CHP'li vekil Ömer Fethi Gürer, postacıların artık mektup değil, icra tebliği getirdiğini belirterek, icra dosyası sayısının 24 milyonu, icra takibindeki borç miktarının ise 30 milyar lirayı aştığını söyledi.

CHP'li Gürer: İcra dosyası sayısı 24 milyonu buldu

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, postacıların artık mektup değil, icra tebliği getirdiğini belirterek, icra dosyası sayısının 24 milyonu, icra takibindeki borç miktarının ise 30 milyar lirayı aştığını söyledi.

Niğde’de bir yediemin deposunun önünde açıklama yapan Gürer, eskiden insanların uzaklardaki sevdiklerinden mektup gelmesi için postacıların kapılarda dört gözle beklendiğini anımsatarak şimdi ise gelen icra tebliğleri nedeniyle vatandaşın görevlilerden köşe bucak kaçtığına vurgu yaptı. Alım gücü düşen yurttaşın, malı mülkü sattığını, borçlarını ödeyemeyenlerin de icralık olduğunu belirten Gürer, yediemin depolarının ise icralık araçlarla dolup taştığına dikkat çekti.

Gürer Kredi borçlarının arttığını ve vatandaşın kredi ile yaşam sürdürdüğünü söyledi. Gürer, haftadan haftaya değişen verilerde durağanlık değil artış olduğuna dikkat çekerek, “Gelen hafta giden haftayı aratıyor “dedi. Kredi stoğunun 7-14 Ekim günleri arasında 41,6 milyar lira artarak 6,89 trilyon liraya yükseldiğini söyleyen Gürer, “Ekonomi sinyalleri alınan yavaşlama eğilimine rağmen vatandaşların bankalara olan borcu hızlı yükselişini sürdürüyor. 7-14 Ekim haftasında da 15,6 milyar liralık artış gözlenen vatandaşların bankalar ve finansman şirketlerine olan borçlarında son 5 ayda (6 Mayıs – 14 Ekim arasında) 261 milyar liralık artış yaşandı. Bireylerin bankalara ve finansman şirketlerine olan (konut, taşıt, ihtiyaç ve kredi kartı) borcu (takiptekiler de dahil) 14 Ekim itibariyle 1 trilyon 373 milyar liraya yükseldi” dedi.

“KREDİ KARTI BORÇLARINDA 6,5 MİLYAR LİRALIK ARTIŞ OLDU”

Borçların 1 trilyon 12 milyar lirası bireysel (konut, otomobil, ihtiyaç) kredilerinin, 354 milyar lirasının ise kredi kartı borç bakiyelerinden kaynaklandığını belirten Gürer, “Tüketici kredilerinde 9 milyar liralık, kredi kartı borçlarında ise 6,5 milyar liralık artış oldu. Vatandaşların vadesinde ödeyemediği için bankalar tarafından icraya verilen ve henüz varlık yönetim şirketlerin devretmedikleri takipteki borçları ise 30 milyar lira oldu. Bankaların takipteki bu borçlarını düşük bir bedel karşılığında varlık yönetim şirketlerine devrediyor olmaları bu rakamı olduğundan daha düşük gösteriyor. Vatandaşların varlık yönetim şirketlerine 32,9 milyar, TOKİ’ye ise 27 milyar lira borcu bulunuyor. Vatandaşların, bankalara, finansman şirketlerine, varlık yönetim şirketlerine ve TOKİ’ye olan (tahsili gecikmiş borçlar da dahil) toplam borcu 1 trilyon 433 milyar lira düzeyinde seyrediyor. Vatandaşların bankalara olan borcunda yılbaşından bu yana 347 milyar liralık, toplam borçlarında ise 349 milyar liralık artış yaşandı.” diye konuştu.

“6 MİLYON 921 BİN YENİ DOSYA”

Ulusal Yargı Ağı (UYAP) üzerinden alınan verilerini paylaşan Gürer, “Bu yıl 1 Ocak- 21 Ekim günleri arasında icra ve iflas dairelerine UYAP üzerinden toplam 6 milyon 921 bin yeni dosya geldi. Yeni gelen dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 951 bin adet arttı. Bu dönemde 5 milyon 981 bin dosya da sonuçlandırıldı. Yeni gelen dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,9 oranında arttı” dedi. İcra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısının ise son bir yılda 463 bin adet artarak 21 Ekim itibariyle 23 milyon 506 bine çıktığına dikkat çekti.