Niğde’de, merkez üssü Kahramanmaraş ve Hatay olan depremlerden nedeniyle okul, hastane, cami ve müze etkilendi. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Kahramanmaraş ve Hatay depremleri milat olmalıdır. Geleceği doğru kurma adına dönüşümü gereken yapılar devlet desteği ile sağlanmalıdır” dedi.

CHP'li Gürer'den Niğde'de bulunan riskli binalara ilişkin önlem çağrısı

HABER MERKEZİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kahramanmaraş ve Hatay merkezli meydana gelen depremlerin Niğde’de bazı kamu binalarını da etkilediğini belirterek önlem alınması çağrısında bulundu.

Niğde’de, depremler nedeniyle yapılan tespitlerde orta ya da ağır olmak üzere 30 konut ve ilk tespitlere göre 901 bağımsız bölüm tespit edildi. Kamu kuruluşları Bor Asım Eren ilkokulu, Niğde Mustafa Altıncu İlköğretim Okulu, Bor TOKİ ilköğretim okulu, Şehit Ramazan Konuş İmam Hatip Ortaokulu, Bor Şehit Bora Çelik Anadolu lisesi,75 yıl Mustafa Altuncu ilkokulu, POMEM, Niğde Özel İdare Cami, Niğde Hüseyin Ülkü Caddesindeki Sağlık Ocağı, Özel İdare Cami, Cullaz Mescidi, Niğde Müzesi ve Bor Fizik Tedavi Merkezi ilk tespitlerde orta hasarlı yapılar olarak belirlendi.

AFAD ve Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı incelemeleri devam ediyor. İkinci incelemelere göre yapılar için son karar verilecek.

CHP'li Gürer ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, kentte farklı dönemlerde yapılan kamu kuruluşlarının depremlerde etkilenmesine ilişkin kapsamlı bir araştırma yapılmasına gerektiğini söyledi.

Gürer, “Niğde depremden en az etkilenmesi gereken bir coğrafyadadır. Niğde, doğru zemin ve sağlıklı yapı ile depremin en düşük zarar vereceği iller arasında görülmektedir. Buna karşın Kahramanmaraş ve Hatay depreminde 901 bağımsız bölümün zarar görmesi dikkate değerdir. Bölgede Ecemiş ve Tuzgölü faylarının varlığına karşın bilim insanları büyük bir deprem üretmeyeceği belirttiği bu faylar dışında” dedi.

chp-li-gurer-den-nigde-de-bulunan-riskli-binalara-iliskin-onlem-alinmasi-cagrisi-1130858-1.

“GEREKEN ÇALIŞMALARA BAŞLANMALIDIR”

Niğde’nin deprem alanı dışında olduğuna dikkat çeken Gürer, “Ancak çevrede deprem olaylarından Niğde’nin etkilendiği bu depremle görülmüştür. Niğde, bu bağlamda sağlam yapılar ile sorun yaşamayacağı ifade edilen il olarak önlemlerini derhal almalıdır. Kamu öncelikli olmak üzere yapı stokları acilen incelenip sorunlu yapılar dönüştürülmelidir. Niğde önlem alırsa olası depremlerde güvenli bir il konumuna erer. Bu nedenle gereken çalışmalara bir an önce başlanmalıdır” diye konuştu.

“DÖNÜŞÜM İÇİN YURTTAŞLARA DESTEK SAĞLANMALIDIR”

Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinin bir ‘milat’ olması gerektiğini belirten Gürer, “Geleceği doğru kurma adına dönüşümü gereken yapıların devlet desteği ile sağlanmalıdır. Kamu binaları bu bağlamda önemlidir. Niğde’de de sorunlu olan okullar, hastaneler, camiler derhal depreme dayanıklı yapılara dönüştürülmelidir. Niğde Müzesi önemli bir müzedir. Bu bağlamda yeni bir müze binası yapılmalıdır. Dönüşmesi gereken konutlar için yurttaşlara gereken destekler sağlanmalıdır. Depremden etkilenen esnafa gereken desteklerde verilmelidir” ifadelerine yer verdi.