gürer, “Doğru bilgi ve istatistiki veriler ile kadına yönelik şiddet ve cinayet olayları azaltılabilir. Ancak Bakanlığın böyle bir niyeti olmadığı için istatistiki veri toplama zahmetine bile girmemiş. Kadına yönelik şiddetin istatistiğini Devlet Demiryolları mı çıkaracak? ” diyerek tepki gösterdi.

CHP'li Gürer, Meclis Başkanlığı'na verdiği soru önergesi ile Adalet Bakanı Gül'e kadın cinayetlerine ilişkin istatistik bigileri sordu. Bakan Gül, Bakanlıklarının görevleri arasında adli sicilin tutulmasıyla ilgili hizmetin yer almadığını belirtti. Adli istatistiklerin sanık ve suç esas alınarak derlendiğini aktaran Gül, “Müstakil düzenleme konusu veya suçun unsuru olmadığı sürece mağdurun cinsiyeti esas alınarak bilgi derlemesi yapılmadığından Bakanlığımızda soru önergesine konu edilen hususlarda ayrıntılı istatistikî veri bulunmamaktadır” dedi. CHP'li Gürer bu yanıta tepki göstedi.

'İSTATİSTİK YOL GÖSTERİR'

Doğru bir şekilde veri toplama ve verileri bilgiye dönüştürme bilimi olan istatistikin, pek çok alanda sebep-sonuç ilişkisine dair ipuçlarını ortaya koyabildiğine dikkat çeken CHP'li Gürer, “Kadına yönelik şiddet ve cinayet olayları neden artıyor? Ekonomik, sosyal, psikolojik ya da diğer hangi nedenler, çağdışı olan bu şiddete zemin hazırlıyor? Şiddet olaylarının artmasında, faillere verilen cezalar, caydırıcılıktan uzak mı? Kadın cinayetlerindeki iyi hal indirimlerinin, bu olayların artmasına katkısı var mıdır? Bu ve buna benzer pek çok soruya yanıt verebilecek olan istatistiki verilerin Adalet Bakanlığı’nca toplanmamış olması düşündürücüdür? Öyle anlaşılıyor ki, Adalet Bakanlığı veri toplama ve istatistiki sonuç elde etme zahmetine girmek istememiştir. Ancak bu kafayla, bu sorunları çözme imkanı yoktur” ifadelerini kullandı.

KADIN CİNAYETLERİ HER YIL KATLANARAK ARTIYOR

Gürer, Türkiye’de yapılan araştırmaya da her geçen yıl kadın ölümlerinin arttığını söyleyerek verileri şöyle açıkladı:

“Bir araştırmaya göre, 2008’de 80 olan kadın cinayetlerinde, 2009’da 109, 2010’da 180, 2011’de 121, 2012’de 210, 2013’de 237, 214’de 294, 2015’de 303, 2016’da 328, 2017’de 409, 2018’de 440, 2019’da 474 olmak üzere 3 bin 185 kadının öldürüldüğü ortaya çıktı. Sadece bu yılın Temmuz ayında öldürülen kadın sayısı ise 36. Verilerden de anlaşıldığı üzere, kadın cinayetleri her geçen yıl artıyor. 2008’de 80 olan kadın cinayeti sayısı her yıl büyük oranda artarak, 2019’da 474’e yükselmiş”

“Kadına yönelik şiddet olaylarına dair istatistiki verilerin Adalet Bakanlığı tarafından toplanmayacaksa, bu işi kim yapacak?” diye soran Gürer, “İstatistik bir bilim dalıdır. Elde edilen veriler yol gösterici, çözümleyici ve sorun çözücüdür. Adalet Bakanlığı şayet ülkemizde kadına yönelik şiddet olaylarının azalmasını istiyorsa, bu bilim dalından faydalanmak mecburiyetindedir” dedi.

Gürer, Bakan Gül’ün cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu sorular yer almıştı:

►2002 yılından günümüze dek mağdurun kadın, sanığın erkek olduğu, kadına yönelik şiddet içerikli davaların sayısı kaçtır?

►Davaların kaç tanesinde iyi hal, haksız tahrik, saygın tutum gibi takdiri indirim sebepleri uygulanmıştır?

►Kaç tanesinde ağırlaştırıcı sebep uygulanmıştır?

►Uygulanan sebeplerin istatistiki analizi nedir?”