Meclis'te konuşan CHP'li vekil Ömer Fethi Gürer, "Hazine ve Maliye Bakanı sorunu tiye alan yaklaşımı iktidarın samimiyetsizliğini gösterdi. Bakan TBMM de sözlerinden dolayı belki özür diler diye düşünüp soru da yönelttik. Bakan, EYT için tavrından vazgeçmemiş ki bir açıklama gereği duymadı" dedi.

CHP'li Gürer'den Nebati'ye EYT sorusu: Özür dileyecek misiniz?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çalışma yaşamındaki sorunlara dikkat çektiği Meclis Genel Kurulu’ndaki konuşmasında, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili sorular yöneltti.

Gürer, EYT’lilerden, taşeron işçilere, intibak düzenlemesinden aylık bağlama oranının artırılmasına ve ilaçta KDV’nin kaldırılması gibi konulardaki beklentilere dikkat çekti.

EMEKLİLİK HAKKI NE ZAMAN VERİLECEK?

Gürer, Bakan Nureddin Nebati’ye “Prim ve gününü tamamladığı hâlde haksız biçimde yaş şartıyla mağdur edilen emeklilikte yaşa takılanların yirmi yıldır beklentisi olan emeklilik hakkının şartsız verilmesi için; taşeron firmada kalan, hizmet alım sözleşmesine takılan tüm taşeron işçilerin kadro haklarının verilmesi için; mevsimlik, geçici, daimi işçiler ile belediye şirketleri ve KİT çalışanlarının kurum kadrolarına alınması için gerekli kaynak bütçeden ayrılmış mıdır?” diye sordu. Gürer, en düşük emekli maaşının asgari ücret olmalı diyerek, intibak düzenlemesi yapılması gerektiğini belirtti.

CHP'li Gürer, aylık bağlama oranının artırılması ve ilaç katkı payının kaldırılması için de harhangi bir çalışma yapılıp yapılmadığının açıklanmasını istedi.

"EYT'LİLER İÇİN 'TÜREDİ' DİYEN CUMHURBAŞAKANI, SORUNU ÇÖZEMEYECEĞİNİ SÖYLEMİŞTİ"

Gürer, 'Emeklilikte Yaşa Takılanlar' olarak tanımlanan 'işe giriş sonrası emeklilik şartları değiştilenler' ile ilgili, ”20 yıldır AKP iktidarları çözüm üretmedi. EYT'liler için 'türedi' diyen Cumhurbaşkanı seçim kaybetsem dahi bu bağlamda çözüm üretmeyecekleri söyledi. Seçim yaklaşınca tavır değiştirip 'EYT sorununu çözeceğiz' dediler. Bakan ve grup başkanvekilleri Aralık ayında kanun teklifi TBMM gelecek dediler. Görünen o ki kanun teklifi de bu ay gelmeyecek. Bakan, Cumhurbaşkanı danışmanı iken de 'EYT çalışıyoruz' demişti bir türlü çalışma bitmedi. EYT'lilerin sabrı taştı. EYT için son olarak soru yöneltilen Hazine ve Maliye Bakanı sorunu tiye alan yaklaşımı iktidarın samimiyetsizliğini gösterdi. Bakan TBMM de sözlerinden dolayı belki özür diler diye düşünüp soru da yönelttik. Bakan, EYT için tavrından vazgeçmemiş ki bir açıklama gereği duymadı" dedi, AKP iktidarının EYT'liler için gerekli kanunu bir an önce meclise getirmesi gerektiğini ifade etti.

NİĞDE HAVAALANI İÇİN DE YANIT YOK

Gürer, Bakan Nebatiye her seçim öncesi Niğde yapılacağı söylenen Niğde havaalanı sorunu da yanıtsız bıraktı. Gürer, "Yirmi yıldır her seçim öncesi söz verip yapmadığınız Niğde havaalanı için 2023 yılı bütçesinden bir kaynak ayrılmış mıdır?” dedi.